Curtea Suprema judeca contestatia procurorului Emilian Eva fata de decizia de arestare preventiva

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2015, 9:50 Dosare Anticoruptie


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă marţi contestaţia depusă de procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, faţă de decizia instanţei de a-l aresta preventiv într-un dosar în care este acuzat de corupţie, anunta Agerpres. Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare. Iniţial, procurorul a fost pus sub acuzare sub control judiciar, pentru că a tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

DNA a decis însă să îl reţină pe Emilian Eva, pentru săvârşirea unor noi infracţiuni, respectiv luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii.

Pe 9 iulie, la cererea DNA, ÎCCJ a dispus arestarea preventivă a lui Emilian Eva.

Potrivit DNA, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale 'ca să fie bine pentru toată lumea', în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.

Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - martie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

Astfel, în perioada august 2014 - martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

În acelaşi context, în luna februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, Emilian Eva a pretins şi primit de la acelaşi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri.

În fapt, Emilian Eva a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

În acelaşi interval, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă.

Ulterior, Emilian Eva a pretins şi primit de la aceeaşi persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.

În intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























373 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by