Dosarul Apa Nova: DNA a extins urmarirea penala pentru doi fosti directori ai companiei, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 29 octombrie 2015, 17:00 Dosare Anticoruptie


Sigla Apa Nova Bucuresti
Foto: Apa Nova
Procurorii DNA Ploiesti, care instrumenteaza dosarul de coruptie in care este vizata compania Apa Nova, au extins urmarirea penala in cazul fostilor directori generali ai Apa Nova Laurent Lalague si Bruno Roche, dar si pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si pentru omul de afaceri Ovidiu Semenescu, noile acuzatii fiind evaziune fiscala, spalare de bani si interceptari ilegale, anunta Mediafax, citand surse judiciare.

Joi dimineata, la sediul DNA Ploiesti a venit fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, cercetat pentru trafic de influenta in acest dosar. La iesire, Moisescu le-a declarat jurnalistilor ca procurorii i-au adus la cunostinta ca este suspectat si de evaziune fiscala si spalare de bani.

Tot joi, la DNA Ploiesti au ajuns si omul de afaceri Ovidiu Semenescu, cercetat pentru trafic si cumparare de influenta, dar si fostul director general al Apa Nova Bucuresti, Bruno Roche, in cazul caruia procurorii fac cercetari pentru cumparare de influenta, cercetarile fiind extinse si pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

La DNA a fost citat si un alt fost director general al Apa Nova Laurent Lalague, care insa nu s-a prezentat, trimitandu-si avocatii. Si in cazul sau urmarirea penala a fost extinsa pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Miercuri, la sediul DNA Ploiesti au fost audiati omul de afaceri Teodor Sterian, administrator al SC SIS Strategy SRL si finul lui Ovidiu Semenescu, precum si directoarea Apa Nova Bucuresti, Lavinia Saniuta, si directoarea adjuncta Giovana Soare. Cei trei au fost pusi sub control judiciar.

In acest dosar este cercetat pentru cumparare si trafic de influenta si Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu.

Potrivit DNA, in perioada 2008-2015, Ovidiu-Traian Semenescu, Vlad-Octavian Moisescu si Costin Berevoianu si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania, in beneficiul agentilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franta, obtinand in schimb, de la reprezentantii acestora, sume importante de bani. Banii erau platiti sub paravanul unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de cele trei persoane, fara ca in realitate, serviciile prevazute in contracte sa fi fost prestate.

In perioada 2014 - 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Saniuta, in calitate de director general adjunct la Veolia Romania, si incepand cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucuresti, ar fi dat sume importante de bani lui Semenescu, in urma unei intelegeri prealabile avuta cu acesta, sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu si Costin Berevoianu, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate.

"Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian sa intervina, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentantii unor institutii publice din Romania, in beneficiul agentilor economici ai Grupului de firme Veolia Franta, din care face parte si SC Apa Nova SA Bucuresti. Unele plati aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Saniuta, in calitate de director general al SC Apa Nova Bucuresti SA, respectiv director general adjunct la Veolia Romania, in perioada mentionata. Banii astfel platiti au reprezentat, de fapt, contravaloarea influentei si interventiilor exercitate de catre Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin la nivelul institutiilor publice, cu referire in special la Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti, Primaria Generala a Capitalei si Consiliul General ale municipiului Bucuresti, in favoarea firmelor din Grupul Veolia si in special a S.C. Apa Nova SA Bucuresti", sustin procurorii DNA.

In ordonanta de extindere si continuare a urmaririi penale se mentioneaza ca angajatilor SC Apa Nova SA li s-a impus de catre directorul general Lavinia Saniuta sa sprijine activitatea ilegala desfasurata de Ovidiu Semenescu, in interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Saniuta ar solicitat directorului financiar sa ascunda un contract incheiat cu o anumita firma, in baza caruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

In 24 septembrie, procurorii DNA Ploiesti au ridicat documente de la Apa Nova, Primaria Sectorului 1 si Primaria Capitalei, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societatii. De asemenea, anchetatorii au facut perchezitii si la cinci locuinte si sedii de firme care au legatura cu faptele vizate. O zi mai tarziu, procurorii DNA Ploiesti au ridicat documente si de la sediul Apa Nova Ploiesti, care are contract cu autoritatile din municipiu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























962 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by