UPDATE Perchezitii DNA la Primaria din Brasov si la domiciliul primarului George Scripcaru. Procurorii il acuza pe primarul Brasovului de abuz in serviciu

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2015, 8:10 Dosare Anticoruptie


George Scripcaru
Foto: Agerpres
Procurorii DNA efectueaza luni dimineata perchezitii la Primaria din Brasov si la domiciliul primarului George Scripcaru, informeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, procurorii il acuza pe primarul George Scripcaru de abuz in serviciu, intr-un dosar in care prejudiciul s-ar ridica la peste un milion de euro.

UPDATE
Potrivit unui comunicat de presa transmis de DNA, anchetatorii fac, luni, 20 de perchezitii in judetul Brasov, din care una este sediul unei institutii publice, restul fiind la sediile unor societati comerciale si la domiciliile mai multor persoane.

Surse judiciare sustin ca institutia publica unde au loc percheziti este Primaria Brasov si ca procurorii ridica documente din biroul primarului George Scripcaru, intr-un dosar de abuz in serviciu privind incheierea unor contracte de vanzare-cumparare de eergie termica.

Mai au loc perchezitii in birourile sefului Serviciului Investitii si al directorului executiv adjunct la Directia Tehnica, dar si la locuinta lui Scripcaru, din Ghimbav, la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, tot din Ghimbav, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, si la sediul social al SC Tetkron SRL, tot dn Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in birou lui Daniel Popescu.

Procurorii anticoruptie fac perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si primarul Scripcaru.

Perchezitiile vizeaza acuzatii de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare - cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco. In perioada 2010-2011, reprezentantii SC CET SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat Municipiul Brasov, au incheiat cu Bepco SRL contracte de vanzare cumparare sau prestari servicii cu incalcarea normelor legale, producand un prejudiciu de peste un milion de euro in patrimoniu municipiului Brasov, suma care reprezinta folos necuvenit pentru Bepco SRL.

1. Procurorii sustin ca abuzul in serviciu in legatura cu incheierea contractului de vanzare cumparare de energie produsa de Bepco SRL a constat in punerea la dispozitia Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. In perioada 2010 - 2011, in scopul obtinerii de foloase necuvenite de catre Bepco SRL, in baza unor intelegeri prealabile intre reprezentantii societatii private, suspectii Simina si Calin Davd Costan si George Scripcaru, acesta din urma a determinat AGA CET SA si persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspectii Ionescu Lucian, (presedinte AGA) Cutitei Nicolae (director general) si Fratila Simona, (director economic) sa incheie contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect energie termica (in baza caruia s-a achizitionat energie peste necesarul populatiei) sau active subevaluate sau sa cedeze cu titlu gratuit active apartinand CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societatii .

In acest scop, SC Bepco SRL a incheiat cu CET SA un contract, in aprilie 2010, avand o durata de 15 ani si obiect vanzarea-cumpararea de energie termica livrata din centralele electrice de cogenerare in vederea furnizarii acesteia consumatorilor de energie termica racordati la CET din municipiul Brasov.

In baza contractului intreaga cantitate de energie termica produsa era achizitionata de catre CET, singurul agent economic care avea o retea de distributie si care detinea licenta de producere energie electrica si termica in cogenerare.

Tot in scopul promovarii intereselor Bepco, din dispozitia primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la reteaua electrica a CET SA, aviz semnat de directorul societatii, Cutitei Nicolae, si prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobata pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotararea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispozitia Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate in proprietatea CEC Brasov pe considerentul ca nu mai sunt folosite in activitatea curenta si aceste bunuri reprezinta un accesoriu fata de contractul de furnizare susmentionat.

Practic s-a ajuns ca CET Brasov sa cumpere energie termica de la producator privat care foloseste bunurile sale in mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatati Cutitei Nicolae, director general si Fratila Simona, director economic. 2.

2. In ceea ce priveste savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu vizand relatiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate avand ca asociat mun. Brasov) si Bepco SRL s-a retinut ca la data de 12 august 2010 se infiinteaza SC Tetkron SRL avand ca asociati Municipiul Brasov si SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur si aer conditionat, iar administrator pe Simona Fratila, o apropiata a primarului si fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune intocmit in baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brasov, contractul de novatie nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile si obligatiile nascute in baza contractului de concesiune incheiat intre CET Brasov in calitate de concesionar si Consiliul Local in calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in municipiul Brasov.

Intrucat noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare si nici de o retea de distributie, prin doua hotarari AGA CET SA se aproba vanzare unor active ale CET in transe catre Tetkron SRL, bunuri necesare desfasurarii activitatii.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judetului Brasov consemnat in raportul din 28.02.2011 s-a stabilit ca bunurile au fost vandute catre Tetkron la o valoare mult mai mica decat cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai putin), iar ulterior acestea au fost inchiriate vanzatoarei cu motivarea ca cumparatoarea nu detine licente de utilizare, nu are personal calificat si contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmarit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executarii), care ulterior au fost vandute catre Bepco.

Totodata, s-a mai stabilit ca bunurile care au facut obiectul acestor tranzactii au apartinut Centralei Electrice de Termoficare Brasov si au fost trecute in domeniul public al UATM Brasov si in administrarea consiliului local al Municipiului Brasov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotarare de consiliu local in domeniul privat al Municipiului Brasov.

