Marian Vanghelie a fost eliberat din arest si va fi judecat in stare de arest la domiciliu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 10 iulie 2015, 2:17 Dosare Anticoruptie


Marian Vanghelie a fost arestat in martie
Foto: Agerpres
Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, va fi eliberat din arestul preventiv si judecat in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, au decis magistratii instantei supreme, anunta Mediafax. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis contestatia lui Vanghelie la prelungirea arestului preventiv, dispus in cazul sau in 14 martie, si au decis ca edilul suspendat sa fie plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia instantei supreme este definitiva.

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecata, marti, de DNA, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.

In acelasi dosar urmeaza sa fie judecati, sub control judiciar, si omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Sorin-Stefan Ciocan, pentru spalare de bani si directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata si pe Marin Dumitru, in stare de libertate, pentru dare de mita.

Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 ¬ 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

"Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca foloasele necuvenite la care se face referire in rechizitoriu au constat in predarea de sume de bani lichizi, incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal, in cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului ¬ unei societati comerciale catre persoane indicate de edilul suspendat sau in transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Marian Vanghelie.

De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au incheiat contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie si au fost achitate sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Mai mult, procurorii arata ca alte "foloase necuvenite" au constat in: suportarea costurilor unor lucrari de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine apartinand unei societati comerciale, controlata de primarul suspendat, dar si de achitarea costurilor aferente unor petreceri private. 

"In vederea atribuirii acestor contracte si pentru a facilita efectuarea platilor aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, fie si le-a indeplinit in mod defectuos, vatamand drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucuresti (vatamare constand in cheltuirea in mod nejustificat a resurselor banesti aflate la dispozitia unitatii administrativ-teritoriale). Astfel, pentru ca societatile comerciale controlate de catre inculpatul Dumitru Marin sa dispuna de resursele banesti necesare asigurarii foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de catre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achizitii publice au fost incheiate la preturi mult superioare fata de valoarea reala a serviciilor prestate. In acest fel, costurile reale de executie a lucrarilor, si implicit valoarea efectiva a acestor lucrari, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor", potrivit rechizitoriului DNA.

Astfel, potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat bugetului sectorului 5, prin activitatea infractionala a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.

In aceeasi perioada, "o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani", procurorii sustinand ca au fost utilizate circuite financiare fictive, desfasurate de Vanghelie, Niculae si de Laura si Sorin Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Adrian Murgoci intr-un dosar separat, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

"In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor. Pana in acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civila pentru prejudiciul cauzat", precizeaza DNA.

Dosarul va fi solutionat de Tribunalul Bucuresti.

Marian Vanghelie este primar al sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice - Partidul Social Romanesc.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























999 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iulie 2015, 3:33)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by