Decizie definitiva in Dosarul Posta Romana: Fostul director Mihai Toader, condamnat la 8 ani si sase luni de inchisoare

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 15 octombrie 2015, 19:31 Dosare Anticoruptie


Mihai Toader - fost director Posta Romana
Foto: AGERPRES
Fostul director al Postei Romane Mihai Toader a fost condamnat definitiv la 8 ani si sase luni de inchisoare, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a admis apelul fata de decizia Tribunalului Bucuresti care dispusese o pedeapsa de 10 ani si jumatate in cazul sau, transmite Mediafax.

In acelasi dosar, Curtea de Apel a admis si contestatiile formulate de Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic al Companiei Nationale Posta Romana, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica, si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT in CN Posta Romana, carora li s-au redus de asemenea pedepsele, de la 10 ani si sase luni, la 8 ani si sase luni de inchisoare.

Decizia instantei este definitiva.

Cei patru inculpati au fost judecati pentru abuz in serviciu, dupa ce Posta a cumparat produse informatice de la o firma din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 9 februarie, sa ii condamne la cate 10 ani si jumatate de inchisoare.

Conform aceleiasi decizii, cei patru trebuie sa achite Companiei Nationale Posta Romana 6.583.000 de euro, cu dobanda legala aferenta de la data savarsirii infractiunii si pana la achitarea integrala a debitului, dispozitia fiind mentinuta de CAB.

In decembrie 2014, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu si Vasile Barbulet, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu, in calitate de directori, si Barbulet Vasile, in calitate de sef departament, "si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor, paguba produsa patrimoniului CN Posta Romana fiind estimata la 6.583.000 de euro, a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

Cei patru inculpati ar fi contribuit astfel la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

"In mod concret, Barbulet Vasile, Marinescu Andrei, Lepadatu Emanoil si Toader Dan Mihai, cu intentie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achizitie publica nelegala, sens in care au propus, respectiv au avizat si aprobat achizitia produselor software cu incalcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, intrucat s-a recurs la negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, desi nu erau intrunite conditiile specifice acestei proceduri, iar pe piata IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care indeplineau cerintele CN Posta Romana SA si, astfel, se impunea efectuarea achizitiei prin licitatie", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, in realitate, nu a existat o negociere propriu-zisa cu reprezentantii companiei furnizoare care sa duca la diminuarea considerabila a pretului produselor achizitionate, ci s-a urmarit doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal. Contractul avea in vedere achizitionarea unei cantitati de produse mult mai mari decat necesarul real al companiei.

In 29 iulie 2008, CN Posta Romana a incheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd, in valoare de 6.583.000 de euro, suma ce urma sa fie achitata in sase rate esalonate, in perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, in calitate de director general, si de Emanoil Lepadatu, in calitate de director executiv economic.

Ulterior, in 5 decembrie 2008, Toader, Lepadatu si Barbulet au confirmat in scris ca serviciile contractate au fost prestate si acceptate.

"Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neindeplinirea prevederilor contractuale in ceea ce priveste implementarea serviciilor in termenul prevazut in contract. Din probatoriu a reiesit ca procesul de implementare a fost finalizat in perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizata de specialistii Compartimentului IT din CN Posta Romana SA si specialisti ai altei firme decat cea cu care a fost semnat contractul", au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit ca achizitia a fost facuta in conditiile in care nu era inclusa in bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobarii referatului privind achizitie.
Compania Nationala Posta Romana preciza ca paguba suferita este de 6.583.000 de euro si ca se constituie parte civila in aceasta cauza.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile si asupra sumelor de bani, in lei sau valuta, existente in conturile bancare ale lui Toader, Lepadatu, Marinescu si Barbulet, pana la concurenta sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost condamnati definitiv in alte doua dosare, in care au fost trimisi in judecata in octombrie 2009 si in decembrie 2010.

In dosarul trimis instantei in octombrie 2009, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au acuzat pe cei trei in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate, prin care CNPR a fost pagubita cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader si pe Emanoil Lepadatu la patru ani de inchisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare cu executare.

In cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost trimisi in judecata, alaturi de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz in serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a unei firme. In 24 ianuarie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de inchisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani si sase luni cu suspendare, in timp ce Emanoil Lepadatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4988 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 octombrie 2015, 20:55)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      Condamnare (Vineri, 16 octombrie 2015, 10:30)

      Close [utilizator] i-a raspuns lui

      Deci au condamnat un director care nici nu se nascuse cand a inceput jaful la posta? Atat? Un singur om e responsabil pentru tot?
  • +2 (2 voturi)    
    atât dureaza un Doctorat (Joi, 15 octombrie 2015, 22:04)

    gigi [anonim]

    si iesi somer cu diplomã. Decât sa faci 8 ani de scoala si sa scoti minim pe economie, mai bine bagi 8 ani de pârnã dar rãmâi cu milioanele in cont.
  • +1 (1 vot)    
    Basescu e de vina (Joi, 15 octombrie 2015, 22:48)

    mihai [anonim]

    Nu-i asa?
  • 0 (0 voturi)    
    dobinda la credite! (Vineri, 16 octombrie 2015, 10:16)

    vasile [anonim]

    Conform aceleiasi decizii, cei patru trebuie sa achite Companiei Nationale Posta Romana 6.583.000 de euro, cu dobanda legala aferenta de la data savarsirii infractiunii si pana la achitarea integrala a debitului, dispozitia fiind mentinuta de CAB.
    Cum suna,....cu dobinda legala/contractuala, pina la achitarea datoriei/creditului?,remarca este pentru toti cei care merg la banca cind au nevoie iar dupa si-au rezolvat problema, cauta vinatorii de recompense,


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by