Fostul director CFR Mihai Necolaiciuc, eliberat conditionat din inchisoare. Decizia este definitiva

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2015, 18:46 Dosare Anticoruptie


Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)
Foto: AGERPRES
Tribunalul Bucuresti a decis vineri eliberarea conditionata din inchisoare a fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc, care avea de executat 4 ani si 6 luni inchisoare, intr-un dosar in care a fost acuzat de deturnare de fonduri, informeaza Agerpres. Decizia este definitiva, iar Mihai Necolaiciuc va fi eliberat in aceasta seara din Penitenciarul Rahova.

Initial, pe 5 iunie, Judecatoria Sectorului 5 i-a respins lui Necolaiciuc cererea de eliberare conditionata, insa Tribunalul Bucuresti i-a admis vineri contestatia.

In octombrie 2014, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani si sase luni inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.

Din aceasta pedeapsa a fost scazuta perioada petrecuta de Necolaiciuc in arest preventiv, respectiv 17 iunie 2009 - 18 octombrie 2011, astfel incat fostul director al CFR a stat doar 9 luni in inchisoare.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CFR, a fost condamnata definitiv la trei ani inchisoare cu executare.

Tot atunci, instanta i-a obligat pe Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente SC CNCF - CFR SA suma de 8.459.972 lei catre Ministerul Transporturilor.

Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru au fost trimisi in judecata de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzati de savarsirea infractiunii de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

"In ceea ce priveste CN CFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata DNA.

In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CN CFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale, fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", explicau procurorii.

Mihai Necolaiciuc mai este trimis in judecata in alte trei dosare penale.

In unul dintre aceste dosare, el a fost condamnat pe 3 iunie 2015 la zece ani inchisoare pentru abuz in serviciu, insa decizia nu este definitiva.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4181 vizualizari

  • +16 (16 voturi)    
    e normal asa (Vineri, 17 iulie 2015, 19:07)

    gopo111 [utilizator]

    la citi bani a furat, a dat unde trebuia o parte din ei si acum e liber si cu restul de bani in buzunar, merita sa stai un pic la puscarie si sa faci asa @vreo suta de milioane de euroi
    • +1 (1 vot)    
      Sunt curios cine a pus in Codul Penal acest lucru? (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 11:19)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui gopo111

      Ma refer la iesirea din puscarie mai devreme daca inculpatul are peste 60 de ani. Pun pariu ca a fost cineva de la PSD, PNL, Bica sau Predoiu. Adica daca ai peste 60 nu mai esti inculpat decat o treime???
      • +2 (2 voturi)    
        Treba facuta romaneste... (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 12:10)

        Amad [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        De iesit la pensie, iesi la 65-67 ani dar de stat "de pomana" intr-o inchisoare (nu fara motiv) stai pana la maxim 60.
        De ce nu egalizeaza varstele?
  • +14 (14 voturi)    
    inca odata! (Vineri, 17 iulie 2015, 19:30)

    inca una [anonim]

    pentru 3 milioane de coco 9 luni de parnaie toata tara vrea la CFR.
  • +18 (18 voturi)    
    A dat inapoi banii furati??? (Vineri, 17 iulie 2015, 19:46)

    cartofil [utilizator]

    Probabil ca nu. Ce fel de lege este asta? Daca n-a dat inapoi banii, sa faca pedeapsa completa. Nici n-a stat in inchisoare prea mult si a ramas cu banii. Hai votati aici, care ati sta 9 luni in puscarie si sa ramaneti cu cateva milioane de Euro???
  • +12 (14 voturi)    
    Misto (Vineri, 17 iulie 2015, 20:24)

    jeanvaljeanro [utilizator]

    Fugi din tara, extradat cu greu, mai lipsea sa traga cu arma ca agravant si tot esti eliberat conditionat :))) Romanii sunt mult prea slabi si toata lumea mictioneaza pe ei!
  • +7 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 17 iulie 2015, 21:15)

    polonyca [anonim]

    • +1 (1 vot)    
      Atentie! (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 9:46)

      canuta [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

      Principiul se aplica doar ciinilor, nu si cateilor !!
  • +9 (9 voturi)    
    eheee.... (Vineri, 17 iulie 2015, 21:24)

    anaerobik [anonim]

