DNA: Sergiu Lucinschi si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, trimisi in judecata

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2015, 16:02 Dosare Anticoruptie


Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, si Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, informeaza DNA intr-un comunicat de presa.

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi a fost trimis in judecata pentru:
- santaj,
- trafic de influenta,
- fals in declaratii,
- participatie improprie in forma instigarii, la infractiunea de fals intelectual,

Radu Pricop, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru
- complicitate la santaj,
- instigare la infractiunea de fals in declaratii.

Rechizitoriul intocmit de procurori:


In perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea inculpatului Pricop Radu Petru, a exercitat asupra unui om de afaceri (denuntator in prezenta cauza), actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma.

Astfel, firma la care Lucinschi Sergiu era asociat/actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o incadrare juridica penala. Actiunile de constrangere au constat in conditionarea retragerii plangerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani mentionata.

De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

In perioada decembrie 2014-martie 2015, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus.

In acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente.

Sub imperiul acestor constrangeri repetate, temandu-se de repercusiunile unui eventual refuz in conditiile in care Lucinschi Sergiu i-a aratat ca ar putea influenta atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, in schimbul "ajutorului" promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

Solutia semnarii contract fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop Radu care, in perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin formularea a mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre inculpatul Lucinschi Sergiu.

Prin acest document, intocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

Prin aceasta declarare necorespunzatoare a adevarului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intentie, pe notarul public sa comita, fara vinovatie, un fals intelectual, cu ocazia intocmirii si autentificarii contractului de imprumut respectiv.

Dupa semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat sa il constranga in acelasi mod pe omul de afaceri sa semneze un contract similar pentru o alta suma, avand acelasi cuantum (2.000.000 euro).



Procurorii au beneficiat, la acest dosar, de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de suspectul Jurj Tudoran Remus intr-un dosar separat, sub aspectul complicitatii la infractiunea de santaj.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1168 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by