Sebastian Ghita a cesionat actiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care il detine tot el - rechizitoriu

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2015, 21:36 Dosare Anticoruptie


Deputatul Sebastian Ghita a cesionat partile sociale pe care le avea ca actionar majoritar la compania Asesoft International SA unei companii offshore din Cipru, pe care o detine tot el, se arata in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata de DNA pentru dare de mita si spalare de bani, potrivit Mediafax.

Procurorii DNA care au instrumentat dosarul in care deputatul Sebastian Ghita a fost trimis in judecata pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu au stabilit, pe parcursul cercetarilor, ca parlamentarul, aflat la primul mandat, a cesionat partile sociale pe care le detinea ca actionar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie detinuta in totalitate de el.

"Conform informarii transmise de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost infiintate de Ghita Sebastian Aurelian si s-au remarcat prin capacitatea de a obtine contracte banoase cu statul, in domeniul IT. (¬) Pana la data de 14 februarie 2011, S.C. Asesoft International SA l-a avut ca actionar majoritar pe Ghita Sebastian Aurelian, pentru ca, dupa aceasta data, sa-si cesioneze partile sociale catre Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore detinuta 100% de Ghita Sebastian Aurelian", se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, dupa ce a fost ales deputat, Ghita a renuntat la companiile pe care le-a infiintat si condus inainte de a fi parlamentar, insa a continuat sa controleze activitatea acestor firme prin rude si apropiati.

Totodata, procurorii DNA au stabilit ca intre firmele infiintate de Ghita s-au produs transferuri de fonduri "semnificative din punctul de vedere al cuantumului sumelor", despre care anchetatorii spun ca "nu par sa aiba un scop economic real".

"In perioada 2013-2014, au fost identificate transferuri de fonduri bidirectionale, insemnate ca volum si frecventa, intre entitatile membre ale grupului, in componenta carora sunt incluse fonduri provenite de la trezorerie, incasate de S.C. Asesoft International SA din contracte incheiate cu statul (de la buget sau din fonduri europene), dintre acestea facand parte si S.C. Asesoft Technologies SRL si S.C. Sunsmart Integrare IT SRL. Operatiunile nu par sa aiba un scop economic real, avand in vedere ca sumele nu au fost folosite in realitate decat pentru a fi transferate succesiv in conturile mai multor persoane fizice si juridice dintre cele mentionate", se arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin, de asemenea, ca "sume impresionante de bani tranziteaza conturile societatilor mai sus mentionate (care fac parte din grupul Asesoft - n.r.), iar circuitele descrise nu sugereaza o activitate comerciala rezonabila, specifica unei piete, ci doar circuite ᅡsuveicaᅡ care - aparent - nu par a indica vreo activitate economica".

"Modul de derulare a acestor tranzactii (¬) pare a fi mai degraba rezultatul unui algoritm creat artificial (soft) dupa care sumele tranziteaza, aparent haotic, conturile societatilor. Este posibil ca, prin desfasurarea acestui ᅡhatisᅡ de tranzactii, cei implicati sa fi urmarit, de fapt, pierderea urmei cel putin a unei parti din sumele provenite de la bugetul de stat", se mai arata in rechizitoriu.

Deputatul Sebastian Ghita si fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu au fost trimisi in judecata, miercuri, de catre DNA, in dosarul in care procurorii il acuza pe Ghita ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

Potrivit DNA, deputatul Sebastian Ghita a fost trimis in judecata pentru dare de mita, instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani.

Ghita se afla sub control judiciar pana in 11 septembrie.

In acelasi dosar, fostul primar al municipiului Ploiesti Iulian Badescu, arestat preventiv intr-un alt dosar, a fost trimis in judecata sub acuzatiile de dare de mita si abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de coruptie in care Badescu este trimis in fata judecatorilor.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploiesti au stabilit ca, cursul anului 2013, Iulian Badescu, la acea vreme primar al municipiului Ploiesti, avand calitatea de ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv, sustinut de acesta din urma, o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local, in suma de 1.500.000 lei, ce constituie atat prejudiciu adus unitatii administrativ teritoriale, cat si un folos necuvenit, obtinut de asociatia Basket Club Asesoft. Faptele au fost comise "cu incalcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghita Sebastian Aurelian", sustin procurorii.

Finantarea pentru asociatia despre care anchetatorii spun ca este controlata de Sebastian Ghita a avut loc in cadrul unei selectii de proiecte privind programul "Promovarea sportului de performanta", organizata, in baza legii privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, de catre Clubul Sportiv Municipal Ploiesti, institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti.

"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Badescu Iulian a pretins si primit de la inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societati comerciale controlate de acesta din urma, un imobil (casa de locuit) situata in municipiul Ploiesti, in valoare de 1.041.600 lei, suma din care Badescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", arata DNA.

Procurorii spun, de asemenea, ca, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobandire, imobilul respectiv a facut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare, incheiata in luna august 2013, intre doua firme controlate de Ghita si Badescu.

"In perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a disimulat adevarata natura a provenientei imobilului, prin efectuarea unor plati (reprezentand cesionarea fictiva a unei marci inregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, catre o societate administrata in fapt de inculpatul Badescu Iulian. Ulterior, aceasta suma de bani a fost transferata de inculpatul Badescu Iulian catre o alta societate controlata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, justificandu-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mita", precizeaza DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii constand in sechestre asupra unor bunuri mobile apartinand lui Sebastian Ghita si Iulian Badescu.

