Mihail Vlasov, fiica si ginerele sau, urmariti penal pentru un prejudiciu de 60 milioane lei

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2015, 18:58 Dosare Anticoruptie


Mihail Vlasov
Foto: Agerpres
Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, si fiica acestuia, Elena Ingrid Vlasov, au fost pusi sub acuzare de DNA pentru prejudicierea CCIR si Romexpo cu suma totala de 60 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, Mihail Vlasov este acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata; conflict de interese, in forma continuata; folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

De asemenea, Elena Ingrid Vlasov este urmarita penal pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata.

In acelasi dosar, a fost pus sub acuzare si sotul acesteia, Marian Nedelcu, administrator al unei societati comerciale, tot pentru complicitate la abuz in serviciu.

Procurorii sustin ca, in perioada 2008 - 2014, Mihail Vlasov, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), abuzand de prerogativele functiei detinute, a intreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, in detrimentul entitatii pe care o reprezenta, cu repercusiuni negative in planul climatului investitional, reducand eficienta masurilor adoptate la nivel public pentru sustinerea si dezvoltarea economica interna.

In perioada respectiva, Mihail Vlasov si alte persoane din conducerea Camerei de Comert si a SC Romexpo SA, prin actele si faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor celor doua institutii.

Astfel, prejudiciul cauzat bugetului Camerei de Comert se ridica la 54.342.145 lei, iar cel adus SC Romexpo SA este de 6.086.741 lei.

Din actele de urmarire penala efectuate in cauza rezulta ca la savarsirea acestor infractiuni au participat si Ingrid Vlasov si Marian Nedelcu.

DNA arata ca, in perioada 2008 - 2009, Ingrid Vlasov, in calitate de administrator al SC Ingrid Vlasov SRL, a incheiat doua contracte de cesiune neexclusiva a drepturilor patrimoniale de autor cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in baza carora a incasat suma totala de 20.595 lei, pentru prestatii ce nu au justificare economica pentru aceasta institutie publica.

Concret, la data de 18 iunie 2008, a fost incheiat un contract de cesiune neexclusiva a drepturilor patrimoniale de autor care a avut ca obiect "cedarea dreptului de reproducere si difuzare a imaginii firmei create de autor", catre cesionar, in cadrul Buletinului Oficial nr. 1 al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, remuneratia autorului fiind stabilita in echivalentul in lei al sumei de 2.400 euro net, platibil la cursul BNR din ziua facturarii, pentru opera al carei drept de reproducere si difuzare este cedat.

La data de 7 august 2008, in baza contractului respectiv, Camera de Comert a achitat firmei administrate de suspecta Ingrid Vlasov suma de 8.343 lei.

In al doilea contract, incheiat la data de 23 octombrie 2009, Camera de Comert a achitat catre SC Ingrid Vlasov SRL suma de 12.252 lei.

Potrivit DNA, aceste contracte nu aveau justificare economica, nerezultand necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comert ca imaginea firmei SC Ingrid Vlasov SRL sa apara in Buletinul Oficial al Camerei, cu atat mai mult cu cat institutia publica respectiva percepea si percepe tarife de la firmele care vor sa apara in paginile acestei publicatii (tariful practicat este intre 50 euro si 3.500 euro/aparitie, in functie de dimensiunea si pozitionarea reclamei).

In perioada 2009 - 2012, Marian Nedelcu, in calitate de administrator al unei societati comerciale, a incheiat doua contracte de colaborare cu Camera de Comert, prin care a beneficiat de suma de 220.780 lei, achitata integral, ce reprezinta prejudiciul cauzat bugetului Camerei, fara ca prestatiile sa fi fost realizate.

De asemenea, la data de 5 septembrie 2012, Marian Nedelcu a incheiat un contract de inchiriere cu SC Romexpo SA, avand ca obiect inchirierea imobilului 'Casa Leda', cu terenul aferent, la preturi derizorii.

Astfel, prin contract s-a stabilit pretul inchirierii pentru casa (impreuna cu terenul pe care este amplasata) la 500 lei/luna exclusiv TVA, in pretul chiriei fiind inclusa si valoarea utilitatilor, iar pretul inchirierii pentru terenul din jurul casei a fost de 0,1 euro/mp/luna.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat, reprezentand venituri nerealizate, precum si costul utilitatilor suportate din bugetul SC Romexpo SA, pentru perioada septembrie 2012 - octombrie 2014, este de 109.025 lei.

Procurorii mai sustin ca, la data de 12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, in nume personal, a incheiat cu SC Romexpo SA promisiunea de vanzare-cumparare avand ca obiect imobilul 'Casa Leda', la pretul derizoriu de 100.000 euro, la care se adauga TVA.

In plus, la data de 12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, tot in nume personal, a incheiat cu Camera de Comert un contract de inchiriere pentru terenul in suprafata de 2.900 mp (aflat in incinta SC Romexpo SA), la un pret derizoriu, valoarea totala a prejudiciului cauzat bugetului institutiei publice, reprezentat de venituri nerealizate in perioada decembrie 2013 - iunie 2014, fiind in valoare de 39.617 lei.

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2060 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Hopa (Joi, 8 octombrie 2015, 19:17)

    Captain Obvious [utilizator]

    Furtul tot îndeletnicire a nobilimii e?
  • +4 (6 voturi)    
    LICHEA (Joi, 8 octombrie 2015, 19:28)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    O haimana din mafia rosie care a jefuit tara de 25 de ani. REMARCA: una din pupilele lui e carierista GORGHIU, cea care facea lobby pentru legile in favoarea lui Vlasov si a clientelei lui. GORGAHIU= o politruca incompetenta si neinstita care a distrus PNL
    • 0 (2 voturi)    
      Aproape corect (Joi, 8 octombrie 2015, 23:01)

      geag [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Adica Cacarau a distrus PNL ; Gorghiu l-a ingropat.
  • +8 (8 voturi)    
    Foarte incet (Joi, 8 octombrie 2015, 19:32)

    aniod [utilizator]

    se desfasoara acest tip de proces.
    Sunt banii nostri, totusi, era cazul sa fie deja recuperati.
    • +4 (4 voturi)    
      Bravo DNA! Bravo SRI! (Joi, 8 octombrie 2015, 21:45)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui aniod

      Hai binomul să ne scape de pesedeii hoți care ne-au furat 25 de ani. La mulți ani! cu executare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by