    "Legiunea" are grija de soldatii ei inflitrati si fideli, chiar si cind scapa ca vaca in trifoi!
  • +5 (5 voturi)    
    jenant de penibil (Vineri, 17 iulie 2015, 22:21)

    adyQ [anonim]

    no coment
  • +3 (3 voturi)    
    Acest (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 0:17)

    soringusar [utilizator]

    acest hot a scris si el vreo carte ?
  • +2 (2 voturi)    
    ULUITOR !! (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 7:36)

    I.Puscas [anonim]

    INCREDIBIL ! Pai asta abia a intrat in puscarie! In ritmul asta o sa iese in cateva zile si Seres si Fenechiu si Vantu si si toti ailalti, condamnati cu chiu cu vai dupa ani de zile, la pedepse derizorii pentru fapte si pagube deosebit de grave comise. Asta nu e justitie!Este o adevarata incitare la praduirea economica a tarii! Cei investiti cu responsabilitati importante in autoritatile statului si care comit infractiuni soldate cu pagube imense pentru economia nationala ar trebui condamnati la pedepse deosebit , de grele,disuazive, intre 15-20 de ani, fara posibilitati de reducere sau de eliberare conditionata si cu confiscarea totala a averii, ca pedeapsa complementara, pentru ca abuzand de functiile respective ei au putut comite asemenea fapte.Ce raport de justitie mai poate exista intre un Nedelciuc, Seres, Vantu, Fenechiu etc., care au comis pagube de zeci de milioane de Euro, primind pedepse intre 2 si 4 sau cinci ani si un infractor obisnuit care a primit aceeasi pedeapsa, pentru furtul unei masini, care valora 2000 de Euro, sa zicem si care sta in puscarie pentru a-si executa integral pedeapsa, pentru ca anterior mai fusese condamnat pentru furtul a 10 gaini si este recidivist!? Ar trebui modificat Codul Penal pentru a se eradica rapid marea coruptie si marea infractionalitate a celor cu functii importante in stat.Dar noul Cod penal a fost elaborat sub indrumarea directa a Alinei Bica, pe atunci secretar de stat in MIn. Justitiei, care a avut grija ca pedepsele de care vorbeam sa fie simbolice, stiind ca s-ar putea ca si ea, si alti prieteni ai ei sa aiba nevoie de o asemenea plasa de siguranta, dupa cum s-a si adeverit.
    • +1 (1 vot)    
      nimic nou.. (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 17:28)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui I.Puscas

      SOV este momentan eliberat conditionat. Mai are niste condamnari pe care s-ar putea sa le "prinda", dar inca nu sunt definitive. intamplator, si el implineste 60 de ani in curand..
  • +1 (1 vot)    
    Tipar (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 9:11)

    Petza [utilizator]

    Dacă până acum apăreau zilnic știri cu cei condamnați pentru corupție, acum apar parca prea des știri cu cei care încep sa fie eliberați condiționat. Sa fi fost doar o schema prin care sa îi aburească pe cei din UE?
  • +1 (1 vot)    
    foarte putin. (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 9:26)

    dezamagitul [utilizator]

    Dupa cat a furat a stat foarte putin la mititica.
    E bine in Roamania pentru hotii si borfasi care fac inchisoare mai putin decat gainarii si ramn si cu averile nejustificate. Primesc inchisoarte la limta minma aia injumatatita si la urma ramn cu tot ce au furat . Tara si cu contribuabili ramn cu ochii in soare si mintiti si furati. Sa tot traiesti in Romania tara hotilor . Cinstiti nu au ce cuta aici la fel ca si in timpul comunismului , nu s-a schimbat nimic ,totul in timul neocomunismului ca si in timpul comunismului . Ponta daca este asa viteaz ca cinstit nu este si vrea sa faca ceva si pentru contribuabilii cinstiti sa faca o lege simpla in care sa se scrie doar atat :averile nejustificate sa fie confiscate nu cum face si acum cu averile voiculescului turnator cu necolaiciuc nastase si altii . Nu statul trebuie sa demonstreze cum si-au facut averile ci inculpatii cum au ajuns multi bugetari la averile pe care niciun privat nu poate ajunge prin munca cinstita
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 10:47)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Sa desfintam justitia????? (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 12:28)

    gabriel [anonim]

    Daca o institutie nu mai serveste scopului pentru care a fost creeata se desfinteaza .Se concediaza angajati.Se infiinteaza alta institutie care sa serveasca scopului.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by