Primarul Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut de procurorii DNA. Scripcaru, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2015, 19:23 Dosare Anticoruptie


George Scripcaru
Foto: Arhiva personala
Primarul Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. George Scripcaru a fost retinut de procurori intr-un dosar in care se fac cercetari pentru luare de mita si abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de prestari servicii sau contracte de vanzare-cumparare privind livrarea de energie termica. Prejudiciul in acest caz se ridica la un milion de euro.

Procurorii DNA Brasov au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele primarului George Scripcaru. Edilul va fi dus in arestul Politiei Judetene Brasov, anunta Mediafax.

George Scripcaru a fost retinut, fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit - 4 infractiuni, informeaza Directia Nationala Anticoruptie. Edilul va fi prezentat marti la Tribunalul Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA postat luni seara pe site-ul institutiei, George Scripcaru, in perioada 2010-2012, in baza unei intelegeri prealabile cu alte persoane, a actionat si a determinat functionari din Primaria/ Consiliului Local Brasov si angajati din cadrul SC CET SA si SC Tetkron SRL sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu cu ocazia incheierii unor contracte/ conventii cu o firma, urmarind obtinerea pentru aceasta si persoanele care o administrau de foloase necuvenite, respectiv sume de bani si bunuri din patrimoniul societatilor detinute de municipalitate.

"Ca urmare a intelegerii prealabile cu administratorul unei alte societati comerciale, a atribuit firmei controlate de acesta un contract de lucrari (desi societatea nu avea experienta in domeniu), iar ulterior a dispus decontarea unor lucrari neefectuate. O parte din banii obtinuti in mod injust au fost utilizati, din dispozitia sa, pentru achizitionarea de materiale electorale in campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, George Scripcaru a dat dispozitii sa se post-constituie inscrisuri si ulterior a solicitat Consiliului de Administratie al SC Tetkron SRL 'sa gaseasca vinovati' pentru decontarile nelegale, indicand chiar trei angajati, desi cunostea situatia reala a acestor operatiuni financiare. Ulterior, functionarii respectivi s-au conformat, in sensul ca au constituit comisia de disciplina pentru cercetarea acelor persoane", sustin procurorii.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

George Scripcaru este primarul Brasovului de zece ani.

Scripcaru a fost adus, luni la pranz, cu o duba a Jandarmeriei, la sediul Primariei Brasov, unde aveau loc perchezitii ale procurorilor, dupa ce, in cursul diminetii, anchetatorii au perchezitionat si locuinta edilului, din cartierul brasovean Schei. Intrebat ce acuzatii i se aduc de catre procurori, George Scripcaru a raspuns: "O sa aflati pe parcurs despre ce este vorba", refuzand sa faca alte declaratii.

Dupa aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primariei si dus la DNA Brasov pentru audieri. La iesirea din Primarie, Scripcaru a spus ca anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispozitia acestora.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticoruptie au mai facut perchezitii si in alte birouri din Primaria Brasov, la seful Serviciului Investitii si la directorul executiv adjunct de la Directia Tehnica, precum si la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in biroul lui Daniel Popescu.

Procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si de primarul George Scripcaru.

Intr-un comunicat de presa, Directia Nationala Anticoruptie preciza ca procurorii DNA fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2010-2015, dosar in care sunt facute 20 de perchezitii in judetul Brasov,

Perchezitiile au vizat acuzatii de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare - cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco.

In perioada 2010-2011, reprezentantii SC CET SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat Municipiul Brasov, au incheiat cu Bepco SRL contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii cu incalcarea normelor legale, producand un prejudiciu de peste un milion de euro in patrimoniu municipiului Brasov, suma care reprezinta folos necuvenit pentru Bepco SRL.

Potrivit anchetatorilor, abuzul in serviciu in legatura cu incheierea contractului de vanzare cumparare de energie produsa de Bepco SRL a constat in punerea la dispozitia Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. In perioada 2010 - 2011, in scopul obtinerii de foloase necuvenite de catre Bepco SRL, in baza unor intelegeri prealabile intre reprezentantii societatii private, suspectii Simina si Calin Davd Costan si George Scripcaru, acesta din urma a determinat AGA CET SA si persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspectii Ionescu Lucian, (presedinte AGA) Cutitei Nicolae (director general) si Fratila Simona, (director economic) sa incheie contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect energie termica (in baza caruia s-a achizitionat energie peste necesarul populatiei) sau active subevaluate sau sa cedeze cu titlu gratuit active apartinand CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societatii.

