DNA cere confiscarea extinsa in cazul averii lui Sorin Oprescu

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2015, 20:45 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu
Foto: Hotnews
Procurorii DNA solicita confiscarea extinsa a averii primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece sumele de bani si valoarea imobilelor detinute de el si partenera sa de viata depasesc cu mult veniturile mentionate in declaratiile de avere, informeaza Agerpres.

In rechizitoriul trimis in instanta, DNA arata ca, urmare a investigatiilor financiare efectuate cu privire la situatia materiala a inculpatilor si membrilor familiilor lor, in cazul lui Oprescu au rezultat indicii cu privire la incidenta dispozitiilor art. 112 (1) C.pen. referitoare la masura confiscarii extinse.

In consecinta, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui apartament detinut de Oprescu in sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafata totala de 244 mp (din care patru camere si dependinte - 172,34 mp, 4,84 mp loggie; 48,78 mp terasa, loc de parcare la demisol 15,60 mp si boxa demisol 2,63 mp), plus cota parte din teren - 101,64 mp, pana la concurenta valorii de 1.264.531 lei.

De asemenea, a fost pus sechestrul pe casa lui Oprescu din localitatea Ciolpani, cu o suprafata de 526 mp si teren de 895 mp, pana la concurenta valorii de 115.252 lei.

Procurorii au pus sechestru si pe un imobil din sectorul 1 al Capitalei, ce apartine partenerei lui Oprescu, pana la concurenta valorii de 2.411.019 lei.

In plus, anchetatorii au indisponibilizat mai multe sume de bani gasite la perchezitiile efectuate in locuinta primarului: 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei si 40.000 lei, 500 euro.

"Pentru a se ajunge la aceasta masura s-a apreciat, in esenta, ca din extrasele de cont ale inculpatului rezulta alimentarea conturilor cu sume in numerar al caror cuantum depaseste cu mult veniturile licite mentionate in declaratiile de avere si cele declarate organelor fiscale. O parte din sumele depuse in anul 2012 in contul sau de campanie electorala nu provine de la persoanele mentionate in acele documente. Veniturile obtinute de tatal sau in ultimii 10 ani din viata erau insuficiente pentru a fi sursa unei mari parti din sumele de bani gasite la perchezitia domiciliara (bancnotele fiind prea noi) si a celor mentionate in declaratia de avere", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Procurorii au dubii si in legatura cu declaratia partenerei lui Oprescu, care a sustinut ca a primit sume de bani cu titlul de imprumut (in jur de 200.000 - 400.000 de euro) de la diverse persoane si nu de la primar.

De asemenea, anchetatorii sustin ca partenera lui Oprescu si-a cumparat imobilul in care locuieste in mod netransparent, motiv pentru care a fost pus sechestru si pe locuinta ei.

"Tinand cont ca s-a probat faptul ca inculpatul Oprescu Sorin a comis infractiunea de luare de mita, totodata facand parte din anul 2013 dintr-un grup infractional organizat, care avea ca scop exact savarsirea infractiunilor de dare si luare de mita, dobandind bunuri si valori care depasesc veniturile sale licite, din care o mare parte le-a transferat unui membru de familie in sensul legii penale, precum si considerentele expuse in ordonantele de luare a masurilor asiguratorii, se impune, in conformitate cu dispozitiile art. 112 (1) si art. 289 alin. 3 C.pen., confiscarea extinsa de la inculpat si de la partenera sa de viata a sumelor care depasesc valoarea veniturilor licite", se mai arata in rechizitoriul DNA.

