Omul de afaceri Ioan Niculae si fostul sef al CJ Braila, Bunea Stancu, pusi sub urmarire penala de DNA

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2015, 10:56 Dosare Anticoruptie


Ioan Niculae
Foto: Hotnews
DNA a dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ioan Niculae, patronul Interagro pentru cumparare de influenta si instigare la evaziune fiscal si spalare de bani si fata de Bunea, stancu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, pentru trafic de influenta.

Sub urmarire penala mai sunt pusi Mariana Toncea, presedinte Interagro, Viorel Barac, director general al companiei, Guta Adriana, director economic si Interagro SA.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie este vorba de un contract intre Interagro si o alta companie din 2008-2009 privind materiale promotionale ce ar fi trebui livrate companiei detinute de Iona Neculaie, lucru ce nu s-a intamplat.

In schimb, 10 milioane de euro, valoarea contractului, au trecut formal prin firma respectiva, banii ajungand intr-o firma off-shore din Insulele Virgine.

"Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei, se arata intr-un comunicat DNA.

Procurorii acuza si ca in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae, "a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului INTERAGRO."

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

GHEORGHE BUNEA STANCU, fost presedinte Consiliu Judetean Braila, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta. 

NICULAE IOAN, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- cumparare de influenta, in forma continuata, 
- instigare la evaziune fiscala si 
- instigare la spalare de bani.  

TONCEA NICOLETA MARIANA, presedinte al S C. INTERAGRO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- complicitate la evaziune fiscala si 
- complicitate la spalare de bani. 

BARAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- evaziune fiscala si 
- spalare de bani. 

GUTA ADRIANA, director economic S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- evaziune fiscala si 
- spalare de bani. 

S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- evaziune fiscala si 
- spalare de bani. 

In ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 - 2009, intre S.C. INTERAGRO S.A. si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in luna august 2008, in valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de catre firma respectiva.

La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost "trecute" formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip "off shore" din Insulele Virgine. 

Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. si societatea respectiva, s-a facut prin intermediul suspectilor Barac Viorel si Guta Adriana, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor financiar - contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor.

Suspectii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispozitia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva.

Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei.

In prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de "lobby" sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de "subventionare". 

Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern. 

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. 

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost adus vineri la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul in care procurorii au facut, in urma cu o zi, perchezitii la domiciliul sau si la sediul firmei Interagro. 

Ioan Niculae se afla in spatele gratiilor, dupa ce in aprilie a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare in dosarul "Mita la PSD". 

Procurorii DNA au facut joi perchezitii la la mai multe resedinte ale omului de afaceri Ioan Niculae, dar si la sediul SC Interagro, au declarat pentru Agerpres surse judiciare, precizand ca in acest caz ar fi vorba de un prejudiciu de peste 2 milioane euro. 

Dosarul a fost initiat in urma unei sesizari a ANAF - Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili. Denuntator in acest dosar ar fi Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1917 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by