Instanta a dispus inceperea judecarii pe fond a dosarului in care este inculpat Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2015, 18:09 Dosare Anticoruptie


Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti vor incepe judecarea pe fond a dosarului in care avocatul Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, si omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimisi in judecata pentru mai multe infractiuni, a dispus vineri Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit Agerpres.

Instanta suprema a constatat ca rechizitoriul DNA este legal intocmit, astfel incat se poate incepe judecarea pe fond.

Radu Pricop a fost trimis in judecata de DNA in iunie 2015, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii, iar Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, este acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si participatie improprie in forma instigarii, la infractiunea de fals intelectual.

Potrivit DNA, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denuntator in cauza, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4 milioane euro, nedatorata de acesta din urma.

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile o incadrare juridica penala. Actiunile de constrangere au constat in conditionarea retragerii plangerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani mentionata. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza", sustin procurorii.

De asemenea, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, pentru a adauga presiunii descrise un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Remus Jurj.

"In acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente", mai spun procurorii.

Sub imperiul acestor constrangeri repetate, temandu-se de repercusiunile unui eventual refuz in conditiile in care acesta i-a aratat ca ar putea influenta atitudinea procurorului de caz, in schimbul ""ajutorului"" promis, Lucinschi a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2 milioane euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

"Solutia semnarii contractului fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop care, in perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe Lucinschi, prin formularea mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre acesta. Prin acest document, intocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015", mai arata DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

721 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by