In acest scop, SC Bepco SRL a incheiat cu CET SA un contract, in aprilie 2010, avand o durata de 15 ani si obiect vanzarea-cumpararea de energie termica livrata din centralele electrice de cogenerare in vederea furnizarii acesteia consumatorilor de energie termica racordati la CET din municipiul Brasov.

In baza contractului intreaga cantitate de energie termica produsa era achizitionata de catre CET, singurul agent economic care avea o retea de distributie si care detinea licenta de producere energie electrica si termica in cogenerare.

Tot in scopul promovarii intereselor Bepco, din dispozitia primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la reteaua electrica a CET SA, aviz semnat de directorul societatii, Cutitei Nicolae, si prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobata pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotararea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispozitia Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate in proprietatea CEC Brasov pe considerentul ca nu mai sunt folosite in activitatea curenta si aceste bunuri reprezinta un accesoriu fata de contractul de furnizare susmentionat.

Practic, potrivit procurorilor, s-a ajuns ca CET Brasov sa cumpere energie termica de la producator privat care foloseste bunurile sale in mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatati Cutitei Nicolae, director general si Fratila Simona, director economic. 2.

In ceea ce priveste savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu vizand relatiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate avand ca asociat mun. Brasov) si Bepco SRL s-a retinut ca la data de 12 august 2010 se infiinteaza SC Tetkron SRL avand ca asociati Municipiul Brasov si SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur si aer conditionat, iar administrator pe Simona Fratila, o apropiata a primarului si fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune intocmit in baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brasov, contractul de novatie nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile si obligatiile nascute in baza contractului de concesiune incheiat intre CET Brasov in calitate de concesionar si Consiliul Local in calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in municipiul Brasov.

Intrucat noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare si nici de o retea de distributie, prin doua hotarari AGA CET SA se aproba vanzare unor active ale CET in transe catre Tetkron SRL, bunuri necesare desfasurarii activitatii.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judetului Brasov consemnat in raportul din 28.02.2011 s-a stabilit ca bunurile au fost vandute catre Tetkron la o valoare mult mai mica decat cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai putin), iar ulterior acestea au fost inchiriate vanzatoarei cu motivarea ca cumparatoarea nu detine licente de utilizare, nu are personal calificat si contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmarit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executarii), care ulterior au fost vandute catre Bepco.

Totodata, s-a mai stabilit ca bunurile care au facut obiectul acestor tranzactii au apartinut Centralei Electrice de Termoficare Brasov si au fost trecute in domeniul public al UATM Brasov si in administrarea consiliului local al Municipiului Brasov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotarare de consiliu local in domeniul privat al Municipiului Brasov.

Prejudiciul cauzat este in suma de 1.314.825 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor de utilitate publica din proprietatea publica a UATM Brasov cumparate si vandute in mod nejustificat, reprezentand: teren statie 110 kv in suprafata de 1077 metri patrati, cladire statie 110 kv, mijloace fixe aferente statiei de 110 kv.

In anul 2011, DNA anunta ca prefectul de atunci al Brasovului, Ion Gontea, si primarul municipiului, George Scripcaru, erau cercetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru coruptie, fapte identificate in cadrul anchetei privindu-l pe fostul sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, Ionel Spataru, potrivit unor surse judiciare.

Contactati de Mediafax, atat primarul Brasovului, George Scripcaru, cat si prefectul Ion Gontea au declarat, la vremea respectiva, ca nu stiu nimic despre o ancheta a DNA in care ar fi cercetati pentru abuz in serviciu si complicitare la luare de mita in dosarul in care este cercetat si fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Brasov.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7515 vizualizari

 • +13 (25 voturi)    
  Exista,dupa parerea mea.,... (Luni, 29 iunie 2015, 19:40)

  gica43 [utilizator]

  ...doar doua categorii de primari-cei care fura 95% si in localitatile respective nu se face absolut nimic si primari care fura doar 50% si acolo situatia este mult mai buna.Scripcaru face parte din cea de a doua categorie,iar Brasovul este un oras ingrijit fata de majoritatea localitatilor din tara.
  • -5 (15 voturi)    
   Normal... (Luni, 29 iunie 2015, 21:38)

   X [anonim] i-a raspuns lui gica43

   Bai deontologilor... daca era din PSD era doar hot, asa ii gasiti circumstante atenuante... Nu va e rusine?

