DNA a vrut interceptarea si filarea lui Sorin Oprescu la un hotel din Viena, Austria a respins

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 2 octombrie 2015, 18:29 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu, in catuse
Foto: Mediafax
Procurorii DNA au cerut interceptarea si filarea pentru aproape trei saptamani a lui Sorin Oprescu si a altor doi complici, la Viena, dar autoritatile din Austria au respins solicitarea, invocand detaliile sumare puse la dispozitie, dar si legislatia, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Surse judiciare au declarat in exclusivitate pentru Mediafax ca anchetatorii DNA au solicitat Procuraturii Centrale pentru urmarirea faptelor penale economice si a coruptiei din Austria interceptarea si filarea lui Sorin Oprescu, a sefului Directiei Cimitire, Cornel Popa si a lui Cristian Stanca, soferul edilului, care s-au aflat la Viena, in vara acestui an.

Obiectul cererii rogatorii a fost "procedura impotriva lui Cornel Popa si a altor persoane impotriva acceptarii de cadouri si mita", iar cererea a fost transmisa autoritatilor judiciare austriece in 28 aprilie 2015.


Potrivit surselor citate, exista doua raspunsuri ale autoritatilor judiciare austriece transmise DNA, in care sunt mentionate solicitarile anchetatorilor romani, dar si motivele refuzarii cererilor de comisie rogatorie.

Astfel, potrivit surselor citate, Procuratura Centrala pentru urmarirea faptelor penale economice si a coruptiei din Austria a primit o cerere de interceptare a trei numere de telefon apartinand lui Sorin Oprescu, Cornel Popa si Cristian Stanca, precum si a mesajelor de tip SMS. Totodata, anchetatorii au cerut "dispunerea supravegherii transfrontaliere a acuzatilor Sorin Mircea Oprescu si Cristian Stanca pentru cel mult perioada 15 mai - 5 iunie, ora 24.00", dar si a lui Bogdan Cornel Popa si a lui Teodor Gogonea, pentru cel mult perioada 29 mai 2015 - 5 iunie 2015.

Ulterior, procurorii anticoruptie au cerut extinderea perioadelor de intereceptare si filaj pentru cei patru, pentru perioada 12 iunie - 5 iulie.

Anchetatorii DNA au solicitat autoritatilor judiciare austriece "supravegherea optica si acustica" a lui Sorin Oprescu la o presupusa intalnire la Hotel Park Hyatt, dar operatiunea nu a mai avut loc deoarece Unitatea Speciala pentru Supraveghere - SEO austriaca nu a avut conditiile necesare.

"...in pofida faptului ca potrivit motivelor mai sus amintite nu sunt indeplinite premizele legale pentru luarea unei masuri de supraveghere potrivit 136 par. 1 Z 3 din Codul de Procedura- Penala din Austria, Unitatea Speciala pentru Supraveghere - SEO a intocmit un studiu privind posibilitatea efectuarii unei supravegheri optice si acustice de persoane potrivit (...). In acest studiu se spune ca nu se pot face declaratii cu privire la locatii care nu au fost exact predefinite in raport cu efectuarea unei supravegheri acustice si optice. In ceea ce priveste informatiile functionarului de legatura din cadrul Politiei din Romania, ca intalnirea ar putea avea loc la Hotel Park Hyatt, respectiv in apropierea acestuia, s-a verificat capacitatea de realizarea la aceasta locatie, in consecinta nu se poate realiza in restaurantul acestui hotel o supraveghere acustica datorita ecranarii continue si a echipamentului existent. Fezabilitatea pentru efectuarea unei supravegheri optice ar depinde in mare masura de alegerea locului persoanelor cheie si de capacitatea localului. In cazul locurilor din spatii publice, cum ar fi strada, acest lucru nu ar fi altfel. Daca o astfel de masura s-ar putea lua, ar depinde astfel de factori ce nu pot fi influentati", relateaza sursele judiciare, citand documentele din dosar.

Totodata, Serviciul Federal de Prevenire si Compatere a Coruptiei, care trebuia sa execute masurile operative aprobate de Tribunalul pentru Cauze Penale din Viena, nu a putut sa execute masurile de "supraveghere transfrontaliera" si "supraveghere optica si acustica" in perioada ceruta de DNA pentru ca "persoanele tinta nu s-au aflat in Austria, respectiv nu au putut fi constatate activitati coresunzatoare ale persoanelor", precizeaza sursa citata.

Cererea procurorilor DNA a fost respinsa de anchetatorii din Austria si pe motiv ca faptele pentru care sunt cercetate persoanele pentru care Directia a cerut masurile operative nu au limite de pedeapsa peste zece ani, in contextul in care Codul de procedura austriac prevede astfel de masuri operative pentru fapte de crima organizata, organizatii criminale sau infractiuni cu pedepse de peste zece ani.

