Fostul primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, adus la sediul DNA din oras, unde este asteptat si Sebastian Ghita. Badescu, acuzat ca ar fi primit o casa de la Ghita

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 7 iulie 2015, 10:14 Dosare Anticoruptie


Fostul primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, trimis in judecata pentru mai multe fapte penale comise atat in mandatul de primar, cat si in cel de senator, a fost adus din arest, marti, la sediul DNA Ploiesti, unde este asteptat si deputatul Sebastian Ghita, anunta Agerpres. Potrivit unor surse judiciare, Iulian Badescu este audiat in legatura cu o casa pe care ar fi primit-o cu titlul de gratuit de la deputatul Sebastian Ghita, in schimbul unor finantari de la primaria Ploiesti.

Fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, el fiind acuzat de savarsirea unor fapte penale atat in timpul mandatului de primar, cat si in perioada in care acesta a fost senator, respectiv abuz in serviciu in forma continuata, luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Procurorii DNA il acuza pe Iulian Badescu de fapte de coruptie care ar fi fost comise atat in mandatul acestuia de primar, dar si anterior anului 2012, in perioada in care Badescu a fost senator, initial din partea PDL, apoi din partea PSD.

Surse judiciare afirma ca una dintre acuzatiile pe care procurorii le aduc lui Iulian Badescu este ca acesta ar fi primit de la Sebastian Ghita o casa in schimbul contractelor pe care firmele controlate de deputat le-a incheiat cu Primaria Ploiesti.

Sebastian Ghita declara, saptamana trecuta, referitor la acuzatia procurorilor privind casa lui Iulian Badescu, "cu prezumtia ca banii platti de Primaria Ploiesti catre echipa de baschet Asesoft au fost folositi pentru a-si achizitiona Badescu o casa", ca aceasta este nedreapta.

Procurorii DNA Ploiesti l-au anuntat pe Sebastian Ghita, in 24 iunie, ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele sau pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului si, totodata, au extins si sechestrul asigurator asupra bunurilor acestuia.

Procurorii DNA Ploiesti au dispus, in luna mai, trimiterea in judecata a lui Iulian Badescu, fost primar al municipiului Ploiesti, arestat preventiv de la inceputul lunii martie, intr-un dosar in care este acuzat de finantarea ilegala a clubului de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local.

Badescu este acuzat de fapte de coruptie comise atat in mandatul de primar cat si anterior alegerii sale in fruntea Primariei Ploiesti, in mandatul de senator pe care l-a detinut in perioada 2008-2012.

Astfel, Iulian Badescu a fost inculpat pentru doua fapte de abuz in serviciu, doua infractiuni de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (6 acte materiale) si doua infractiuni de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata doua angajate ale Primariei Ploiesti, respectiv secretara municipiului Ploiesti, Oana Cristian Iacob, si sefa Directiei juridice din primarie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz in serviciu in forma continuata.

Potrivit procurorilor DNA, in ianuarie 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului, a semnat un contract de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar in 28 iunie acelasi an a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei, in trei transe catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

In acelasi dosar, Iulian Badescu este acuzat si de fapte de coruptie comise in perioada in care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, in perioada 2012 - 2013, Iulian Badescu in calitate de senator si ulterior primar "in mod repetat, a desfasurat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv".

Anchetatorii spuneau, de asemenea, ca pentru campania electorala pentru alegerile locale din 2012 Iulian Badescu, care era presedinte al organizatiei municipale PSD Ploiesti, a pretins si primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii catre alegatori.

Procurorii mai spuneau ca pentru campania electorala din vara lui 2012 Badescu a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze 10.000 de tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucati in valoare de 7.432 lei, iar dupa ce a fost ales primar, in anul 2013, Iulian Badescu a pretins si primit de la acelasi om de afaceri, foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 de lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta pe care primarul o avea in Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul Primariei.

Si sotia lui Iulian Badescu, Elena Raluca Badescu, este cercetata pentru influentarea declaratiilor, fiind acuzata ca a incercat sa il determine pe un fin de cununie, prin care fostul edil isi derula afacerile, sa dea declaratii mincinoase.

Iulian Badescu a fost senator in mandatul 2008-2012. El a fost ales in Parlament dupa ce a candidat din partea PDL, formatiune politica in care s-a inscris cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2008.

La jumatatea mandatului de parlamentar, Badescu a demisionat din PDL si s-a inscris in PSD, formatiune din partea careia a candidat si a castigat mandatul de primar al Ploiestiului la alegerile locale din vara anului 2012.
In 3 martie, Iulian Badescu a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. In 10 martie, Badescu si-a dat demisia din functia de primar al Ploiestiului si din functiile detinute in PSD, renuntand si la calitatea de membru al acestei formatiuni politice. Iulian Badescu era presedintele organizatiei municipale a PSD Ploiesti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1539 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    oare? (Marţi, 7 iulie 2015, 12:24)

    zot [utilizator]

    chiar un om poate comite atatea HOTII?
    ploiestenii vor spune ca UN OM , NU, dar badescu sigur, si poate o sa mai aflam si alte nazdravedenii!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by