   In afara de incurajarea mersului cu masina mica (zeci de giratorii), ce a facut? Asa arata un oras?
   • +4 (10 voturi)    
    Da, asa arata un oras (Marţi, 30 iunie 2015, 2:01)

    Brasov 2015 [anonim] i-a raspuns lui X

    Lasand la o parte faptul ca a furat (e rolul procurorilor sa dovedeasca asta si am o banuiala ca nu le va fi prea greu s-o faca), Brasov e un oras in care primarul chiar a facut treaba. Mergi in marele si mult laudatul oras Cluj, sa vezi strazi inguste, asfalt varza si trafic criminal la ore de varf, iar apoi compara cu Brasov. Sau mai simplu: compara Brasov 2015 cu Brasov 2004
 • -3 (17 voturi)    
  un escroc.. (Luni, 29 iunie 2015, 19:40)

  lili [anonim]

  Ca toti ceilalti politicieni, cu mana-n banul punlic!
  Succes DNA, la puscarie cu hotii astia!
  • 0 (2 voturi)    
   baron local PDL (Marţi, 30 iunie 2015, 11:17)

   Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui lili

   sau "baroni locali" are doar psd ? :)))))
 • +3 (7 voturi)    
  Banii vorbesc (Luni, 29 iunie 2015, 20:13)

  ipolitic [utilizator]

  Am tras cu ochiul la un articol din Adevarul
  ref. la pretul gigacaloriei in cateva orase
  (anul 2013)

  Iasi:265RON
  Constanta:350RON/Gcal nesubventionat
  Pitesti:408 subventionat,se plateste: 245RON/Gcal
  Resita:430 subv.->387
  Tg.Mures:391 subv.->231
  Sibiu:364 subv.->264
  Arad:290RON
  Lista a fost intocmit de mine, absolut tendentios.
  Acum, orasul primarului Scripcaru:
  Brasov:170RON
  Iata unde duce coruptia, ieftineste gigacaloria:)
  • +2 (2 voturi)    
   ? (Marţi, 30 iunie 2015, 0:01)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   stiam ca in Sibiu nu mai exista de mult incalzire centrala; daca ai alte date, te rog detaliaza
  • +4 (4 voturi)    
   Interesant (Marţi, 30 iunie 2015, 2:01)

   Hohey [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Faina chestia asta, daca aia si-au tras citeva milioane dar au pus prertul corect la gcalorie, este MULT mai bine decit sa fi fost un pret mai mare. Corect! Totusi, acele milione sunt lipsa din bugetul unui oras care are nevoie de bani pentru multe alte lucruri. Vezi...de asta sunt multi fraieri in tara asta!!!
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 iunie 2015, 11:19)

   [anonim] i-a raspuns lui ipolitic

 • +6 (10 voturi)    
  un brasovean (Luni, 29 iunie 2015, 23:05)

  M-power [utilizator]

  Locuiesc in Brasov, si da - orasul arata foarte bine, frumos si ingrijit. Sunt multe flori peste tot, iarba, etc.. Pentru asta platesc 2600 Ron impozit pe masina, sa se puna lalele primavara, sa zica toti turistii ca avem un oras frumos.. In alta ordine de idei, cine se baga primar pentru 3-4000 de ron pe luna, masina de serviciu si o secretara? Nimeni. Toti se baga ca sa ajunga la impozitul meu si apoi sa il dea sub forma de contracte amicilor lor.. E bine ca fura dar face orasul frumos? Halal mentalitate, raul cel mai mic, mereu. De aceea suntem micii Europei.
  • +4 (6 voturi)    
   Corect! (Marţi, 30 iunie 2015, 1:52)

