Omul de afaceri Mihai Matei, retinut pentru fraude cu fonduri europene, a fost arestat

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2015, 21:27 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri prahovean Mihai Matei, suspectat de frauda cu fonduri europene cu un prejudiciu de doua milioane de euro si retinut de DNA, marti seara, la finalul a peste 12 ore de perchezitii si audieri, a fost arestat preventiv, miercuri, de Tribunalul Prahova, decizia putand fi contestata, informeaza Mediafax.

Judecatorii de la Tribunalul Prahova au admis propunerea procurorilor DNA Ploiesti si au emis mandat de arestare preventiva pe numele omului de afaceri Mihai Matei, care controleaza mai multe firme, intre care si Matero Ama, societate de constructii care in ultimii ani a avut contracte de deszapezire cu Consiliul Judetean Prahova.

Decizia instansei poate fi contestata la Curtea de Apel Ploiesti.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihai Matei, administrator al S.C. Matero Ama SRL, a fost retinut pentru instigare la prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, instigare la fals in declaratii, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani, in forma continuata.

Conform sursei citate, sotia omului de afaceri, Aurelia Liliana Matei, manager de proiect la data faptelor, suspecta in acelasi dosar, a fost pusa sub control judiciar, fiind acuzata de prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani, in forma continuata.

In acelasi dosar, procurorii DNA Ploiesti au adus, marti, la audieri, doi angajati ai firmei controlate de catre cei doi soti, care in prima faza au fost audiati ca martori, ulterior schimbandu-li-se incadrarea juridica, cei doi devenind suspecti in acest caz.

Potrivit DNA, procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Catalin Vladila si Anghel Avram, administratori ai S.C. Maktub S.R.L., respectiv SC Leasimat S.R.L., suspectati de complicitate la prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, fals in declaratii, in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat, spalare de bani, in forma continuata, precum si fata de Ovidiu Secu, administrator al unei societati comerciale, pentru complicitate la prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de S.C. Maktub S.R.L., S.C. Matero Ama S.R.L. si SC Leasimat S.R.L., pentru complicitate la prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si spalare de bani, ambele in forma continuata.

Potrivit anchetatorilor, in cursul anului 2010, la societatea comerciala S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate doua proiecte cofinantate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, respectiv: "Cresterea Eficientei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice" si "Centru pentru producerea betoanelor si mortarelor". Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L. prin reprezentantul sau legal, administratorul Mihai Matei, a desemnat ca manager de proiect pe sotia sa Aurelia-Liliana Matei. La randul sau, Mihai Matei a indeplinit in cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operatiunile financiare.

In acelasi context, Mihai Matei, impreuna cu sotia sa si cu suspectii Catain Vladila, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci - ofertant (societate in care Liliana Aurelia Matei a detinut anterior functia de asociat unic si administrator) si Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infractional organizat avand ca scop manipularea procedurii de achizitie, in sensul depunerii de diligente pentru pregatirea ofertelor (prin initierea unor asocieri intre societatile acestora cu producatorii utilajelor sau al sustinerii ferme din partea acestora) si implicit al stabilirii pretului de ofertare astfel incat societatile controlate de acestia sa obtina punctajul necesar castigarii selectiei de oferte, iar valoarea utilajelor sa fie in mod artificial crescuta, afirmau anchetatorii.

Conform aceleiasi surse, in perioada 2010 - 2012, cu intentie, Mihai Matei a determinat-o pe sotia sa sa accepte depunerea si folosirea unor documente inexacte si false intocmite de ofertanti, in scopul crearii unei aparente stari de legalitate a procedurii evaluarii, selectiei de oferte si adjudecarii, de catre ofertanti (societati controlate de inculpat) si obtinerii de la autoritatea contractanta - Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie - pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, in suma de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibila nerambursabila).

De asemenea, in acelasi scop, suspectii Vladila Catalin si Avram Anghel, cu stiinta, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractanta - Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie declaratii pe proprie raspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta ca nu sunt angajati in practici prohibite, ca nu sunt membri ai niciunui grup sau retele de operatori economici si ca nu se afla in situatia conflictului de interese, documente intocmite si prezentate in cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL, se arata in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, in cadrul celui de-al doilea proiect, Mihai Matei si ceilalti membri ai grupului au beneficiat de sprijinul lui Ovidiu Secu care, in calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a intocmit si semnat in numele administratorului, fara stiinta acestuia, documentele necesare participarii in calitate de ofertant in cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

In perioada 2011-2013, pentru insusirea sumelor ilicite astfel obtinute, dupa achitarea contravalorii utilajelor ofertantilor castigatori (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.) care, la randul lor, au procedat la achitarea lor producatorilor, diferenta ramasa, in suma de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adauga TVA in valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulata de catre Mihai Matei si ceilalti membri ai grupului in vederea ascunderii adevaratei naturi a provenientei, prin incheierea unor contracte comerciale cu aceleasi societati controlate de aceleasi persoane, mai arata DNA.

In final, in baza imputernicirilor pe conturile societatilor, Mihai Matei, alaturi de sotia sa, au ridicat in mod repetat sume de bani in numerar cu justificari aparent legale.

Procurorii DNA Ploiesti au facut, marti, cinci perchezitii la locuinte si sedii de firme din Prahova, intre care si societatea Matero Ama, controlata de omul de afaceri Matei Mihai.

Societatea Matero Ama a fost infiintata in anul 2004 si are sediul in municipiul Campina.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























833 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by