Primarul din Selimbar, acuzat de constituire de grup infractional, plasat in arest la domiciliu

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2015, 20:55 Dosare Anticoruptie


Primarul si secretara din Selimbar, retinuti pentru constituire de grup infractional si luare de mita, au fost plasati in arest la domiciliu, joi seara, iar alte 17 persoane, din care sase au fost retinute initial, sunt cercetate sub control judiciar, prejudiciul depasind 114 milioane de euro, scrie Mediafax.

Tribunalul Alba a luat, joi seara, decizia in cazul primarului din Selimbar, Daniel Maricuta, si al secretarei primariei, Elena Scumpu, dupa mai bine de opt ore, perioada in care a expirat ordonanta de retinere a celor doi.

Daniel Maricuta si Elena Scumpu au fost plasati in arest la domiciliu, pentru o perioada de 30 de zile.

De asemenea, sase persoane retinute in acelasi dosar, miercuri, au fost puse sub control judiciar, pentru o perioada de 60 de zile.

Pentru alte 11 persoane puse, tot miercuri, sub control judiciar, pentru 60 de zile, a fost mentinuta masura.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Alba Iulia.

Primarul din Selimbar, Daniel Maricuta, a fost retinut, miercuri, de DNA, fiind acuzat de constituire de grup infractional, abuz in serviciu si spalare de bani, dupa ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobandirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale si vanzarea acestora "peste pretul pietei".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a primarului din Selimbar, Daniel Maricuta, pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, in forma continuata (doua infractiuni din care una in forma continuata - zece acte materiale), luare de mita (patru infractiuni) si spalare de bani in forma instigarii.

De asemenea, secretara primariei, Elena Scumpu, retinuta si ea de procurori, este acuzata de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, in forma continuata (doua infractiuni din care una in forma continuata - 10 acte materiale) si luare de mita.

Procurorii DNA arata ca, incepand cu anul 2000, Daniel Maricuta, in calitate de primar al comunei Selimbar, a constituit impreuna cu Elena Scumpu si alte doua persoane o grupare infractionala "ce avea ca scop dobandirea unor terenuri cu valoare de piata mare", situate in localitate, prin incalcarea dispozitiilor legale si prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Primarul, care detinea calitatea de presedinte, si restul membrilor gruparii constituiau comisia comunala, "infiintata in scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, in scopul atribuirii efective a terenurilor celor indreptatiti si eliberarii titlurilor de proprietate", mai arata anchetatorii.

"Avand in vedere functiile pe care le aveau in cadrul acestei comisii si relatiile de incredere existente intre acestia, cei patru membri ai grupului au hotarat sa nesocoteasca drepturile legale ale persoanelor care depusesera cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate si astfel sa solutioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse detineau procuri de vanzare sau care, prin manopere dolosive (facute prin inselaciune - n.r.), acceptau direct vanzarea catre persoanele indicate de membrii grupului infractional", precizeaza DNA.

Potrivit anchetatorilor, Daniel Maricuta si ceilalti membri ai gruparii cunosteau in detaliu atat situatia terenurilor, cat si a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putand influenta decizia acestora, atat prin amenintare, tracasarea proprietarilor, cat si prin inducerea lor in eroare, in scopul obtinerii in final a acceptului acestora pentru ca terenurile inscrise in titlurile de proprietate sa intre in proprietatea membrilor grupului infractional.

Astfel, arata DNA, din probele obtinute de catre anchetatori rezulta ca Maricuta, impreuna cu ceilalti membri ai grupului, au modificat si falsificat procese-verbale de punere in posesie sau le-au intocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificarile in ceea ce priveste amplasamentul si suprafata atribuita fiecarei persoane intr-o maniera care sa le fie favorabila.

"In continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obtinute prin frauda au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut si rolul de a despagubi persoanele care si-au castigat dreptul in instanta sau care, in procesele intentate, aveau sanse la o solutie favorabila, rascumparandu-le acestora terenurile. Pentru valorificarea terenurilor, Maricuta si Scumpu, persoane cu atributii in eliberarea autorizatiilor si a documentatiilor de constructie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizatii de construire), indicau potentialilor investitori sa cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un pret peste pretul pietei, asigurandu-i ca procedand in acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor si derularea investitiei", mai arata procurorii DNA.

In acelasi scop, noteaza anchetatorii, pentru a nu cumpara teren de la alti proprietari, edilul Daniel Maricuta dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalti proprietari sa fie eliberate cu mentiunea interdictiei de construire.

Ulterior, activitatea infractionala a grupului a fost sprijinita si de alte persoane.

Potrivit unui alt comunicat al DNA, de joi, in acest dosar alte sase persoane au fost retinute si unsprezece sunt cercetate sub control judiciar. Astfel, au fost retinuti viceprimarul comunei Selimbar, Marius Grecu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, luare de mita, Maria Melniciuc, specialist in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la data faptelor, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, in forma continuata (9 acte materiale), Lucian Radu Candea, pentru constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata (2 acte materiale), spalare de bani, Sorin Haiduc, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, in forma continuata (2 acte materiale), spalare de bani (6 infractiuni), complicitate la luare de mita, Marius Bogdan Lupu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, spalare de bani (3 infractiuni), complicitate la luare de mita, si Ioan Tatu - fost primar al comunei si fost consilier local, pentru constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu, in forma continuata (3 acte materiale).

De asemenea, alte 11 persoane - Nicoleta Maria Ancas, Ioan Cretu, Constantin Deac - consilier local si fost viceprimar al comunei Selimbar, Emilian Petru Droc, Iulian Horia Hordobet, Victoria Iuga, Ovidiu Vasile Jinariu, Nicoale Pavel Mustata - consilier local, Silviu Gheorghe Popescu, Gheorghe Schotte si Mihai Indres - sunt urmarite penal in acelasi dosar si au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru complicitate la grup infractional organizat, spalare de bani, dare si luare de mita, complicitate la abuz in serviciu sau trafic de influenta.