Sorin Oprescu a fost trimis in judecata vineri de DNA, pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Conform DNA, Sorin Oprescu a condus un grup infractional organizat, constituit de directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























13272 vizualizari

  • +38 (38 voturi)    
    tot sa ii ia (Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:03)

    mavi [utilizator]

    a furat 2 milioane de bucuresteni, sa plateasca in bani si in ani!!
    • +4 (4 voturi)    
      Arest de lux (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 9:13)

      Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui mavi

      Pana una-alta, mafiotul isi face puscaria in vila de lux (pentru cine nu stie, zilele petrecute in arest la domiciliu se scad din pedeapsa).
    • +4 (4 voturi)    
      Chiar si proteza! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 11:57)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui mavi

      Si aia minte la nemernicul asta, iubitul babelor si al bosorogilor (ca varsta si mental)
  • +34 (34 voturi)    
    „Nu suntem, doamnă, toţi neam de hoţi... (Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:04)

    Observator roman [utilizator]

    ,,,şi de derbedei", așa spunea cu câteva ore înainte să fie reţinut de DNA, primarul general. Oprescu, frate, despre el vorbesc...
    Adânc interviu! „De ce te sperii? Te sperii de neşansă. Fiecare om are partea lui ascunsă...” adăuga Oprescu. „Ghinion!”, aș aduga eu, ca să-l citez pe locatarul de la Cotroceni.

    Ce a spus Oprescu e adevărat și verificabil 100%. Nu suntem toţi neam de hoţi. Da' nici de securiști!...
  • +22 (22 voturi)    
    ori e confiscare extinsa, ori nu e (Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:08)

    ZeroAbsolut [utilizator]

    confiscarea extinsa trebuie sa vizeze nu doar sumele identificate ca fiind produsul unei fapte penale, ci si TOATE rezultatele folosirii respectivelor sume. Adica nu trebuie urmarite doar bunurile, ci si eventualele afaceri.
  • -8 (20 voturi)    
    IL18 (Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:22)

    Gustav666 [utilizator]

    Pai legea 18 (celebra IL18) a lui Ceausescu a fost abrogata imediat dupa revolutie ca sa permita noilor imbogatiti sa nu mai fie necesara justificarea averii.
    Si abrogata a ramas fara sa se puna nimic in loc.
    Ceeace cer procurorii acum este un abuz prin faptul ca i se solicita acum unei persoane sa-si justifice natura licita a averii. Nu Oprescu trebuie sa-si demonstreze nevinovatia ci procurorii ar trebui sa dovedeasca ca averea lui a provenit din venituri ilicite.
    Rezulta clar ca este nevoie de modificarea legislatiei pentru a putea fi incriminata penal dobandirea unei averi ilicite. Ar trebui ca la intrarea in vigoare sa se faca un "reset" al societatii prin completarea de catre toata populatia a unor declaratii de avere. Dupa aceasta, orice crestere a acesteia sa poata fi justificata prin natura licita a veniturilor. Daca nu, la brutarie.
    Dar, dupa cum se vede, nu exista niciun interes.
    • +9 (11 voturi)    
      Si asta e atat de simplu (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 1:16)

      Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      Procurorii cer sa li se puna la dispozitie hartiile doveditoare....Oparescu trebuie sa vina cu ele si gata.
      De ce reset? Hai, poate pe la evazionisti dar la shpagari nu trebuie sa fie nici un reset. Aia de au furat banii tarii trebuie inchisi si lasati la chelea goala.
      • +1 (3 voturi)    
        cu legislatia existenta (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 10:10)

        g01an [utilizator] i-a raspuns lui Kaladin

        cu legislatia existenta s-ar putea face treaba si dreptate in ce priveste finantele, luarea de mita si averile nejustificate, DACA DOAR S-AR APLICA.

        evident, ar ajuta simplificarea si clarificarea anumitor norme de aplicare si reducerea duratei pana cand pot fi executate, dar problema noastra principala este ca nu se aplica legea, nu ca nu exista.
      • +3 (5 voturi)    
        simplu e capul tau (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 15:52)

        Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Kaladin

        Sunteti toata ziua cu "statul de drept" in gura dar habar nu aveti ca aceasta sintagma inseamna chiar respectarea si aplicarea intocmai a LEGII. Daca ati fi fost contemporani cu Hitler, ati fi fost de teapa lui Freissler, celebrul judecator al Tribunalului Poporului.
        Ori, in legislatia actuala, nimeni nu este obligat sa-si justifice averea ci cel ce acuza trebuie sa DOVEDEASCA provenienta sa ilicita.
        Pentru aceasta sunt pentru elaborarea unor legi care sa OBLIGE pe cel incriminat sa-si dovedeasca legalitatea veniturilor care stau la baza dobandirii averii.
    • +4 (6 voturi)    
      mai studiaza (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 10:45)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      In primul rand legea 18 nu a fost abrogata imediat dupa revolutie ci de abia in 1996. Nu ca s-ar fi aplicat in acest interval.
      In al doilea rand art. 112 din noul Cod Penal prevede clar ce si cum e cu confiscarea extinsa. Nu vad de ce ar trebui o lege speciala pentru asta! Deci interes exista dar se pare ca interesul vostru(si aici ma refer la PSD + antenizati) este sa complicati lucrurile astfel incat cat mai multi corupti sa scape.
      • 0 (2 voturi)    
        las-o mai moale (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 18:43)

        Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        Pentru ca si daca ar fi vorba despre Basescu al tau as avea acelasi punct de vedere.
        Confiscarea extinsa se refera atat la produsul infractiunii cat si la bunurile rezultate din valorificarea acestui produs. Dar totul trebuie DOVEDIT. Altfel, statul de drept despre care vorbiti cu atata pasiune ramane o notiune lipsita de continut.
    • +3 (3 voturi)    
      citez din (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 12:35)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      rechizitoriul DNA :
      "Tinand cont ca s-a probat faptul ca inculpatul Oprescu Sorin a comis infractiunea de luare de mita,".
      expresia "s-a probat faptul", ce crezi ca poate sa insemne chiar si pentru un sustinator fervent al psd-ului si al liderilor acestui partid (cum este si "independentul" oparescu), asa cum sunteti???
      • 0 (2 voturi)    
        Da, ai dreptate (Duminică, 22 noiembrie 2015, 0:15)

        Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        S-a probat ca a luat 25000 de euroi. Si cu diferenta pana la valoarea totala a averii care i-a fost sechestrata atat lui cat si celor apropiati, cum ramane? Aia nu trebuie probata?
  • +13 (13 voturi)    
    Derbedeul ! (Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:31)

    corado [anonim]

    sa speram ca nu-l va judeca madam Costiniu sau don' Lupascu
  • +5 (9 voturi)    
    Justitia la noi (Vineri, 20 noiembrie 2015, 21:43)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Hotii, mafiotii si penalii ramin la noi cu avrile intregi. Ma indoiesc ca in cazul Oprescu va fi altfel. Justitia e corupta si de fatada, pentru vulg, dar serveste mafia de orice culoare ar fi.
  • +5 (7 voturi)    
    Dati-i drumu' (Vineri, 20 noiembrie 2015, 22:19)

    TRABI [utilizator]

    Ce mai stam cu confiscarea ?
    Dati-i drumu' ..! Da' peste hotare cata valoare a scos ?
  • +9 (9 voturi)    
    Rugaminte (Vineri, 20 noiembrie 2015, 23:17)

    CititorulComentator [utilizator]

    Sa nu-i confiscati cosciugul...la cate boli si-a insusit subit, probabil va avea nevoie.
  • +11 (13 voturi)    
    DOAMNAAAAAA , ASTIA IMI IAU TOT, DOAMNAAAAAA ! (Vineri, 20 noiembrie 2015, 23:29)

    Susufler0 [utilizator]

    Este pt prima oara cand DNA, a solicitat confiscarea extinsa a averii unui inculpat VIP, desi pt acoperirea prejudiciului cauzat prin infractiune era suficienta doar confiscarea partiala. Dar conform noii legi penale, in masura in care inculpatul judecat pt o fapta penala ce a produs un prejudiciu, are o avere a carei provenienta licita nu o poate dovedi, instanta poate dispune confiscarea ei, prezumandu-se in acest caz , ca toata averea provine din infractiune. Atentie, e confiscabila si averea celui care gospodareste cu inculpatul, in masura in care si aceasta avere (provenienta ei licita) nu poate fi justificata. Bai, dar statul nu-i lasa partenerei lui Oprescu, nimic, nici un leut ? Cu ce-o sa-i faca in urmatorii 6-7 ani pachete, ca sa i le duca la parnau?
    • +2 (2 voturi)    
      capul (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 10:36)