De asemenea, in acest dosar municipiul Ploiesti s-a constituit parte civila cu suma de 1.500.000 de lei, in urma unei hotarari adoptate de Consiliul Local Ploiesti in 21 iulie, hotarare supusa votului consilierilor dupa ce DNA a notificat autoritatile locale, solicitand acestora sa stabileasca daca vor sau nu sa se constituie parte civila in dosar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4992 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iulie 2015, 21:38)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   La puscarie birjar, la puscarie! (Miercuri, 29 iulie 2015, 21:59)

   EdwardEugene [utilizator] i-a raspuns lui

   Ghita, te asteapta DNA la portita...puscariei!!!
 • -13 (15 voturi)    
  halal rechizitoriu! (Miercuri, 29 iulie 2015, 21:54)

  algoritm [anonim]

  ati numarat cate exprimari precise, sigure, beton: 'se pare ca, par a indica, nu par sa aiba, rezonabil ...
  • 0 (0 voturi)    
   Zona descrisa astfel indica aceea ca (Joi, 30 iulie 2015, 10:38)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui algoritm

   procurorii au trebuit sa-si limiteze prejudiciul in zone in care legea (prin formulari incorecte sau limitative) nu permite extinderea acestuia desi logica si functiunile fiscale indica aceea ca ar trebui sa o faca ! Daca nu ar fi pastrat formulele de dubiu asupra acestor parti ale formularilor, ar fi trebuit sa extinda prejudiciul...Daca nu le-ar fi facut de loc , ar fi pozat in prosti sau chiar mai rau ...
 • +6 (8 voturi)    
  Ghiță (Miercuri, 29 iulie 2015, 22:02)

  andreitr [utilizator]

  vrea să scape cu banii. Nu cred c-o să-i reușasca. Până atunci:hai DNA și La mulți ani! cu executare.
 • +1 (1 vot)    
  rusine (Joi, 30 iulie 2015, 7:52)

  Dan [anonim]

  Si cand te gandesti ca in Ploiesti nu exista aparate de radioterapie functionale pentru bolnavii de cancer.

  Acestia sunt nevoiti sa faca naveta la Bucuresti (zilnic) , uneori degeaba pentru ca nici acolo nu este loc.

  Dar asa se intampla cand votezi usl cu ochii inchisi si trimit in parlamanent pacalici precum Ghita
 • 0 (0 voturi)    
  Părți sociale au companiile de tip SRL (Joi, 30 iulie 2015, 8:05)

  hsl [utilizator]

  deci, dacă informațiile prezentate sunt ciatate din rechizitoriu, cred că este un caz instrumentat prost de parchet.
  Cred însă că formularea din articol poartă amprenta autorului de la un capăt la altul pentru că nu văd ce judecător normal la cap ar fi dispus măsuri asiguratorii împotriva lui Ghiță pe baza unui rechizitoriu care conține erori fundamentale de fond.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca tot ce face DNA se rezuma la supozitii (Joi, 30 iulie 2015, 9:17)

  xrogo [utilizator]

  gen,citez din rechizitoriu " Este posibil ca, prin desfasurarea acestui ᅡhatisᅡ de tranzactii, cei implicati sa fi urmarit, de fapt, pierderea urmei cel putin a unei parti din sumele provenite de la bugetul de stat",atunci procurorii sa se lase de meserie,sa se apuce de scenarii pentru filme ori de romane ieftine!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Ghita , absolvent de management al facultatii (Joi, 30 iulie 2015, 10:47)

  deval [utilizator]

  din Ploiesti de ...Petrol si gaze, doctor in oportunism, licitatii frauduloase si vandut aer in punga va insira condamnarile ca margelele in salbe ...A uitat sa ne arate dovezile cum ca procurorii i-au torturat colaboratorii de fraude sa faca marturii ...Cred ca DNA ca si institutie trebuia sa ceara in instanta prezentarea acestor probe sau/si daune morale importante pentru aceste alegatii !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Un rechizitoriu fara continut (Joi, 30 iulie 2015, 20:25)

  mihai [anonim]

  Foarte prost intocmit rechizitoriul. Totul e numai supozitii.

  Faptele prezentate nu au caracterul unor infractiuni. Nu e ilegal sa vinzi/cedezi parti sociale catre alta firma, fie ea si din Cipru. Nu e ilegal sa faci transferuri de bani intre firme. Ce daca aceste transferuri sunt "semnificative din punct de vedere al sumelor". Simplul fapt ca o firma transfera milioane catre o alta firma nu este o crima. Zilnic milioane de firme transfera milioane catre alte firme.

  Un fel de acuza este ca o parte din banii transferati ar veni de la trezorerie. Daca au fost virati de trezorerie ca plata a unor servicii unde exista contract, factura, etc. (adica daca nu au existat ilegalitati in realizarea platii), banii devin ai firmei, indiferent de unde vin.

  Rechizitoriul dovedeste amatorism, prezumtii (dovezi nu sunt mentionate), acuze, interpretari extinse, folclor local (suveica nu e nici definitie legala nici nimic altceva decat un termen auzit in piata), etc. - e vai de capul nostru daca asa lucreaza DNA-ul.

  Nu vreau sa spun ca Ghita ar fi nevinovat (dimpotriva, as fi surprins daca ar fi) dar el trebuie investigat, judecat si condamnat in mod profesionist. Dreptatea nu se obtine prin amatorisme de acest fel.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by