DNA: Marian Vanghelie, trimis in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 7 iulie 2015, 16:02 Dosare Anticoruptie


Marian Vanghelie a fost arestat in martie
Foto: Agerpres
Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Vanghelie este acuzat de procurori de noua infractiuni de luare de mita, noua infractiuni de abuz in serviciu, sapte infractiuni de spalare de bani.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, sub control judiciar:
  • Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, la data faptelor, acuzat de sapte infractiuni de complicitate la luare de mita si sapte infractiuni de spalare de bani. 
  • Sorin-Stefan Ciocan, acuzat de spalare de bani.
  • Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 S.R.L, acuzata de complicitate la luare de mita si spalare de bani.
A fost, de asemenea, trimis in judecata, in stare de libertate, Marian Dumitru, acuzat de opt infractiuni de dare de mita.

Potrivit DNA, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infractionala a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.

DNA a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Adrian Murgoci Adrian intr-un dosar separat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la luare de mita si spalare de bani.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor. Pana in acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civila pentru prejudiciul cauzat.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
  • In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt (potrivit comunicatului DNA):
In perioada 2006 - 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, in calitate de primar al Sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin si partial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat si primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentand un "comision" de 20% din incasari).

Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Concret, foloasele necuvenite solicitate si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel de la inculpatul Dumitru Marin au constat, in principal, in:
1) predarea de sume de bani lichizi, 
2) incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel ori in legatura cu care acesta avea un interes personal,
3) cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului - unei societati comerciale catre persoane indicate de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel,
4) transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel,
5) achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale,
6) oferirea de bunuri de valoare (ceasuri);
7) incheierea de contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice aducatoare de capital electoral pentru inculpatul Vanghelie Marian-Daniel,
8) achitarea de sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare,
9) suportarea costurilor unor lucrari de renovare la obiective indicate de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel,
10) suportarea costurilor de renovare ale unor magazine apartinand unei societati comerciale, controlata de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel,
11) achitarea costurilor aferente unor petreceri private. 

In vederea atribuirii acestor contracte si pentru a facilita efectuarea platilor aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, fie si le-a indeplinit in mod defectuos, vatamand drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucuresti (vatamare constand in cheltuirea in mod nejustificat a resurselor banesti aflate la dispozitia unitatii administrativ-teritoriale).

Astfel, pentru ca societatile comerciale controlate de catre inculpatul Dumitru Marin sa dispuna de resursele banesti necesare asigurarii foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de catre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achizitii publice au fost incheiate la preturi mult superioare fata de valoarea reala a serviciilor prestate. In acest fel, costurile reale de executie a lucrarilor, si implicit valoarea efectiva a acestor lucrari, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infractionala a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.

In aceeasi perioada, o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani, prin circuite financiare fictive, desfasurate de inculpatii Vanghelie Marian-Daniel, Niculae Mircea-Sorin, Ciocan Laura si Ciocan Sorin-Stefan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2666 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Bravo, la multi ani d-nu Marean :-)))) (Marţi, 7 iulie 2015, 16:11)

    Radu_B [utilizator]

    Asteptam vesti si despre d-nu doctor Oprescu .;-)
    • +9 (9 voturi)    
      da da daaaaa (Marţi, 7 iulie 2015, 16:27)

      so [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

      si cu multa sanatate !
      ca sa fim siguri ca implineste TOTI anii.
    • +1 (1 vot)    
      fara numaaaaaar (Marţi, 7 iulie 2015, 17:06)

      alin [anonim] i-a raspuns lui Radu_B

      Cu executare si fara numaaaaaar...
  • +9 (9 voturi)    
    Speram sa nu dureze (Marţi, 7 iulie 2015, 16:23)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Sper sa nu dureze mult si acest TICALOS sa infunde gherla pentru cel putin 20 de ani. Desi, cu acest parlament de hoti sau complici de-ai lor, ne putem astepta orice.
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 iulie 2015, 17:08)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by