Abdullah Atas si alte trei persoane, retinuti in dosarul de evaziune de 1,5 milioane de euro

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 18 septembrie 2015, 0:14 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri turc Abdullah Atas, arestat preventiv dupa ce a intrat cu masina intr-un politist de la Rutiera, si alte trei persoane au fost retinuti, joi, intr-un dosar de evaziune fiscala de 1,5 milioane de euro, potrivit Mediafax. Cei patru suspecti vor fi prezentati vineri instantei cu propunere de arestare preventiva.

Politistii au descins, joi dimineata, la 12 adrese din Bucuresti si Ilfov, printre care domiciliile suspectilor si ale asociatilor unor firme fantoma, precum si sediile firmelor vizate in cauza si punctele de lucru ale acestora.

Surse din Politie au declarat ca printre firmele perchezitionate este si cea a lui Abdullah Atas, Atas Light, care are mai multe magazine cu corpuri de iluminat.

Pe numele a 18 persoane au fost emise mandate de aducere, fiind cercetate pentru evaziune fiscala.

Suspectii au fost audiati la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 5, dosarul fiind instrumentat de Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Abdullah Atas a fost scos din Arestul Politiei Capitalei si dus in fata anchetatorilor, in dosarul de evaziune fiscala.

"Ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, instrumenteaza un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, fata de cinci cetateni turci, administratori a trei societati comerciale, ce detin o pozitie importanta pe piata romaneasca, in comertul cu obiecte si corpuri de iluminat", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, cei cinci administratori de firme au introdus in tara, din spatiul extra si intracomunitar, cantitati importante de obiecte si corpuri de iluminat, pe care le-au vandut atat catre alti distribuitori cat si prin intermediul magazinelor proprii, situate in Bucuresti si Ilfov.

"Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit si a TVA aferente veniturilor realizate, suspectii au creat circuite comerciale fictive, inregistrand in contabilitate cheltuieli nereale, reprezentand fie achizitii de la firme cu comportament de tip fantoma, fie achizitii supraevaluate, ale intregului fond de comert, al unor societati controlate prin interpusi si aflate in insolventa sau lichidare", a precizat Politia Capitalei.

Firmele fantoma erau administrate de persoane de conditie modesta, fara studii, unele dintre acestea avand sediul in comuna Sintesti, judetul Ilfov si fiind implicate si in alte scheme evazioniste.

In cinci ani, in contabilitatea societatilor vizate au fost inregistrate facturi fiscale fictive in valoare de peste patru milioane de euro, fiind produs un prejudiciu bugetului de stat de 1,5 milioane de euro, sustin anchetatorii.

Omul de afaceri turc Abdullah Atas a fost arestat preventiv in 3 august, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzat de omor calificat, dupa ce, in 2 august, a intrat cu masina in politistul Gheorghe Ionescu, de la Brigada Rutiera a Capitalei, acesta decedand dupa aprtoape trei saptamani, din cauza multiplelor traumatisme suferite. Anchetatorii au stabilit ca Abdullah Atas avea, la momentul accidentului rutier, o alcoolemie de 1,65 la mie si mergea cu 180 - 200 de kilometri la ora.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























514 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by