Primarul Brasovului, George Scripcaru, va fi cercetat sub control judiciar

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2015, 21:51 Dosare Anticoruptie


George Scripcaru
Foto: Arhiva personala
Primarul Brasovului, George Scripcaru, retinut, luni, pentru abuz in serviciu si luare de mita intr-un dosar privind incheierea unor contracte de energie termica intre municipalitate si mai multe firme, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, marti seara, Curtea de Apel Brasov.

Marti seara, la ora 21.00, magistratii Curtii de Apel Brasov au respins propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 30 de zile a primarului Brasovului, George Scripcaru, precum si a celorlalti doi retinuti in acest dosar, fostul director al Hidroelectrica Mihai David si Mariana Simina Costan, luand decizia ca toti trei sa fie cercetati sub control judiciar, informeaza Mediafax.

Toti cei trei retinuti au fost adusi, marti, la ora 14.30, incatusati, de la IPJ Brasov, cu o duba, iar dupa aproximativ jumatate de ora au fost dusi inapoi in arestul Politiei Judetene Brasov deoarece avocatii au cerut ragaz pentru studierea dosarului. La ora 17.00, George Scripcaru, Mihai David si Simina Costan au fost readusi la Curtea de Apel Brasov, pentru judecarea masurilor propuse de catre procurori.

Dupa audierea celor trei, judecatorii au ramas in pronuntare pentru ora 21.00.

Intrucat ordonanta de retinere a lui Scripcaru expirase, acesta a plecat acasa, in cartierul brasovean Schei, impreuna cu fratele sau, iar la ora 21.00 s-a prezentat in fata judecatorilor pentru aflarea deciziei instantei.

Ceilalti doi retinuti au fost dusi, la ora 19.00, inapoi in arestul IPJ Brasov, in conditiile in care ordonantele lor de retinere erau inca valabile si nu mai fost adusi in fata instantei in momentul pronuntarii.

La iesirea din sediul Curtii de Apel Brasov, primarul George Scripcaru a fost asteptat cu o masina de catre fratele sau. El a declarat jurnalistilor ca nu vrea sa comenteze nimic din dosar, dar ca va sta la dispozitia anchetatorilor ori de cate ori va fi nevoie.

Simina Costan si Mihai David urmeaza sa fie eliberati din arestul IPJ Brasov in momentul expirarii ordonantelor de retinere.

Procurorii DNA au facut contestatie la decizia Curtii de Apel Brasov, aceasta urmand sa se judece la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Primarul Brasovului a fost retinut, luni, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Brasov, dupa aproape doua ore de audieri, el fiind acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, dupa ce ar fi facilitat unor firme incheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obtinuti in mod injust fiind utilizati, din dispozitia sa, in campania pentru alegerile locale din 2012.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Ciprian Mihai David si a Marianei Simina Costan, administratori ai unei societati comerciale, pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, precum si a lui Silviu Calin Pop, de asemenea administrator de firma, pentru complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, si dare de mita.

Marti, George Scripcaru, Mihai David si Simina Costan au fost prezentati Curtii de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cazul lui Calin Silviu Pop, procurorii au dispus control judiciar.

Potrivit ordonantelor de retinere intocmite de procurori, in perioada 2010-2012, primarul Brasovului, George Scripcaru, in baza unei intelegeri cu Simina Costan, Mihai David si o alta persoana, a actionat pentru obtinerea de foloase necuvenite (sume de bani si bunuri) prin preluarea activelor, licentelor si activitatii CET SA de catre o societate comerciala administrata de acestia din urma, infiintata in acest scop si care nu dispunea de experienta in domeniu.

"Concret, in urma demersurilor intreprinse, George Scripcaru si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a determinat alti functionari publici de la Consiliul Local Brasov, precum si de la societatile detinute de acesta, SC CET SA si SC Tetkron SRL, sa isi indeplineasca de asemenea defectuos atributiile de serviciu, consecinta fiind adoptarea unor hotarari si semnarea unor contracte prin care bunurile acestor doua societati au trecut in patrimoniul firmei administrate de ceilalti doi suspecti, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit", au scris procurorii in documentele citate.

Anchetatorii sustin ca, in perioada 2011-2012, a fost achizitionata nelegal energie termica produsa de firma administrata de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populatiei. Consecinta a fost prejudicierea Primariei Brasov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva, a precizat DNA.

De asemenea, in contextul derularii programului "Termoficare 2006 - 2015, caldura si confort", aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derularii achizitiei publice "interconexiune retea de transport apa fierbinte, zona Nord", in valoare de 6.136.171,18 lei, si in urma unei intelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuita unei firme controlate de Calin Silviu Pop.

Contractul a fost atribuit in urma unei proceduri formale, in conditiile in care societatea comerciala administrata de Pop nu era autorizata sa faca astfel de lucrari, firma respectiva fiind de altfel singurul participant la licitatia desfasurata in acest sens, conform DNA.

Mai mult, angajatii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrarii inca din luna septembrie 2011, desi contractul s-a incheiat abia in luna octombrie 2011.

In schimbul atribuirii acestei lucrari, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiti in mod necuvenit de la Primaria Brasov (aproximativ 100.000 de euro), sa fie utilizati pentru cumpararea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) si pentru achizitionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, in cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.

In urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curtii de Conturi, verificand relatia comerciala desfasurata de Primaria Brasov cu firma lui Pop, au constatat ca beneficiarul - Primaria Brasov - a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, suma ce reprezinta prejudiciul pentru municipalitate si un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Procurorii DNA Brasov au facut, luni, perchezitii la Primaria Brasov si la locuinta edilului, din cartierul brasovean Schei. De asemenea, procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si de primarul George Scripcaru.

In dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco.

Procurorii DNA au gasit, in demisolul imobilului in care locuieste primarul Brasovului, George Scripcaru, o valiza in care erau 3.000 de euro si 41.000 de lei, bani nejustificati in contextul in care edilul le-a spus anchetatorilor ca in casa are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.

"Cu ocazia perchezitiilor desfasurate cu incuviintarea judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Brasov au fost ridicate mai multe inscrisuri vizand faptele cercetate in prezenta cauza, medii de stocare si sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuintei inculpatului Scripcaru George, intr-o valiza au fost gasite sumele de 41.000 de lei si 3.000 de euro, dupa ce in prealabil acesta a comunicat organelor de urmarire ca detine in locuinta doar suma de 2.700 de lei, necesara pentru cheltuieli curente", au spus surse judiciare.

Anchetatorii au mai ridicat din locuinta Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei si 2.400 de euro, iar in locuinta lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, si din cea a Siminei Costan, care controleaza SC Bepco SRL Ghimbav, au fost gasiti peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























942 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by