Gheorghe Chivorchian si Constantin Ostaficiuc, trimisi in judecata de DNA

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 17 august 2015, 14:04 Dosare Anticoruptie


DNA a dispus trimiterea in judecata a secretarului general al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Gheorghe Chivorchian, si a lui Constantin Ostaficiuc, fost presedinte al Consiliului Judetean Timis, alaturi de alte persoane, in dosarul privind finantarea echipei Poli Timisoara, informeaza un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit procurorilor, in perioada 2008-2011, Ostaficiuc Constantin si Nadastean Ioan-Petrisor, profitand de functiile pe care le ocupau (presedinte al Consiliului Judetean Timis si respectiv secretar al judetului Timis), in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, au aprobat si dispus alocarea si plata, cu sprijinul celorlalti coinculpati, din bugetul judetului Timis, a sumei de 9.950.000 lei catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), in conditiile in care potrivit reglementarilor in vigoare, finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitata la entitatile fara scop lucrativ, fiind excluse societatile comerciale al caror scop este obtinerea unui profit, in cazurile in care sursa de finantare o reprezinta sume de bani ce provin din fonduri publice. 

In dosar au mai fosti trimisi in judecata Ioan Petrisor Nadastean, fost secretar al judetului Timis, sapte functionari publici, si alte doua persoane ce au avut functii de conducere in cadrul echipei Poli Timisoara.

Mai mult, arata DNA, alocarea sumelor de bani era conditionata de indeplinirea obligatiilor de plata restante si la termen ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. fata de Consiliul Judetean Timis, obligatii ce s-a constatat ca nu au fost indeplinite, entitatea beneficiara inregistrand datorii semnificative la bugetul judetean tocmai din categoria celor mentionate in protocolul semnat intre cele doua entitati, atat la momentul incheierii protocolului cat si a actelor aditionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. 

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timis, atat la data semnarii protocolului, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a protocolului pentru urmatoarele perioade bugetare, spun procurorii.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul ca, dupa aprobarea finantarii, in scopul intocmirii si efectuarii inregistrarilor financiar contabile de catre angajatii Consiliul Judetean Timis a sumelor de bani virate catre firma respectiva, Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan si Rosca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infractionala a angajatilor respectivi, au prezentat si depus documente false din care rezulta ca sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natura salariala sau asimilata veniturilor catre jucatorii de fotbal legitimati la clubul de fotbal respectiv, se arata in comunicat.

Potrivit DNA, in realitate, sumele alocate de la bugetul judetean Timis au fost folosite in alte scopuri decat destinatia stabilita prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. care nu aveau legatura cu activitatea echipei de fotbal, in conditiile in care, intre destinatiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinatie speciala - "exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotba") si utilizarea lor efectiva, conform datelor din Trezoreria Timisoara, nu exista corespondenta. 

Astfel, banii au fost directionati in alte scopuri (plati de penalitati contractuale si chirii, in relatia cu acelasi Consiliu Judetean, plati prin executare silita efectuata de organele fiscale ale Ministerului Finantelor Publice etc.), mai sustin procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























830 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by