   Hohey [utilizator] i-a raspuns lui M-power

   Din pacate lipsa de educatie, dar si impingerea populatie spre aface fraude prin laxitatea legilor si/sau a aplicarii lor, isi spune cuvintul. Daca orasul arata bine, cetatenii sunt incintati sa "ierte" un tun de citeva milioane. Nimeni nu vrea se se mai gindesca ca daca acele milioane nu erau furate, ar fi facut orasul sa arate si mai bine, eventual sa fie mai multe locuri de munca create, evantual sa fie mai putini someri, eventual sa fie mai multi bani in buzunarul multor brasoveni. IGNORANTA se PLATESTE!!!
 • -4 (10 voturi)    
  toti o apa si un pamant.viermanos,dusmanos,lacom (Luni, 29 iunie 2015, 23:28)

  SCRIPCA scripcan [anonim]

  sint toti formati dupa aceeasi gena ,parca ar fi clonati sa suga acest popor ,sa-l batjocoreasca si sa-l calareasca ; popor flamind si saracit .. a mai ramas un hot ,ala de la primaria tirgu mures proptit si cocolosit de marinarul turmentat , bas.
  • 0 (0 voturi)    
   iarăși dai cu bâta'n balta. (Marţi, 30 iunie 2015, 5:56)

   Ion B [utilizator] i-a raspuns lui SCRIPCA scripcan

   Base a plecat de mult și nici pe timpul lui, nu cred ca avea puterea să'l "proptească și cocoloseasca" cum zici.
   Cred că și când n'o sa mai fie pe lumea asta, pentru voi tot Basescu o sa fie de vină. Trezeste'te, măi omule!
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Marţi, 30 iunie 2015, 9:26)

   Cil [utilizator] i-a raspuns lui SCRIPCA scripcan

   Ai perfecta dreptate.
   Cu deosebirea ca unii au si facut cate ceva pentru orasul lor.
   Asta nu il iarta de furt, iar in fata legii toti ar trebuii sa fie egali.
   Scripcaru indiferent daca v-a fii gasit vinovat sau nu va avea stima si aprecierea a mii de brasoveni.
   Repet legea sa isi faca treaba.
 • +1 (1 vot)    
  parere (Marţi, 30 iunie 2015, 8:51)

  Artur [anonim]

  Si eu locuiesc in Brasov si sunt multumit de catre treaba facuta de primar.Comparativ cu perioada 2000-2004, cand primar a fost nenorocitul ala de Ghise care nu facea nimic si se plangea mereu ca este obstructionat de consiliul local....
 • 0 (0 voturi)    
  Ar trebui limitate toate funcțiile. (Marţi, 30 iunie 2015, 9:02)

  vali47 [utilizator]

  De la consilieri locali la președinți de CJ,primari,deputați,miniștri,directori de școli,spitale,regii și societăți economice cu capital de stat,directori de instituții publice ar trebui limitat mandatul la maxim 4 ani și la maxim două mandate.Schimbați,se sparge gașca și nu li se mai urcă aerele la cap,devenind impertinenți.Este greu de obținut asta,actualii nu se dau jos de bună voie,dar insistând putem obține.Instituțiile de control media trebuie schimbate anual,actualul CNA sa transformat într-o instituție de promovare a hoției și obrăzniciei.
 • 0 (0 voturi)    
  Afara este vopsit gardul .... (Marţi, 30 iunie 2015, 13:47)

  M.Dan [anonim]

  Dorinta de a-fi la putere cu orice pret te face penibil ! Pe langa cele mentionate in articol , omul asta in goana dupa putere in preajma alegirilor avea un obicei pornea campanii de asfaltare si amenaja parcari a distrus o multime de strazi, spatii verzi si trotuare din zonele istorice ale Brasovului , nu mai loc pe starda si pe trotuare de masini , doar pentru ai prostii pe unii si a mai primi voturi .Nu aceasta este directia de de zvoltare a unui oras ca Brasovul in prezent si pe viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  Gheorghe Scripcaru (Miercuri, 1 iulie 2015, 0:06)

  Oláh István János [anonim]

  Eu traind in Ungaria si fiind Brasovean,in fiecare an vin la Brasov.Vin pentru ca sora mea traieste la Brasov.Am observat ca D-nul Primar de cand este primarul orasului,a realizat in ultimii 10 ani lucruri deosebite in Brasov.Felicitari D-nului Primar.
  Cu deosebita stima,
  O l á h I s t v á n J á n o s
  din orasul Eger.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by