Contactat telefonic pentru detalii suplimentare, avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, a spus ca nu doreste sa faca niciun fel de declaratie pe aceasta tema si ca toate elementele care tin de apararea pe fond a lui Sorin Oprescu vor fi invocate in fata instantelor de judecata.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9668 vizualizari

  • +20 (24 voturi)    
    Tare (Vineri, 2 octombrie 2015, 19:09)

    buncrestin [utilizator]

    DNA a fost mai tare ca serviciile austriece. Lipsa de antrenament - probabil din lipsade coruptie? - i-a cam amortit pe austrieci.
    • +11 (11 voturi)    
      nu cunosteau marfa (Vineri, 2 octombrie 2015, 20:38)

      paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

      altfel spus habar n-aveau ce-i poate pielea puiului de securist
    • +12 (12 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 octombrie 2015, 21:22)

      [anonim] i-a raspuns lui buncrestin

    • +13 (13 voturi)    
      Sau (Vineri, 2 octombrie 2015, 21:48)

      naenae [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

      Poate isi apara investitorii. Nu avea nenea cica o clinica facuta pe acolo?
    • -14 (18 voturi)    
      E o confuzie, (Vineri, 2 octombrie 2015, 22:14)

      Jordan [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

      serviciile austriece au spus, in esenta, ca solicitarea DNA nu indeplineste conditiile legale - primele 30 de cuvinte din text - si ca, chiar daca acestea ar fi indeplinite, nu s-ar putea pentru ca le-au spus prea tarziu.

      Relax, nu e DNA mai tare decat serviciile austriece.
  • +9 (9 voturi)    
    Decat " scriitor" mai bine "bolnavior" Sorinele? (Vineri, 2 octombrie 2015, 19:51)

    Plagarus [utilizator]

    Sorin a trecut de la plicuri la saci, cand a ajuns mare primar.
    În cazul în care ar fi urmat sa fie arestat, Oprescu era
    dispus să facă orice pentru a ieși mai repede din pușcărie, la fel ca și colegii săi infractori, cu ajutorul cărților. „Am înțeles că trebuie să publici cărți pentru a ieși din închisoare. Nu sunt un amator, la primul plagiat ca fraierii ăștia. În două săptămâni am zburat”, a spus acesta.!!!!!!!!!!!!
  • +13 (13 voturi)    
    Pareri . (Vineri, 2 octombrie 2015, 20:14)

    Marx [anonim]

    Problema cea mai grea pe care o are DNA este ca cele mai multe operatiuni de spaguire , la sume considerabile , evident , au loc peste granitele tarii , acolo unde organele noastre nu au jurisdictie . Chestia asta a inceput prin anii 2005 -2006 si s-a perfectionat cu timpul . Evident ca cea mai buna metoda de identificare a spagarilor este cea care urmareste drumul banilor . Lupta adevarata abia de acum incepe .
  • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 octombrie 2015, 21:02)

    [anonim]

    • +3 (3 voturi)    
      Camorra Di Telorman (Duminică, 4 octombrie 2015, 8:57)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui

      este denumire Generica
  • +15 (15 voturi)    
    da (Vineri, 2 octombrie 2015, 21:05)

    george [anonim]

    Ce papagali. Austrieci. Papagaaaaalilooooor ! Auzi ca nu e crima organizata. Tare de tot. Da' ce e ma, sex in grup?
  • +13 (13 voturi)    
    In Austria sunt mai tampitei (Vineri, 2 octombrie 2015, 21:46)

    Idealistu [utilizator]

    In afara faptului ca ne trateaza de sus (si cam au motive) sunt lipsiti de imaginatie. Nu-si inchipuie ca poti veni in Austria, ditamai primarul, ca sa aranjezi o spaga. Probabil daca ar fi stiut suma ar fi cazut lati.
  • +2 (4 voturi)    
    e bine (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 11:23)

    xanti [utilizator]

    Toti hotii se vor duce in austria.
    Sa vezi acum pelerinaj PNL PDL.
  • -3 (5 voturi)    
    Explicatia e foarte simpla, (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 12:19)

    xrogo [utilizator]

    in Austria se respecta drepturile omului,la noi se asculta in draci ,poate ,poate cade ceva!!!
    • +2 (4 voturi)    
      umor de autobaza (Duminică, 4 octombrie 2015, 8:59)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      dar o autobaza din aceea slinoasa...cu pufoaika in bot
    • 0 (0 voturi)    
      Se respectau si pe vremea (Duminică, 4 octombrie 2015, 10:51)

      mopsu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      imperiului ,cand romanii erau ucisi de ei pentri libertate ? Tot ce au austriecii provine din jefuirea tarilor ocupate criminal de ei , unguri, asa ca au cu ce se lauda.
  • +1 (3 voturi)    
    Feciorul sta in Austria (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 16:06)

    Sile [anonim]

    Pai feciorul nu sta frumos in Austria la adapost ???
    • +1 (3 voturi)    
      Adapostul GRATUIT numit Brutarie (Duminică, 4 octombrie 2015, 9:00)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Sile

      ii va asigura linistea Sufleteasca pentru cele XX afectiuni inchipuite
  • 0 (0 voturi)    
    prea putine... (Duminică, 4 octombrie 2015, 19:00)

    capatu` satului [anonim]

    informatii despre motivu` refuzului autoritatilor austriece;

    motivul real este LEJEA austriaca in care anumite fapte incriminate la noi nu sunt considerate infractiuni sau se impune un anumit plafon: cunosc un caz in care incyculpatul a fost condamnat la noi iar Austria arefzat predarea inculpatului pt. ca in aceasta tara fapta respectiva nu este infrcatiune daca prejudiciul este sub 200.000 euro sau mai mult.

    jos palaria pt. efortu` hotnews: dosare anticoruptie


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by