Kovesi, despre cazul Oprescu: Dosarul a fost deschis in primavara ca urmare a plangerii a doua persoane fizice. Mituitorul este suspect nu denuntator / Nu s-a facut flagrant "din considerente de tactica a anchetei"

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2015, 10:17 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu, in catuse
Foto: Mediafax
Laura Codruta Kovesi a declarat marti ca dosarul primarului general al Capitalei a fost deschis in primavara ca urmare a plangerilor a doua persoane fizice si nu ca urmare a unei sesizari a Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost deschis ca urmare a plangerilor unor persoane fizice, altele decat persoana care a dat banii, a explicat sefa Directiei Nationale Anticoruptie.

Persoana care a oferit suma nu are calitatea de denuntator, ci de suspect a subliniat Kovesi, care a precizat ca acesteia i s-a aplicat masura arestului la domiciliu, aprobata de instanta de judecata.

Toate actele procedurale si procesuale au fost verificate de instanta, este important ca procurorii au respectat toate prevederile legale, a mai spus conducatoarea Directiei.

Laura Codruta Kovesi a precizat si ca perchezitia corporala asupra lui Sorin Oprescu a fost efectuata la sediul DNA. 

Kovesi a mai spus ca imediat dupa comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost dus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment si pana la emiterea ordonantei de retinere primarul a fost supus unei perchezitii corporale, in sediul DNA, i s-au adus la cunostinta invinuirile si a fost audiat in prezenta avocatilor, potrivit Mediafax.

Sefa DNA a precizat ca nu s-a facut flagrant "din considerente de tactica a anchetei".  

"Fata de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedura Penala, el a fost citat de procurori imediat dupa comiterea infractiunii care este presupusa ca s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactica ale anchetei, nu a fost oprit in momentul savarsirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat dupa a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedura Penala, nu se pot efectua perchezitii domiciliare dupa orele 20.00. Avand in vedere ca sunt suspectate si alte persoane, din considerente de ancheta, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp dupa presupusa comitere a faptei", a precizat Kovesi.

Sorin Oprescu este acuzat de procurorii DNA ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie. Procurorii spun ca edilul lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite. 

La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice s-au facut duminica perchezitii. Cativa angajati ai Primariei au fost audiati, iar unii dintre ei au fost retinuti. Sefii Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", directorul Directiei economice din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, precum si fostul sofer al lui Sorin Oprescu au fost retinuti duminica de DNA.

Un martor citat in referat arata ca i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului.

Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau in proportie de 80% din mita incasata de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise lui Sorin Oprescu in anul 2014 proveneau in parte de la lucrarile de la ￯apa si canal￯ efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























9602 vizualizari

  • +15 (21 voturi)    
    dupa aceasta declaratie... (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:40)

    liviu_ [utilizator]

    asteptam demisia lui tariceanu...
    care evident nu o sa vina si in schimb o sa vina un nou atac al tampitului astuia...
    • +6 (10 voturi)    
      demisia? (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:53)

      barbu [anonim] i-a raspuns lui liviu_

      nu demisionează! el știe ce are-n spate... iar calitatea (proastă) de senator poate bloca arestarea. deocamdată.
  • -10 (22 voturi)    
    Cum adica, (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:47)

    evoque [utilizator]

    nu a fost flagrant?! Adica toti priceputi si toti cei care vin cu informatii pe surse au gafat. Vai si propaganda cea priceputa, vai, vai.
    "Din considerente de tactica ale anchetei nu a fost oprit in momentul presupusei fapte, ci a fost citat cu mandat." Asa spune mama "surselor".
    • -1 (3 voturi)    
      Uite ca se poate si asa (Marţi, 8 septembrie 2015, 12:47)

      sile [anonim] i-a raspuns lui evoque

      Probabil asteptau ca dl. doctor dupa ce a luat banii sa mai sune (si sa implice) pe altcineva. Se pot imagina si alte motive pentru care n-ai vrea sa arestezi pe cineva imediat cand comite o fapta.
      Faptul de a fi prins cu banii la tine e dovada suficienta. Daca nu era, nu-i dadea nimeni mandat de retinere/arestare preventiva.
  • -16 (26 voturi)    
    ca între frați (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:49)

    Mazeta [utilizator]

    Deci nema flagrant, probe slabe, erori (?) cu duiumul. După luni sau ani de urmărire. Bă, liniște, ce draq!

    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/laura-codruta-kovesi-in-cazul-oprescu-nu-s-a-aplicat-procedura-flagranta-dosarul-a-fost-deschis-in-primavara-in-urma-unor-plangeri-impotriva-acestuia-video-123926.html
    • +7 (21 voturi)    
      SSSttt ... esti ciuca batailor la minusuri (Marţi, 8 septembrie 2015, 11:03)

      mnicku [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      si totusi nu inveti nimic . Citeste in primul rind, apoi comenteaza.
      Dupa ce a intrat SRI-ul pe fir si s-au interceptat convorbiri cu duiumul a mai aparut si denuntatorul=(suspectul) fara sa stie ca era ascultat. Au cazut toti nesatuii in plasa .

      De ce crezi ca l-au retinut in trafic dupa ce a luat banii la el? Sigur nu de fraieri

      il poti asculta pe av doftorului cit vrei ca oricum vorbeste prostii.
  • +1 (1 vot)    
    dupa cum se poate vedea (Marţi, 8 septembrie 2015, 12:51)

    a [anonim]

    oprescu era sfatuit de grupul interlop sa primeasca bani acasa dupa ora 20 pentru ca nu se pot face perchezitii.
  • +5 (5 voturi)    
    Au dat-o la intors (Marţi, 8 septembrie 2015, 13:00)

    justitiabil [anonim]

    Flagrantul nu a fost chiar flagrant. Atunci de ce ati mintit in primul comunicat dupa retinere? Doar nu am inventat noi aceasta stire.
    Cam la fel cu geanta lui Udrea, intai au zis ca au probe clare, dupa doua saptamani nici nu mai pomeneau de ea. Halal procurori, halal probatoriu!
    • 0 (4 voturi)    
      Postac (Marţi, 8 septembrie 2015, 14:04)

      Arcelor [anonim] i-a raspuns lui justitiabil

      Asta ai inteles tu?
      Nu a fost flagrant deoarece l-au lasat sa finalizeze tranzactia. Apoi l-au saltat.
      • +1 (1 vot)    
        Mai nea asta, (Marţi, 8 septembrie 2015, 21:06)

        xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Arcelor

        pai flagrantul este chiar finalizarea tranzactiei si saltarea mituitului,si daca l-ar fi saltat atunci nu mai era nici o indoiala,dar l-au retinut dupa ,la cateva ceasuri!!!
  • 0 (0 voturi)    
    Inca o mascarada marca DNA, (Marţi, 8 septembrie 2015, 21:04)

    xrogo [utilizator]

    flagrantul initial a fost un semi flagrant,apoi madam Kovesi ne-a luminat,n-a fost flagrant,cica din motive tactice!!!
    Apoi vine madama si ne lamureste ca a fost citat cu mandat de aducere,deci citarea se poate face si dupa ora 20,perchezitia nu se poate?
    A fost o actiune a DNA nereusita,flagrantul nu s-a realizat ori din prostia suspectului cu banii,ori datorita lui Oprescu,care nu a cazut in capcana,ce credeti voi,ca daca reusea flagrantul,nu-l saltau atunci,l-au fuserit si apoi au incercat sa-l repare!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by