DNA: Cum a participat Mihai David, fost director general al Hidroelectrica si fost consilier al lui Adrian Nastase, la devalizarea CET Brasov si Tetkron SRL

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2015, 15:47 Dosare Anticoruptie


Mihai David
Foto: HotNews.ro
Procurorii DNA au dispus marti retinerea a inca trei persoane in dosarul primarului George Scripcaru. Cei trei sunt Costan Simina, Costan Calin Filimon (asociat grupul ICCO) si David Mihai (fost director Hidroelectrica SA) care controleaza SC BEPCO SRL Ghimbav, societate prin care prin care s-a urmarit, potrivit referatului procurorilor, devalizarea si scoaterea acestora de pe piata energiei a doua unitati detinute de  UAT Municipiul Brasov: CET Brasov si SC TETKRON SRL. Mihai David este un om de afaceri controversat, sustinut atat de PSD, cat si de PDL, numele sau fiind regasit in mai multe scandaluri. David a fost consilier al fostului premier Adrian Nastase. In 2009, in perioada guvernarii PSD-PDL a fost numit director general al Hidroelectrica, fiind mentinut in functie si de fostul ministru Adriean Videanu. Despre David, Traian Basescu spunea ca in noiembrie 2010 ca este sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu.

  • Mihai David a fost membru PSD, iar din aceasta calitate a detinut functia de consilier local in Brasov. Pe 1 iulie 2009, in timpul guvernarii PDL-PSD, a fost numit director general al Hidroelectrica. A  detinut aceasta functie pana in ianuarie 2011. In 2002 a fost cercetat penal, alaturi de fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, pentru modul in care a fost efectuata privatizarea societatii Turism Bucuresti. David a fost perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. Din iunie 2007 este presedintele al organizatiei municipale PSD din Brasov. Mihai David a mai fost implicat in 2001 si in scandalul "Aerotravel" cand a fost acuzat ca a plimbat pe bani publici cativa parlamentari si familiile lor, in locul unor copii premianti la olimpiada. De altfel, agentia de turism Aerotravel este controlata de Mihai David.
  • In calitate de director general al Hidroelectrica, in decembrie 2009, Mihai David a prelungit o serie de contracte cu "baietii destepti". Este vorba de  contractele cu Energy Holding, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) care au fost prelungite pana in 2018.
  • In noiembrie 2010, fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca Mihai David nu ar mai trebui sa ocupe functia de director general al Hidroelectrica, acuzandu-l ca tranteste "niste minciuni de proportii" in ceea ce priveste contractele cu baietii destepti. Basescu a mai afirmat ca David a ajuns la Hidroelectrica sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu care avea interese in domeniul energetic. "Nu stiu de ce mai e  director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu", spunea Basescu.

"In cauza se efectueaza cercetari pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si dare/luare de mita,  savarsite in perioada 2010-2012, in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC TETKRON SRL, societati detinute de U.A.T. Municipiul Brasov, cu SC BEPCO SRL Ghimbav, societate detinuta si controlata de Costan Simina, Costan Calin Filimon (asociat grupul ICCO) si David Mihai (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea BEPCO. (...)Inculpatul Scripcaru George este primarul Municipiului Brasov, din anul 2006, perioada in care a creat in jurul sau un grup de interese reciproc avantajos, format din oameni de afaceri care au beneficiat de cvasi-totalitatea contractelor de achizitii publice incheiate de Primaria Brasov. Din declaratiile date in cauza, dar si din procesele verbale de redare a unor comunicari telefonice, a rezultat ca acesta controleaza intreaga activitate din cadrul Primariei Mun. Brasov, dar si din cadrul societatilor la care Municipiul Brasov este asociat. In ceea ce-i priveste pe inculpatii Costan Simina si David Mihai s-a stabilit ca impreuna administreaza/ controleaza  BEPCO SRL, societate infiintata in anul 2010 si care a preluat producerea de energie termica si electrica la nivelul Mun. Brasov.  Desi inculpatul David Mihai Ciprian nu este asociat oficial in BEPCO si nu are vreo functie executiva, toate discutiile purtate de cei implicati in activitatea infractionala i-au fost aduse la cunostinta, acesta fiind cel care a negociat si a hotarat modul de preluarea a unor active de la CET SA si TETKRON SRL sau incheierea unor conventii", se arata in referatul procurorilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihai Ciprian David si Mariana Simina Costan au fost retinuti sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. De asemenea, Silviu Calin Pop a fost retinut pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. Potrivit referatului procurorilor, toti trei controleaza SC BEPCO SRL Ghimbav, societatea prin care au incheiat o serie de contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC TETKRON SRL, societati detinute de U.A.T. Municipiul Brasov.  

Potrivit procurorilor, in perioada 2010-2012, George Scripcaru, in calitate de primar al Municipiului Brasov in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii Simina Costan, Mihai David si o alta persoana, a actionat pentru obtinerea de foloase necuvenite (sume de bani si bunuri) prin preluarea activelor, licentelor si activitatii CET SA de catre o societate comerciala administrata de acestia din urma, infiintata in acest scop si care nu dispunea de experienta in domeniu. Concret, in urma demersurilor intreprinse, inculpatul Scripcaru George si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a determinat alti functionari publici din cadrul Consiliului Local Brasov, precum si din cadrul societatilor detinute de acesta, SC CET SA si SC Tetkron SRL, sa isi indeplineasca de asemenea defectuos atributiile de serviciu, consecinta fiind adoptarea unor hotarari si semnarea unor contracte prin care bunurile acestor doua societati au trecut in patrimoniul firmei administrate de ceilalti doi suspecti, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit, se arata in comunicatul DNA.

