Directorul Oficiului National pentru Protectia Martorilor si doua angajate ale institutiei, retinuti de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2015, 21:08 Dosare Anticoruptie


Adrian-Augustin Barascu, chestor de politie si director al Oficiului National pentru Protectia Martorilor, Felicia-Violeta Popa, comisar sef in cadrul aceleiasi structuri de politie si Andreea Violeta Lita, psiholog in cadrul Oficiului, au fost retinuti luni de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, informeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Adrian-Augustin Barascu este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, obtinere ilegala de fonduri, in forma continuata, deturnare de fonduri, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata, influentarea declaratiilor, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si abuz in serviciu in forma continuata.

Felicia-Violeta Popa, comisar sef al Oficiului National pentru Protectia Martorilor, a fost retinuta pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

La randul sau, Felicia-Violeta Popa, psiholog in cadrul Oficiului National pentru Protectia Martorilor, este acuzata de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

  • De ce ii acuza procurorii DNA pe cei trei

Procurorii DNA arata, in ordonantele de retinere, ca, in perioada septembrie - decembrie 2013, inculpatii Barascu Adrian-Augustin, Popa Felicia-Violeta, Lita Andreea-Violeta si alte persoane au constituit un grup infractional organizat, grupare la care, in perioada 2014 - noiembrie 2015, au aderat si altii, in scopul savarsirii infractiunilor de obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In acest context, in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.

De asemenea membrii grupului au actionat si in directia deturnarii sumelor de bani cu destinatia mai sus mentionata catre achizitia directa, de la furnizori preferati, a unor bunuri si servicii destinate inzestrarii O.N.P.M., precum si pentru dotarea functionarilor institutiei, fie in scopul achizitionarii unor bunuri si servicii inutile ori neperformante.

In perioada 2014 - octombrie 2015, Barascu Adrian-Augustin, in calitate de ordonator tertiar de credite la O.N.P.M., impreuna cu alti doi membri ai grupului (imputerniciti ai ordonatorului tertiar de credite), in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, au folosit documente si date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, in cuantum total de 565.850 lei, in anul 2014 si, respectiv, 854.530 lei, in anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protectiei martorilor, in sensul supradimensionarii acestora, arata procurorii anticoruptie.

Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, in anul 2014 si, respectiv a sumei de 660.230 lei, in anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanteaza si efectueaza plati pentru protectia martorilor.

In perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director al O.N.P.M. si ordonator tertiar de credite, cu ajutorul celorlalti membri ai grupului, printre care si inculpatele Popa Felicia-Violeta si Lita Andreea-Violeta, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a schimbat destinatia sumei de 264.796,8 lei, alocate protectiei martorilor, fara respectarea prevederilor legale, pentru inzestrarea sediului O.N.P.M., precum si pentru dotarea functionarilor din aceasta institutie, in alte scopuri decat cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnate, in cuantum de 69.684,2 lei, au fost platite furnizorilor, activitatea infractionala fiind intrerupta de controlul I.G.P.R. din 25.09.2015, in urma caruia au fost suspendate procedurile de achizitie directa a unor produse si servicii, in valoare totala de 195.112,76 lei.

In perioada aprilie - decembrie 2014, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director al O.N.P.M. si o alta persoana, au intocmit in fals, prin antedatare, 6 (sase) documente justificative, care au fost inregistrate in evidentele institutiei, pentru a crea aparenta respectarii procedurii legale de achizitie directa a unor bunuri si servicii, in conformitate cu dispozitiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementeaza, intre altele, atribuirea contractelor de achizitie publica), in sensul indeplinirii cerintei existentei unui document justificativ, ca procedura prealabila efectuarii achizitiei.

In ziua de 04 august 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director O.N.P.M., a incercat sa il determine pe un subordonat de-al sau, utilizand afirmatii cu vadit caracter intimidant si amenintari referitoare la continuarea actiunilor de hartuire profesionala, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

In perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin impreuna cu alti membri ai grupului si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, in contextul efectuarii unor achizitii directe (sisteme de supraveghere video si alarmare) si luarii unor masuri neperformante, din punct de vedere economic, dar si sub aspectul asigurarii protectiei efective a martorilor, cu consecinta prejudicierii, cu suma de 179.778,42 lei, a bugetului destinat protectiei martorilor si a vatamarii intereselor legale ale martorilor inclusi in Program.

Urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, un numar de 5 societati comerciale au beneficiat de incasari in cuantum total de 179.777,47 lei.

In perioada decembrie 2009 - mai 2013, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director O.N.P.M impreuna cu mai multi membri ai grupului, in mod repetat, si-au incalcat atributiile de serviciu, adoptand comportamente sicanatorii la adresa martorilor inclusi in Program, actiuni care au dus la vatamarea drepturilor acestora conferite de includerea in Program.

In noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Lita Andreea-Violeta, in calitate de psiholog in cadrul O.N.P.M. si desemnata cu evaluarea si asistenta psihologica a unui martor protejat nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in conditiile in care acesta din urma i-a adus la cunostinta intentia si motivatiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vatamarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea in Program.

Inculpatilor Barascu Adrian-Augustin, Popa Felicia-Violeta si Lita Andreea-Violeta li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 17 noiembrie 2015, Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii DNA precizeaza ca beneficiaza in acest caz de sprijin de specialitate Departamentului de Informatii si Protectie Interna.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3169 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by