Omul de afaceri Ciprian Nistor, trimis in judecata de DNA intr-un dosar disjuns din cel al lui Sergiu Lucinschi
Potrivit rechizitoriului, pe 19 februarie 2015, Ciprian Nistor ar fi primit de la o persoana, denuntator in cauza, 30.000 de euro pentru a obtine date si informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care il privea pe denuntator. Ciprian Nistor este acuzat ca l-ar fi avertizat pe omul de afaceri Alexandru Horpos ca va fi retinut intr-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj de la DIICOT, potrivit informatiilor din rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie. Mesajul de avertizare i-a fost transmis lui Horpos in decembrie 2013, prin intermediul unei anume "Simona", conform aceleiasi surse, informeaza Agerpres.
"In realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, in zilele de 12 februarie 2015 si 30 martie 2015, inculpatul Nistor Ciprian i-a inmanat inculpatului Comaneanu Constantin, ofiter de politie judiciara, delegat sa lucreze in cadrul D.I.I.C.O.T., suma totala de 10.000 de euro (de fiecare data cate 5.000 de euro), suma ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denuntatoare, in sensul oferirii, prin incalcarea atributiilor de serviciu, de date si informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentarea D.I.I.C.O.T. care il privea pe acesta din urma si in care ofiterul de politie fusese delegat pentru a efectua acte de urmarire penala, fiind depistati in flagrant la data de 30 martie 2015", se precizeaza in rechizitoriu.
Potrivit anchetatorilor, inainte de flagrant, pe 10 martie, Ciprian Nistor a incheiat cu denuntatorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT. Apoi, omul de afaceri i-a dat denuntatorului o factura in valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, in fapt, o alta transa a sumei solicitate ca pret al obtinerii de informatii din acelasi dosar penal.
Dosarul omului de afaceri Ciprian Nistor a fost disjuns de DNA, pe 26 iunie, din cauza in care au fost trimisi in judecata Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova si Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu.
Procurorii DNA au trimis Curtii de Apel Bucuresti dosarul in care pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii. Anchetatorii au cerut instantei sa mentina si in timpul judecarii cauzei masura controlului judiciar in cazul lui Lucinschi si Pricop.
In cazul lui Tudoran Remus Jurj, magistrat la DIICOT, cercetat in acelasi dosar, procurorii DNA au dispus continuarea anchetei intr-un dosar separat, pentru infractiunea de complicitate la santaj.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrans un om de afaceri, denuntator in cauza, sa ii dea patru milioane de euro, suma pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruti in contextul in care firma la care Lucinschi era asociat si actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, "dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o incadrare juridica penala". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri ca daca este de acord sa ii dea cei patru milioane de euro ceruti, va retrage plangerea de la DIICOT.
Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Horpos, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-si retrage plangerea formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.
Anchetatorii sustin ca Sergiu Lucinschi a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj.
Avocatul Pricop Radu este acuzat ca, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-ar fi sprijinit in activitatea infractionala pe Sergiu Lucinschi, prin formularea mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi.
In documentele anchetatorilor, obtinute de Mediafax, se arata ca, in perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, in calitate de procuror DIICOT, avand in instrumentare doua dosare penale care il priveau pe Horpos, l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor.
Astfel, in 19 februarie 2015, procurorul Jurj a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru cinci zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia.
Ulterior, in 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii masurii controlului judiciar in cazul omului de afaceri, intr-una dintre cauze, procurorul DIICOT i-ar fi comunicat lui Horpos ca are in lucru si alt dosar penal si ca, daca cele sesizate se vor confirma, va lua masurile care se impun.
Anchetatorii au mai stabilit ca ofiterul de politie de la DIICOT Constantin Comaneanu, care desfasura activitati specifice in acel dosar, i-ar fi solicitat o suma de bani, printr-un intermediar, omului de afaceri santajat de Lucinschi, afirmand ca poate influenta modul de solutionare a cauzei.
Constantin Comaneanu a fost trimis in judecata intr-un dosar separat, pentru luare de mita. Dosarul lui Comaneanu este judecat de Tribunalul Bucuresti.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani
- 14 ani 8 luni
- 14 ani 3 luni
- 10 ani 7 luni
- 10 ani 5 luni
- 4057 zile
- 3860 zile
- 3526 zile
- 3440 zile
- 3440 zile
- 7378 zile
- 4051 zile
- 5617 zile
- 6192 zile
- 3604 zile
- 3456 zile
- 6043 zile
- 5396 zile
- 6001 zile
- 3498 zile
- 4063 zile
- 5736 zile
- 6570 zile
- 5140 zile
- 5067 zile
- 6122 zile
- 6095 zile
- 3152 zile
- 4303 zile
- 6096 zile
- 3555 zile
- 3371 zile
- 4365 zile
- 5169 zile
- 5183 zile
- 6003 zile
- 5164 zile
- 3448 zile
- 3415 zile
- 4288 zile
- 5806 zile
- 4328 zile
- 5589 zile
- 3881 zile
- 5935 zile
- 4442 zile
- 3378 zile
- 3601 zile
- 4713 zile
- 3391 zile
- 3637 zile
- 6453 zile
- 5361 zile
- 4650 zile