In plus, in perioada 2011-2012, a fost achizitionata, in mod nelegal, energie termica produsa de firma administrata de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populatiei.

Consecinta a fost prejudicierea primariei municipiului Brasov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva (SC BEPCO SRL Ghimbav).

In contextul derularii programului "Termoficare 2006 - 2015, caldura si confort" aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derularii achizitiei publice "interconexiune retea de transport apa fierbinte, zona Nord", in valoare de 6.136.171,18 lei, si ca urmare a urmare a unei intelegeri prealabile, frauduloase cu Scripcaru George, primarul municipiului Brasov, lucrarea a fost atribuita catre o firma controlata de inculpatul Pop Calin Silviu.

De precizat este faptul ca acel contract a fost atribuit in urma unei proceduri formale, in conditiile in care societatea comerciala administrata de inculpatul Calin Pop nu era autorizata sa faca astfel de lucrari, firma respectiva fiind de altfel singurul participant la licitatia desfasurata in acest sens.
Mai mult, angajatii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrarii inca din luna septembrie 2011, desi contractul s-a incheiat abia in luna octombrie 2011.
In schimbul atribuirii acestei lucrari, inculpatul Scripcaru George i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiti in mod necuvenit de la Primaria Brasov (aproximativ 100.000 euro), sa fie utilizati de acesta din urma pentru cumpararea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) si pentru achizitionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, in cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curtii de Conturi, verificand relatia comerciala desfasurata de Primaria Municipiului Brasov cu firma lui Calin Pop, au constatat ca beneficiarul Primaria Brasov a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, suma ce reprezinta prejudiciu pentru municipiul Brasov si un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

David Mihai Ciprian si Costan Simina-Mariana sunt prezentati, la data de 30 iunie 2015, la Curtea de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Fata de Pop Calin-Silviu s-a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu incepere de la data de 30 iunie 2015.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8101 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Școala Năstase de devalizare a României. (Marţi, 30 iunie 2015, 16:01)

    vali47 [utilizator]

    Și mai sunt unii care îl consideră pe Năstase un politician valoros.Se dovedește că Năstase a fost părintele,a pus bazele furtului instituționalizat în România.Numai întâmplarea(sau cum ar spune cineva//ghinion//)au făcut ca Năstase și mafia lui să nu acapareze toată puterea în stat și justiția să înceapă să recupereze ce au furat.Crede cineva că înverșunarea lui Ponta și gașca lui de rămâne la putere este pentru binele românilor?Vedem zilnic sumele imense furate de Ponta și ai lui și legăturile cu școala(politică!) a lui Năstase.Comportamentul lor nu este de oameni politici cu onoare,care își dau demisia când se constată nereguli,ci de mafioți-borfași care mor cu lucrul de furat în mână.
    • 0 (0 voturi)    
      nastase, (Marţi, 30 iunie 2015, 19:16)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui vali47

      ...o scursura socilista, fiu de general, istoric de drept socialist, cind seful spunea ca esti condamnat, asa era, fara servici in noaptea de 22-23 decembrie 1989, noroc cu jigodia de iliescu, a fost angajat de fsn, drumurile in Turcia chiar erau pentru Romania, sau pentru puscariasul nastase si tutorele lui nulitatatea absoluta vvponta,
  • +2 (2 voturi)    
    oare (Marţi, 30 iunie 2015, 16:20)

    bravo [anonim]

    ce facea acest domn inainte de 1989 ?
  • +3 (3 voturi)    
    procurorii DNA (Marţi, 30 iunie 2015, 16:34)

    eGerula [utilizator]

    sunt eroii mei. Am ajuns sa cred ca in Romania infractor este sinonim cu politician si invers.
    Ce gainari, hoti de buzunare!? ... astia sunt mici copii. Clasa politica din RO este infractorul NR.1 al tarii. Amin.
  • +3 (3 voturi)    
    Ponta si Remus Borza au furat Hidroelectrica (Marţi, 30 iunie 2015, 17:33)

    marius [anonim]

    Dar cat a furat Remus Borza AJ al Hidroelctrica pentru el si Ponta cand va cerceta DNA?Cel mai mare jaf la Hidroelectrica, s-a produs dupa 2012 nu inainte cum vrea sa para AJ.Asa ca cercetati situatia Hidroelectrica si dupa 2012 si mai ales cum a fost bagata fortat in insolventa de Remus Vulpescu si judecatorul sindic Moldovan, arestat acum .
    • 0 (0 voturi)    
      Borza la DNA (Miercuri, 1 iulie 2015, 18:49)

      DNA [anonim] i-a raspuns lui marius

      Acusica-l luam si pe mister Borza!
      Inainte de a face AROGANTA de a scoate Hidroelectrica la vanzare direct din insolventa !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by