Procurorul Emilian Eva, cel care l-a trimis in judecata pe Dan Voiculescu, a fost retinut de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2015, 17:55 Dosare Anticoruptie


Procurorul iesean Emilian Eva, cel care l-a trimis in judecata pe Dan Voiculescu, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intr-un dosar in care este acuzat ca a vandut peste 200 de tablouri, activitate incompatibila cu functia de magistrat, si ca nu a trecut bunurile respective  in declaratia de avere. Procurorul Emilian Eva a clasat dosarul de corupţie al medicului ieşean Nicolae Tesloianu, cercetat pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, după ce cadrul medical l-a tratat pe tatăl magistratului, potrivit unor documente ale anchetatorilor. Imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014 - martie, Emilian Eva ar fi cerut şi primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu.

Magistratul iesean a venit joi dupa-amiaza la DNA, fiind citat in acest dosar. Dupa ce l-au audiat, procurorii au luat masura retinerii sale pentru 24 de ore, anunta Mediafax. Procurorii anticoruptie l-au mai audiat, si pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, dupa ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iasi si locuinta sa au fost perchezitionate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luat masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile.

Inceperea urmaririi penale in acest dosar a fost dispusa in 4 februarie si, ulterior, in 23 iunie, pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, in scopuri comerciale sau daca au fost expuse in public, tainuire si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informatii.

In 24 iunie, procurorii au dispus extinderea cercetarilor in cazul procurorului Emilian Eva, pentru operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.

Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva ar fi introdus pe piata de arta din Romania si ar fi tranzactionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitatii, magazine on-line, vanzarea directa catre persoane interesate de investitii in arta, exporturi in tari din spatiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar intre care erau si unele false.

Procurorii au inregistrari audio-video si ale unor convorbiri telefonice, declaratii ale unor martori si documente de la reprezentantul unei galerii de arta din care rezulta ca, in perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Anchetatorii sustin ca Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane in cumpararea de picturi, transportul, evaluarea si expertizarea acestora, precum si in exportul unora dintre operele de arta. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infectionase "Sfanta Parascheva" din Iasi, si fiica magistratului.

Sursele citate au precizat ca anchetatorii au probe ca, in perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achizitionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie Ara Art din Bucuresti. Dintre aceste opere de arta, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuta Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos si Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro.

Totodata, in perioada ianuarie - februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul olx.ro, cu mentiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de arta presupus a fi semnate sau executate, printre altii, de pictorii Octav Bancila, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Stefan Pelmus, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Balasa si Jean Steriadi, solicitand suma totala de 51.800 de euro.

Din datele detinute de anchetatori mai rezulta ca, in perioada 4 februarie - 22 iunie, Emilian Eva ar fi achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori sau restauratori, si a valorificat sau a incercat sa valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de catre Eva si intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei, au precizat sursele citate.

Anchetatorii sustin si ca, in 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Madalina Eva, procurorul ar fi obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificatul de export definitiv, in baza caruia ar fi trimis in Marea Britanie trei tablouri semnate Dimitrie Berea, care urmau sa fie valorificate prin intermediul unei case de licitatii.

In declaratia de avere din 15 iunie 2015, la capitul "Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 euro", procurorul Emilian Eva a facut urmatoarele mentiuni: "Tablouri achizitionate de la colectionari: 2014 - Autor indescifrabil - 1000 ron; Autor indescifrabil - 1000; V. Popescu - 1000 USD; C Ressu - 1000 euro; S Ziffer - 800 euro; D. Ghiata - 800 euro; A Baltatu (acuarela) - 800 ron; C. Baba (carbune - 2 bucati - 2000 ron); R Postolache - acuarele - 3 buc.- 1200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Daringa - 2 bucati 1500 ron; A. Cristescu 2 buc. - 600 euro; A.N. acuarela - 150 ron; 2015 -1. Achizitie din galerii: T Erno - 2.000 euro; T. Erno - 2000 euro; M. Teisanu - 1000 euro; R. Negely - 500 euro; R Negely carbuni - 300 euro; A. Negosaru - 800 ron; autor indescifrabil - 2 buc. - 1200 ron; autor indescifrabil - 800 ron; autor indescifrabil - 800 ron".

Potrivit anchetatorilor, din analiza declaratiei de avere rezulta ca Emilian Eva a achizitionat, in perioada 13 iunie 2014 (data intocmirii declaratiei de avere din anul trecut, in cuprinsul careia nu se regaseste vreo mentiune privind achizitia vreunei picturi) - 15 iunie 2015, un numar de 27 de tablouri, de la casele de licitatie si colectionari, evaluate in total la 9.000 de euro, 10.750 de lei, 1.000 de dolari. Procurorii sustin ca datele mentionate de Emilian Eva in declaratia de avere din 2015 sunt necorespunzatoare adevarului.

  • Procurorul Eva a clasat dosarul de corupţie al unui medic după ce acesta l-a tratat pe tatăl său

Procurorul Emilian Eva a clasat dosarul de corupţie al medicului ieşean Nicolae Tesloianu, cercetat pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, după ce cadrul medical l-a tratat pe tatăl magistratului, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Potrivit unor surse judiciare, care citează documente al procurorilor DNA, în mai-iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea".

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.

