DNA: Consilierul lui David si complicele sau nu aveau incredere in Bigiu si Mladin/ Consilierul lui Cristian David a fost corist, agent de vanzari, director, apoi politist

de Ionut Baias     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2015, 23:22 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA arata in rechizitoriul prin care l-au trimis pe fostul ministru al Internelor Cristian David, ca seful sau de cabinet si unul dintre complici nu aveau incredere in prefectul Bigiu si primarul Mladin si ca isi faceau griji in privinta sumelor pe care urmau sa le primeasca, potrivit Mediafax.

Anchetatorii DNA redau integral declaratia primarului Adrian Mladin data in fata procurorilor in care acesta povesteste in detaliu filmul evenimentelor.

"Mladin Adrian sustine ca Doloiu Gheorghe era un om de afaceri aflat in preajma prefectului Bigiu Marian Cristinel, intre acestia existand, asa cum a remarcat, si o relatie de prietenie foarte puternica. Pentru serviciile oferite, Doloiu Gheorghe a cerut si el, in completare la ce ceruse Bigiu Marian Cristinel, terenul de 14.085 m.p., situat in centrul municipiului Buzau, si, cu titlu de garantie ca va da mita de 1.000.000 euro lui Bigiu Marian Cristinel, o promisiune de vanzare-cumparare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzau. Mladin a fost de acord cu aceste solicitari si a intocmit acea promisiune de vanzare-cumparare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzau sotilor Doloiu Gheorghe si Viorica", noteaza anchetatorii din declaratia acestuia de la dosar.

Potrivit lui Mladin "pentru terenul de 14.085 m.p., a facut direct acte de vanzare-cumparare in favoarea lui Doloiu Gheorghe si, desi pe ambele actele, respectiv pe promisiunea de vanzare-cumparare si pe contractul de vanzare-cumparare apareau sumele de bani incasate de Mladin Adrian ca pret al vanzarii si promisiunii, acesta, personal, nu a incasat niciun ban de pe urma ambelor tranzactii".

"Din neincredere fata de Mladin Adrian, Doloiu Gheorghe a inscris promisiunea de vanzare-cumparare pentru cei 10.000 m.p. in cartea funciara, fiind nevoit ulterior, la sfarsitul anului 2007, sa dea declaratie de renuntare pentru suprafata sus-mentionata, asa cum se va arata in cele ce urmeaza", le-a mai declarat Mladin procurorilor care au retinut drept proba declaratia primarului.

Adrian Mladin a mai aratat in fata anchetatorilor ca "concomitent cu discutiile care au fost aratate, Doloiu Gheorghe si Bigiu Marian Cristinel l-au prezentat pe Dobrica Dumitru, ca fiind reprezentantul primarului municipiului Buzau, Boscodeala Constantin. Dupa ce l-a cunoscut pe Dobrica Dumitru, Doloiu Gheorghe i-a spus ca si acesta trebuie sa primeasca o suma de bani pentru ca este bun prieten cu primarul".

"Ascultand sfatul lui Doloiu Gheorghe, Mladin Adrian a semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru 20.000 m.p. din suprafata de 35.000 m.p., reprezentand cota indiviza de - din totalul suprafetei de 70.000 m.p. de la intrarea in municipiul Buzau dinspre Bucuresti, cu iesire la drumul national", mai arata anchetatorii din declaratia lui primarului si care precizeaza ca "de mentionat este ca, la finalul tranzactiilor, antecontractul de vanzare-cumparare incheiat cu Dobrica Dumitru, care afirmase in acte ca a platit 325.000 lei, s-a anulat, intrucat suma de 325.000 lei nu a fost platita in realitate niciodata", se mai arata in documentul anchetatorilor.

In continuare procurorii noteaza ca "tranzactia descrisa este in mod cert frauduloasa si singurul motiv pentru care a existat este dat de neincrederea manifestata de Doloiu Gheorghe ca ar putea sa nu primeasca suma de bani cu titlu de mita".

"De altfel, neincredere a manifestat si Nitescu Roger Valeriu, care si-a asumat riscul de a fi parte in contracte fictive, doar pentru a fi sigur ca isi primeste partea de mita negociata atat de minutios cu Mladin Adrian", se mai arata in documentul citat.

"Astfel, inculpatul Doloiu Gheorghe, pentru a se asigura ca va primi mita de 1.000.000 euro pentru inculpatul Bigiu Marian-Cristinel a solicitat intocmirea unei promisiuni de vanzare-cumparare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzau. Mladin a fost de acord cu aceste solicitari si a intocmit acea promisiune de vanzare-cumparare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzau, iar pentru terenul de 14.085 m.p. - partea ce i se cuvenea de drept, "consecinta a deranjului" lui Doloiu Gheorghe, s-au intocmit acte de vanzare-cumparare (desi pe ambele actele, respectiv pe promisiunea de vanzare-cumparare si pe contractul de vanzare-cumparare apareau sumele de bani incasate de Mladin Adrian ca pret al vanzarii si promisiunii, acesta, personal, nu a incasat niciun ban de pe urma ambelor tranzactii)", mai arata procurorii DNA care noteaza ca "tot din neincredere fata de Mladin Adrian, Doloiu Gheorghe a inscris promisiunea de vanzare-cumparare pentru cei 10.000 m.p. in cartea funciara, fiind nevoit ulterior, la sfarsitul anului 2007, sa dea declaratie de renuntare pentru suprafata sus-mentionata".