      ion [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

      hai totusi sa mai gandim si cu capul cand scriem ceva, reciteste, ba zici ca poate motiva o parte si daca o poate motiva inseamna ca e dobandita acea parte legal, si dupa o trantesti ca chiar daca o parte e dobandita legal sa-i luam totul fiindca totul nu e dobandit legal

      inteleg ca suntem fierbinti, dar capul nu e ca sa bagi mancare in el

      eu cred ca trebuie luat ce este ilegal si pus o amenda zdravana, daca e pasibil si de inchisoare, sa o faca si pe asta
  • +7 (9 voturi)    
    N-am vazut om sa cada mai mult! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 0:28)

    Traian2015 [utilizator]

    Pacat... Te-au blestemat studentii, Domn Profesor!
  • +7 (9 voturi)    
    Dom' doctor cel cinstit (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 4:28)

    Kaladin [utilizator]

    Intr-un univers paralel poate.
  • +3 (3 voturi)    
    Extinsa? (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 7:06)

    Cetateanu [utilizator]

    Pai mai baieti, la cate magarii si marlanii se intampla in Bucuresti, pe semnatura lui, ( un exemplu macar - doar balamucu cu RADET) nu ajunge doar ceea ce se vede (avere) - trebuie cautat cu grija !
    Daca e sa se tina macar un singur procuror de el, ar trebui sa fie ca la fratii Becali, azi ies maine intra din nou.
  • +2 (2 voturi)    
    Degeaba... (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 7:17)

    DanDare [utilizator]

    ...munceste DNA si fac acuzatii, strang probe..., daca judecatorii sunt corupti !
    Mare minune ar fi sa vedem o confiscare extinsa a averii unui mare grangur. Dar dupa cum se vede cazul judecatoarei Terceanu, in Romania justitia e pe bani !
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 9:50)

    [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
    oprescu cel bolnav de LEPRA ! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 10:19)

    deval [utilizator]

    Sunt convinsa ca o sa urmeze multe alte dosare pentru oprescu, cel bolnav de lepra, dinozaurul comunisto-securistic are in posesie, la vedere , o mica parte din ce a furat .Am vazut ca era pregatit sa fie saltat caci isi chema "donatorii" dupa ora 10 cand prin lege nu se poate intra in casa pentru efectuarea flagrantului, ii deposeda de telefoane si nu punea mana pe bani decat dupa incheierea operatiunii.
    Fals profesor, fals politician, fals om de stanga,fals bolnav,fals primar ....o jigodie adevarata !!
  • +3 (3 voturi)    
    Si la baieti ? (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 10:58)

    SRA [anonim]

    Ati uitat conturile din strainnatate, ce ascuns pe numele fostei sotii, a baietilor si alte ascunzisuri !

    Trebuie tras de limba pana spune tot, la limita confiscarea totala este mai dorita decat puscaria.

    De la acest individ usor se pot recupera 70 MILIOANE EURO !!! Da 70'000'000 Euro la asa o suma se poate gandi delapidarea facuta de OPRESCU !!!
  • +2 (2 voturi)    
    El e! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 13:20)

    harapalb [utilizator]

    "Sunt primarul bestial care face totul legal!"

    :)
  • 0 (0 voturi)    
    S-a vedem ce s-a confiscat si mai vorbim !!! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 22:34)

    andreesanu [utilizator]

    Multe muieri isi ridica poalele inainte de-a ajunge la riu
    tot asa si cu DNA cere confiscarea extinsa !!!
    Ce inteleg unii prin extinsa ???,cat de eztinsa ?ceva ce tine de teoria probabilitatilor.
    La ce increngatura de derbedei este intre fostii securisti,actualii PSD si juristii de ieri si de azi totul este posibil .
    O sa-i ia cat lui Nastase ,ceva praf de pe toba or scame de pe umar !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by