Soluţia a fost dispusă la un interval de doar patru zile după ce dosarul i-a fost repartizat procurorului Eva.

Conform sursei citate, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014 - martie, Emilian Eva a cerut şi a primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu.

"Astfel, la solicitările numitului Eva Emilian, în lunile decembrie 2014 - martie 2015, Tesloianu Nicolae Dan i-a furnizat numitului Eva Emilian un număr de 52 de tablouri, respectiv cinci tablouri, iar acesta din urmă a intermediat tranzacţionarea tablourilor susmenţionate martorului Mardarasevici Gabriel, percepând un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro. În acelaşi interval, şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Eva Emilian a pretins şi primit de la Tesloianu Nicolae Dan, la un preţ subevaluat, lucrarea «Peisaj mediteraneean», executată de R.Negelly, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de valoarea de piaţă de 2.000 de lei", conform documentelor procurorilor anticorupţie.

Sursa menţionată adaugă faptul că, în decembrie 2014, Eva i-a cerut lui Tesloianu să identifice un nou lot de tablouri pe care vroia să le cumpere şi să le revândă. Procurorul avea, în acest sens, 20.000 de euro, sumă de bani pe care o împrumutase de la Giani Canschi, martor în acest dosar.

"Tesloianu s-a conformat şi a negociat cu numitul Vijulan Sorin achiziţionarea unui număr de 12-13 tablouri, contra sumei de 15.000 de euro. Ulterior, inculpatul Eva Emilian i-a spus că tablourile sunt false şi i-a cerut în cuantumul celor 20.000 de euro, pe care susţinea că trebuie să-i returneze, alte cinci tablouri valoroase din colecţia proprie, pe care a precizat că i le va remite soţiei martorului Giani Canschi", potrivit documentelor anchetatorilor DNA.

Mai mult, Eva nu a restituit nici până în prezent suma de 20.000 de euro luată cu împrumut, obţinând astfel de la medicul cardiolog, în mod necuvenit, picturi cu o valoare de piaţă de 20.000 de euro.

Procurorii au ajuns şi la concluzia că Emilian Eva a cerut pretins şi primit de la Dan Tesloianu un tablou intitulat "Natură statică cu ceşti" de Vasile Popescu şi un tablou "Natură statică cu statuetă de abanos" de Dimitrie Berea.

"În data de 12 ianuarie 2015, Eva Emilian a făcut demersuri la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, a obţinut un Certificat de export definitiv din care rezulta, în mod neadevărat, că proprietarul tabloului semnat de Dimitrie Berea, ar fi fost fiica acestuia, Eva Bianca Mădălina şi a trimis tabloul, împreună cu alte două tablouri, în Regatul Unit al Marii Britanii în vederea valorificării acestora", potrivit aceloraşi surse.

  • Procurorul Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul Voiculescu

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iasi, in prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iasi, a devenit cunoscut dupa ce l-a trimis in judecata, in decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat in baza probatoriului la 10 ani de inchisoare.

In octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sanctionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizatiei cu 20 la suta pe o perioada de cinci luni, pentru modul in care a anchetat un dosar de coruptie al unor interlopi ieseni. Prin aceeasi decizie a fost sanctionat disciplinar si procurorul Sorin Mihail Calin, care a primit un avertisment.

Inspectorii judiciari au stabilit ca Emilian Eva si Sorin Calin au avut manifestari care "au adus atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu" si si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

Sanctiunile au fost aplicate de CSM in urma aparitiei in presa ieseana a unor informatii cu privire la modul in care cei doi procurori au anchetat un dosar de coruptie in care au fost trimisi in judecata interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu si Gheorghe Rusu-Corduneanu. Interlopii au fost acuzati de trafic sau complicitate la trafic de influenta, spalare de bani, ultraj, detinerea sau portul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept. Faptele reclamate in presa se refera la faptul ca probele anchetatorilor au fost stranse in mod abuziv, iar dosarul contine mai multe vicii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3520 vizualizari

  • -8 (14 voturi)    
    bun si asta (Joi, 9 iulie 2015, 18:05)

    xanti [utilizator]

    Noi vrem pestele cel mare Basescu.
    • +1 (7 voturi)    
      Ce obsesie ai si tu (Joi, 9 iulie 2015, 18:16)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      iar ai stat seara, sa te uiti la ant3.
  • +1 (3 voturi)    
    Lumea coruptiei e rotunda (Joi, 9 iulie 2015, 19:05)

    AVP [utilizator]

    Am spus de atâtea ori că lumea corupției e rotundă și oricât de departe ai merge în combaterea corupției ajungi tot în punctul inițial din interminabila junglă. Așa cum corabia lui Magellan a ajuns de unde a plecat, însă venind dinspre punctul cardinal celălalt și fără corăbierul-șef sau „ieroul cel bun”, care va fi fost pierdut pe drum, așa și cruciada anticorupție, întruct lumea corupției e rotundă, va pleca de la cel ce-a vrut s-o reteze ori baremi s-o mai tundă și va ajunge la ceafa-i plăpândă, amușinându-l ca o fiară flămândă. Mai pe înțelesul tuturor, anticorupția va pleca de la procurorul-șef acoperit și va ajunge la instigatorii care l-au asmuțit & servit, iar în finalul finalurilor – fix în bătătura procurorului uluit, shiit… :(


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by