Procurorii DNA Bucuresti l-au trimis in judecata pe Cristian David, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008, pentru luare de mita, iar pe Marian-Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau, la data comiterii faptei, pentru spalarea banilor.

DNA: Consilierul lui Cristian David a fost corist, agent de vanzari, director, apoi politist


Procurorii anticoruptie releva in rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata pe fostul ministru al Internelor Cristian David traseul profesional al consilierului acestuia, omul care s-ar fi ocupat de intermedierea mitei, de la o slujba de muncitor necalificat la cea de director de cabinet.

Procurorii DNA prezinta traseul profesional al consilierul fostului ministru al Internelor, Roger Valeriu Nitescu, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, alaturi de Cristian David.

Astfel, arata anchetatorii, Nitescu este absolvent al sectiei de vioara din cadrul Liceului George Enescu si a fost, pe rand, muncitor necalificat, artist liric (corist), agent vanzari, director vanzari, director comercial, director cabinet (in cadrul a doua ministere).

"In anul 2007 a absolvit cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bioterra Bucuresti, iar in anul 2010 a fost incadrat direct subinspector in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrari. A fost avansat inainte de termen la gradul de inspector in anul 2012", mai noteaza anchetatorii in rechizitoriul prin care i-au trimis pe cei doi si alte persoane in judecata.

Procurorii DNA Bucuresti l-au trimis in judecata pe Cristian Davin, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008, pentru luare de mita, iar pe Marian-Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau, la data comiterii faptei, pentru spalarea banilor.

Valeriu Roger Nitescu, seful de cabinet al lui David, la data faptelor, a fost acuzat de trafic de influenta, spalarea banilor si complicitate la luare de mita

In acelasi dosar, anchetatorii l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Gheorghe Doloiu pentru spalarea banilor.

Cauza va fi judecata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cristian David este acuzat ca a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in prezent presedinte suspendat al Consiliului Judetean Buzau, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Potrivit rechizitoriului, fostul ministru Cristian David a primit banii, in februarie 2008, prin intermediul lui Roger Nitescu, de la o persoana care l-a denuntat ulterior la DNA.

"Aceasta suma de bani a fost pretinsa si primita de inculpatul David Cristian pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. In acest sens, inculpatul David Cristian a luat legatura cu Bigiu Marian Cristinel, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in aceasta problema", se arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca, in schimbul promisiunii de exercitare a influentei Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al Ministrului de Interne a primit de la aceeasi persoana suma de 600.000 euro.

"Urmare a acestor ¬interventii¬, in perioada 2007 - 2008, cu ocazia discutiilor purtate de catre denuntator cu inculpatul Bigiu Marian Cristinel, acesta din urma i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzau.Afland pozitia terenului respectiv, inculpatul Bigiu Cristinel i-a subliniat denuntatorului faptul ca nu poate fi restituita suprafata respectiva pe vechiul amplasament, intrucat este vorba de ¬un teren foarte mare si foarte valoros¬, se mai arata in actul de sesizare al instantei.

Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, pentru: 59.518 metri patrati in centrul municipiului Buzau, chiar la drumul national,14.085 metri patrati in centrul municipiului Buzau, aproximativ in spatele terenului initial, 6.397 metri patrati tot in centrul municipiului Buzau, 70.000 metri patrati la intrarea in municipiul Buzau dinspre Bucuresti, tot cu iesire la drumul national.

"Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, inculpatul Bigiu Marian Cristinel a pretins de la denuntator suma de 1.000.000 euro, primind intr-un final 700.000 euro, solicitare motivata de "locatia terenurilor si existenta mai multor persoane decidente", dispunand totodata ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, sa se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a si intamplat ulterior, dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 ha", mai arata anchetatorii.

Conform rechizitoriului, pentru a masca originea sumelor primite drept mita au fost incheiate mai multe contracte de vanzare- cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea faptelor.

Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale fostului ministru David si a celorlalti trei inculpati.

Fostul ministru la Internelor a fost arestat preventiv in acest caz, din 22 ianuarie pana in 20 marti, cand a fost plasat in arest la domiciliu. Din 17 aprilie, David a fost cercetat sub control judiciar.

In 26 februarie 2014, Cristian David si-a dat demisia din functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern. In aceeasi zi, dupa ce DNA a cerut aviz pentru urmarirea sa, Cristian David a demisionat si din calitatea de membru al PNL, spunand ca a luat aceasta decizie pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzatiilor procurorilor.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























523 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by