Joi seara, instanta a decis ca toate cele 17 persoane sa fie cercetate sub control judiciar.

Conform comunicatului DNA, avand ca mobil obtinerea pentru membrii sai de foloase, la gruparea infractionala au aderat numitii Haiduc Sorin, Mustata Nicolae Pavel - consilier local in cadrul Consiliului Local Selimbar, Deac Constantin consilier local si fost viceprimar al comunei Selimbar, Tatu Ioan fost primar si fost consilier in cadrul Consiliului Local Selimbar, Candea Lucian Radu, Grecu Marius si Lupu Marius Bogdan.

Activitatea infractionala a grupului a fost sprijinita pe parcurs si de inculpatii Jinariu Vasile-Ovidiu, Hordobet Iulian Horea, Ancas Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Cretu Ioan, Indres Mihai si Schotte Gheorghe.

"Concret, inculpatii Jinariu Vasile-Ovidiu, Cretu Ioan, Mustata Nicolae Pavel, Hordobet Iulian Horea si Droc Emilian Petru au fost persoanele desemnate sa faca demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel incat urmatoarele persoane din lantul infractional, respectiv primii cumparatori ai terenurilor, sa poata invoca dobandirea imobilelor ca si cumparatori de buna-credinta (asa cum s-a si intamplat atat pe parcursul numeroaselor procese civile intentate de persoanele ale caror interese legitime au fost vatamate, dar si in dosarele penale inregistrate in urma plangerilor unora dintre persoane)", se arata in documentul citat.

Inculpatii Haiduc Sorin, Ancas Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Indres Mihai si Lupu Marius Bogdan au fost persoanele dispuse sa dobandeasca in mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate si sa-l detina neintrerupt timp de mai multi ani, desi cunosteau ca terenurile nu le apartin in realitate, pentru ca, la un moment dat, de obicei inaintea fiecarei vanzari catre investitori, in baza unor acte fictive translative de proprietate (in sensul lipsei platii), acestea sa ajunga in patrimoniul unui membru al grupului. De asemenea, cu ocazia administrarii probatoriului au fost identificate si tranzactii facute in nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obtinute din activitatea ilicita.

"Urmare a activitatii infractionale, inculpatii Maricuta Ioan Daniel, Scumpu Elena si Grecu Marius au pretins si primit, cu titlu de mita, prin intermediari, de la inculpatul Schotte Gheorghe, in calitate de dezvoltator imobiliar si de la alte persoane, mai multe sume de bani si bunuri. Astfel, inculpatul Maricuta Ioan Daniel a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 si un numar de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, in valoare totala de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Selimbar doua apartamente, primite sub forma de donatie. Pentru a ascunde adevarata provenienta a celor 61 de apartamente, inculpatul Haiduc Sorin cu ajutorul unui alt membru al grupului a incheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vanzare-cumparare", mai arata procurorii DNA.

In schimbul locuintelor oferite, Schotte Gheorghe si o alta persoana au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului infractional, atat pentru obtinerea autorizatiei de constructie, cat si pe parcursul derularii lucrarilor.

In aceeasi zi cu incheierea contractului, inculpatul Droc Emilian Petru, ca urmarea a obtinerii autorizatiei, a primit de la inculpatul Schotte Gheorghe promisiunea platii unei sume de 10.000 de euro, ce a fost facuta ulterior in baza unui contract de intermediere.

In cazul celor doua locuinte, investigatiile efectuate in cauza au relevat si faptul ca, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizatii pentru construirea unui bloc de locuinte erau obligate de catre inculpatul Maricuta Ioan Daniel sa cedeze cu titlu gratuit un numar de apartamente in favoarea primariei Selimbar. In caz contrar li se spunea expres ca nu vor primi autorizatiile necesare.

Referitor la acest caz, inculpatul Grecu Marius, in calitate de viceprimar, a semnat declaratia notariala prin care a acceptat donatia facuta de doua persoane pentru Consiliului Local Selimbar, cunoscand scopul acestei donatii, iar inculpata Scumpu Elena, in calitate de secretar, a avizat pentru legalitate primirea de la persoanele respective a celor doua locuinte.

"Pentru a disimula adevarata provenienta a sumelor de bani si a bunurilor, produs al infractiunilor inculpatii au efectuat succesiv tranzactii, dezmembrari si inscrieri succesive in CF a unor terenuri, au efectuat schimburi de terenuri precum si valorificarea ulterioara catre diferiti agenti economici si au incheiat contracte simulate de vanzare cumparare / au ajutat la incheierea acestora, cunoscand ca apartamentele provin din savarsirea de infractiuni", se mai arata in comunicatul DNA.

Valoarea totala a bunurilor dobandite prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor ce le reveneau in calitate de membri ai comisiei comunale in scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor indreptatiti si eliberarii titlurilor de proprietate este estimata la 114.340.750 de euro.

Procurorii DNA Alba au facut, in 14 octombrie, perchezitii in 61 de locuri din judetele Sibiu, Brasov, Ilfov si Neamt, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primaria Selimbar si la locuinta primarului, intr-un dosar vizand fapte de coruptie din perioada 2005-2015, care ar avea legatura cu retrocedarea unor terenuri. In judetul Sibiu, perchezitiile DNA au vizat Primaria Selimbar, Oficiul Judetean de Cadastru, dar si locuinta primarului din comuna Selimbar, Daniel Maricuta.

Totodata, au fost verificate sediile mai multor societati comerciale din judet conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuta, prin interpusi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























761 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by