Dosarul Turceni-Rovinari: Cum va putea Complexul Energetic Oltenia sa actioneze ca parte civila impotriva directorului general, Laurentiu Ciurel. Dar ANAF impotriva premierului?

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2015, 19:26 Dosare Anticoruptie


Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari fata de inculpatul Victor Ponta, fapt anuntat chiar in comunicatul procurorilor DNA. De asemenea, in dosarul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Complexul Energetic Oltenia apare ca parte civila. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar. Insa, in conditiile in care Laurentiu Ciurel nu isi da demisia din functia de director general, apare sub semnul intrebarii libertatea directiei juridice a companiei de a prezenta probe impotriva sa.

De asemenea, in ce masura ar putea ANAF sa apara cu probe impotriva premierului? Aceasta in conditiile in care premierul este cel care numeste si demite seful ANAF, institutia aflandu-se in subordinea Ministerului Finantelor.

Procesul se afla abia la inceput, luni, 21 septembrie, avand loc primul termen in dosar, acesta fiind in procedura de camera preliminara, faza in care se verifica daca rechizitoriul a fost intocmit corect. In acest dosar, ANAF si Complexul Energetic Oltenia figureaza in acest moment ca parti civile. Practic, acestea sunt partile care trebuie sa recupereze prejudiciile constatate de procurorii DNA. Vezi aici detalii din dosar.

"A.N.A.F. s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 126.979,73 lei fata de inculpatul Sova Dan-Coman si cu suma de 51.321,80 lei fata de inculpatul Ponta Victor-Viorel", se arata in comunicatul procurorilor DNA. In ceea ce priveste Complexul Energetic Oltenia nu este clar impotriva cui se constituie parte civila. Pana la intocmirea rechizitoriului procurorilor, CE Oltenia nu se constituise parte civila si nici nu a raspuns unei adrese transmise de DNA in acest sens. Insa in dosar apare ca parte civila. Potrivit art. 20 din noul Cod de Procedura Penala, "Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti". In caz contrar, "persoana vatamata sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila in cadrul procesului penal, putand introduce actiunea la instanta civila". Cei implicati in dosar au fost trimisi in judecata pe 17 septembrie. HotNews.ro a cerut lamuriri in acest sens reprezentantilor CE Oltenia, insa pana in acest moment nu au trimis niciun raspuns.

"Conform fisei postului de director general al CEO, Laurentiu Ciurel trebuia sa dispuna, deja, ca aceasta companie sa se constituie parte civila, chiar impotriva sa, pentru recuperarea prejudiciului de circa 5,6 milioane euro, identificat de procurorii DNA", potrivit publicatiei Gorjnews.ro.

In dosarul 3407/1/2015, au calitatea de inculpati premierul Victor Ponta, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel". Alaturi de Victor Ponta mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", Laurentiu Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Cele doua complexuri energetice Turceni si Rovinari au fuzionat in 2012, alaturi de Complexul Energetic Craiova, formand astfel actualul Complex Energetic Oltenia, condus acum la Laurentiu Ciurel. Prin actele semnate in perioada 2007-2008 de catre Laurentiu Ciurel, mai intai in calitate de director de investitii la Rovinari si apoi ca director general, ar fi produs o paguba companiei de 2,7 milioane de lei, aducand in aceeasi masura foloase necuvenite SCA "Sova si Asociatii". Dupa acelasi model a procedat si fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, prejudiciul fiind de 16,9 milioane de lei. In total, Complexul Energetic Oltenia ar avea de recuperat 19,7 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro).

Pana acum, nici Victor Ponta si nici Laurentiu Ciurel nu s-au aratat dispusi sa-si dea demisiile din functiile pe care le detin.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2049 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by