Referat DNA: Directorul CET Govora Mihai Balan a incheiat contractele cu firma de avocatura la ordinul si in interesul lui Sova

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:27 Dosare Anticoruptie


Directorul CET Govora Mihai Balan a incheiat cele doua contracte cu o firma de avocatura in perioada 2011 - 2014 "la ordinul si in interesul" lui Dan Sova, sustin procurorii DNA, aratand ca CET Govora are sase juristi si, in toata aceasta perioada, nu au fost necesare serviciile contractate, informeaaz Mediafax.

Directorul Centralei Electrice de Termoficare (CET) Govora Mihai Balan a fost pus sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat doua contracte de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova.

Contractele de asistenta juridica incheiate de Balan reprezinta acte defectuoase indeplinite in exercitarea atributiilor de serviciu, spun procurorii DNA in referatul cu propunerea de arestare a directorului CET Govora.

"Mai intai, trebuie precizat ca la nivelul CET Govora, necesitatea achizitionarii serviciului de consultanta juridica nu numai ca nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos in sus pe linie ierarhica ci a fost unul ce a apartinut exclusiv directorul general Balan Mihai care a actionat la ordinul si in interesul numitului Sova Dan-Coman, imprejurari din care rezulta nesocotirea celei mai elementare obligatii de serviciu a unui director general aceea de a actiona in interesul societatii pe care o conduce", spun procurorii.

Ei arata ca CET Govora a decontat in baza contractelor suma de 1.301.410 lei, astfel ca, pe intreaga perioada a derularii contractului, cu o frecventa lunara, s-au efectuat plati pentru diverse servicii juridice.

Anchetatorii precizeaza ca, in cadrul CET Govora, era organizat la vremea respectiva, un departament juridic unde lucrau sase juristi, aflat in subordinea directorului general.

"Principalul obiect de activitate al acestui departament il constituia reprezentarea si sustinerea intereselor CET Govora in fata instantelor judecatoresti. Astfel se poate desprinde usor concluzia ca, entitatea publica a angajat cheltuieli total nejustificate cu achizitia serviciului de asistenta juridica. Pentru a intari aceasta concluzie trebuie mentionat faptul ca, in toata aceasta perioada, la nivelul conducerii CET Govora sau al oricarui compartiment nu a aparut vreodata necesitatea contractarii de servicii de asistenta juridica de natura celor care au facut obiectul celor doua contracte", mai spun anchetatorii.

Balan a fost retinut joi de procurorii DNA, care cer totodata Senatului incuvintare pentru arestarea lui Dan Sova.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Concret, Sova i-a spus persoanei denuntatoare ca ii poate asigura incheierea unui contract de asistenta juridica cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi in cuantum de 10.000 euro/luna, spun anchetatorii.

In schimbul acestui serviciu, continua procurorii, Sova a pretins de la persoana denuntatoare suma de 5.000 de euro pentru fiecare luna pe perioada executarii contractului, adica jumatate din valoarea lunara a viitorului contract de asistenta juridica ce urma sa se incheie intre CET Govora si casa de avocatura respectiva.

In cursul lunii decembrie 2011, intre CET Govora si societatea de avocatura s-a incheiat contractul de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna. Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora, precizeaza DNA.

In perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar, catre CET Govora, facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012.

In aceeasi perioada, Sova ar fi incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 de euro. Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora, spun procurorii.

In luna decembrie 2012, contractul de asistenta juridica s-a incheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Balan nu mai ocupa functia de director general al CET. In luna martie 2013, Balan a revenit in functia de director general al CET Govora.

In cursul lunii mai 2013, intre CET Govora si aceeasi societate de avocatura s-a incheiat un nou contract de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna. Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora, mai spun procurorii.

Ei il acuza pe Sova ca si in timpul derularii acestui contract a incasat un comision de 40.000 euro.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti.

In sarcina lui Balan s-a retinut ca acesta, in calitate de director general al CET Govora, a incheiat cu o societate de avocati doua contracte si, in perioada ianuarie 2012 - august 2014, a avizat din partea CET platile efectuate in baza celor doua contracte, cu incalcarea dispozitiilor legale, conduita care a condus la vatamarea intereselor legale ale CET Govora si a produs o paguba patrimoniului societatii in cuantum de 1.301.410 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























840 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by