Surse: Cantitati mari de medicamente, unele foarte scumpe, gasite de procurorii DNA la cabinetele unor medici

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2015, 10:23 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au gasit la perchezitiile efectuate marti, in legatura cu dosarul de coruptie din domeniul farmaceutic, cantitati mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare. Procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2012 - 2015. DNA a facut marti 61 de perchezitii in Bucuresti si in sapte judete, in dosar fiind vorba de medici si farmacisti care favorizau medicamentele pentru cancer mai scumpe.

Medicamentele au fost gasite la cabinetele unor medici vizati de aceasta ancheta a DNA. Sursele au precizat ca unele erau foarte scumpe - de exemplu, o fiola ar costa 20.000 de lei.

Anchetatorii au mai gasit si documente legate de sejururile facute de medici si care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, in schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Procurorii au ridicat laptopuri si calculatoare care apartin persoanelor implicate, au adaugat sursele.

In acest dosar, marti au fost efectuate perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, faptele fiind savarsite in perioada 2012 - 2015, conform DNA.

Sursele arata ca ar fi implicati sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate - subprogramul oncologie.

Aceleasi surse au sustinut ca ar fi implicati un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicati fac parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor si ar fi pretins si primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Modalitatile de cointeresare constau in perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate in tara sau in strainatate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obtinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate in realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacante in strainatate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promotionale.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe in locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, insa ar fi fost mai ieftine.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6755 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Fiti atenti ce faceti... (Miercuri, 29 iulie 2015, 11:18)

    ddanescu [utilizator]

    ... cu medicamentele oncologice lucrurile nu sunt simple...

    Problema medicamentelor de firme mai scumpe de cat cele generice este generala, nu doar in oncologie. In principiu asta ar trebuii reglata la nivelul caselor de asigurari - care sa ramburseze doar costurile la nivelul de generice. Daca patientul vrea medicamente mai scumpe poate sa plateasca din buzunarul lui

    Dar ar fii trist sa ajunga procurorii sa decida ce medicamente sa ia pacientul in locul medicului. Daca medicul prescrie un tratament - cine sunt procurorii sa spuna ca trebuia sa prescrie altceva?

    Sigur exista coruptie si la nivelul medicilor si la nivelul firmelor farmaceutice, asta e clar pentru toata lumea. Si probabil este ceva la mijloc care merita investigat de DNA. Dar procurorii au intrat intr-o problema foarte grea aici si trebuie sa fie foarte atenti sa nu se interpuna in fata deciziilor medicale si sa ingradeasca libertatea pacientului de a-si alege tratamentul.
    • 0 (4 voturi)    
      Nu confunfa Procurorul cu Sectoristul de la bloc! (Miercuri, 29 iulie 2015, 16:00)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui ddanescu

      Poate ar trebuii sa intelegi ca sunt cazuri celebre cand justitia, prin procuror si judecator trebuie sa afle adevarul in cauze medicale, Michael Jackoson de ex!

      Procurorii pot gasi in documentatia medicala, si intelege care este rolul unui medicament, diferente intre preturi, interesle companiilor asupra cotelor de piata! As spune ca totul se leaga daca incepi sa cauti!

      Dar cumva, te-ai gandit ca aceasta piata a citostacelor ne vulnerabilizeaza in fata unor companii de medicamente, care poate arunca cu chimicale in romani numai pt a spori numarul de clienti?

      Hai sa calculam putin piata de tratament/medicamente impotriva cancerului in Romania!
      50.000 bolnavi/an x 10.000 e/bolnav = minim 500 milioane euro anual numai dupa urma muribunzilor de cancer! Atentie minim!
  • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iulie 2015, 11:24)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      Ce este ilegal la card? (Vineri, 31 iulie 2015, 14:11)

      Un_cunoscator [anonim] i-a raspuns lui

      Vorbesti fara sa cunosti legislatia in vigoare referitor la aceste carduri.

      1. Firmele care faciliteaza aceste reduceri sunt obligate prin lege sa nu divulge informatii despre pacientii carora le sunt prescrise medicamentele sau farmciile unde se vand aceste medicamente.
      2. Reducerile sunt acordate de catre producatorul de medicamente direct catre pacient, prin intermediul farmaciei. Producatorii de medicamente ofera oricum reduceri de pret fata de cel reglementat, insa acestea se opresc la farmacie si la distribuitor, si nu mai ajung la pacientul final. Programele de carduri permit transferul acestei reduceri catre pacient, nu vad de ce nu ii sunt benefice, el platind mai putin. Distribuitorii si farmaciile pierd, pentru ca nu mai obtin discounturi asa mari.
      3. Obligativitatea de a detine un card nominal pentru aceste redcueri este impusa de catre ANMDM, stii tu, institutia aia statului care reguleaza industria farma. Nici un producator de RX-uri nu e interesat de pacientii individuali, ca este interzis prin lege sa aiba un contact direct cu acestia in promovarea produsului, il intreseaza mai degraba numarul de unitati vandute.
      4. Se prefera acest sistem de reducere pentru ca, Romania are preturile maximale la medicamentele cu reteta(Rx) cele mai mici din Europa. Scaderea preturilui la pacient in Romania implica pierderi pe pietele dezvoltate, unde Romania este tara de referinta in stabilirea pretului de acolo. Ca sa iti faci idee, pretul in Romaina este de regula la jumate fata de cel din Franta. Daca statul forteaza pretul maximal sa fie foarte mic, producatorul, care de obicei este un holding international ce actioneaza in toata Europa, prefera sa retraga medicamentul de pe piata romaneasca, unde face un profit mic sau deloc, decat sa piarda mult mai mult pe piata din Europa, prin scaderea pretului regelementat acolo si din cauza exporturilor paralele.
      5. Producatorul ala baga zeci si sute de milioane in cercetarea unui nou medicament bun, care sa te faca pe
  • 0 (2 voturi)    
    Strainii ne vor binele (Miercuri, 29 iulie 2015, 15:28)

    Arminius [utilizator]

    Tocmai zilele astea sa vorbim de medicamente exagerat de scumpe, impinse in fata de producatorii internationali ? Nu se face. Fabricantii din strainatate ne vor doar binele, am citit eu in presa. Ne dau medicamente mai scumpe ca sunt mai bune. Plus ca ne plimba doctorii pe afara, sa se mai odihneasca, sa mai faca un schimb de experienta, sa mai faca niste planuri aducatoare de savuroase beneficii. Si vorba guvernatorului Bancii Nationale cand se discuta de franci elvetieni. Te obliga cineva sa si cumperi medicamentele? E alegerea ta. Multumim DNA .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by