Prejudiciul cauzat este in suma de 1.314.825 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor de utilitate publica din proprietatea publica a UATM Brasov cumparate si vandute in mod nejustificat, reprezentand: teren statie 110 kv in suprafata de 1077 metri patrati, cladire statie 110 kv, mijloace fixe aferente statiei de 110 kv.

De asemenea, s-a mai retinut ca Tetrakon SRL a inregistrat pierderi in mod constant in ceea ce priveste activitatea de de furnizare si distributie a agentului termic, chiar peste limitele autorizate de ANRSC , fapt care s-a datorat in realitate achizitionarii de energie termica peste necesarul vandut populatiei precum si faptului ca urmare a intelegerii frauduloase dintre Scripcaru si Costan Simina si David Mihai Tetkron a achizitionat intreaga cantitate de agent termic produs de Bepco SRL la poarta CET SA, pentru ca furnizorul sa poata produce cat mai multa energie electrica, in scopul de a-si incasa bonusurile, ajungandu-se la facturarea si subventionarea unor cantitati de energie termica care a fost ulterior plimbata pe retea sau evacuate in urma deschiderii capetelor de coloana, operatiune realizata de Nicolae Cutitei. Urmare a acestor actiuni abuzive s-a cauzat un prejudiciul in suma totala de 25.951.978 lei, mai afirma anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12671 vizualizari

  • +5 (17 voturi)    
    Sunt dubiosi doar primarii care nu vor fi arestati (Luni, 29 iunie 2015, 9:00)

    cartofil [utilizator]

    Explicatii stufoase si neconvingatoare. Daca CET-ul, care era o vaca de muls pentru cativa politicieni, era pe pierderi mereu, sa nu-l dai gratuit daca reusesti sa scapi de pierderi? Ma rog, nu-l apar pe Scripcaru, in mod cert s-a indestulat si el functia pe care o are, un lacatus chinuit detine acum o casa superba in Scheii Brasovului, dar a fost cel mai bun primar pe care l-a avut Brasovul vreodata. Orasul efectiv a inflorit in ultimii ani si banuiesc ca brasovenii o sa-l aleaga primar si daca-l baga la beciul domnesc.
    • 0 (2 voturi)    
      ... (Luni, 29 iunie 2015, 12:12)

      sentenced [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      Ghise nu a fost nici el rau, doar ca era imposibil sa faca ceva intr-un oras anticomunist aflat intr-o tara condusa de la Bucuresti de comunisti. In plus, Scripcaru a beneficiat de finantari la care Ghise in perioada lui nu avea acces. Insa per total ai dreptate, Brasovul arata bine, si arata bine nu doar in centru (ca alte orase din Transilvania, care mai au si pretentia sa fie capitale de regiune) ci si in cartierele mai periferice.
    • 0 (0 voturi)    
      pai in orasele in care nu se face nimic e mai bine (Luni, 29 iunie 2015, 21:44)

      pass bv [anonim] i-a raspuns lui cartofil

      Mai bine de atat nici eu nu puteam sa spun. Ce-o fi facut el stie, dar Brasovul arata exceptional. Eu din pacate stau de multi, prea multi ani in Timisoara, si de cate ori ma intorc acasa mor de invidie pe cei ce au privilegiul sa stea in Brasov. Mai aud pe unul si altul ca spune: da, dar tu nu stii ce magarii a facut! E drept, nu stiu, dar stiu cum e sa stai intr-un oras in care pe langa magarii, nu s-a facut nimic de aproape 20 de ani. Asa ca eu, desi nici macar culoarea lui politica nu imi place, tot il apreciez.
  • +10 (12 voturi)    
    normal (Luni, 29 iunie 2015, 9:01)

    alin [anonim]

    Cred ca absolut toti primarii au facut matrapazlacuri pana acum pur si simplu pentru ca au considerat ca se poate, ca merge si asa.
  • +10 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 iunie 2015, 9:39)

    [anonim]

    • +2 (2 voturi)    
      Da, o argumentatie convingatoare (Luni, 29 iunie 2015, 11:25)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui

      Mult mai buna decat pelteaua care apare in articol, din care nu intelegi nimic. Fac doar observatia ca acest lucru se intampla inca in 40 de judete.
  • +14 (14 voturi)    
    mod de existenta (Luni, 29 iunie 2015, 9:59)

    B.T. Alexandru [anonim]

    Ceea ce codul penal defineste abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si alte infractiuni , a devenit in decursul timpului o banalitate in functionarea institutiilor statului . Nesanctionat, comportamentul infractionala a intrat in firesc si s-a generalizat . La fel in finantarea partidelor, in gestionarea banului public, in primirea de mita, etc.
    De fapt este o mare discrepanta intre prevederile legale si mentalul colectiv privind aplicarea legii.
    De aici provine deruta in fata a ceea ce se intampla. DNA-ul aplica lergea in spiritul si litera ei, beneficiarii legii sunt obisnuiti cu o tratare orientala ( mai filozofica) a legii. Rigoare ii sperie. Prima tentatie : schimbam legea, schimbam institutia care aplica legea.
    Primarii sunt obisnuiti sa lucreze in acest sistem si unii ( cazul Brasovului) chiar au obtinut rezultate bune pentru comunitate.
    Tebuie sa trecem la etapa urmatoare : oameni noi la vremuri noi. Din pacate cu sacrificarea unor buni gospodari. Orice compromis ne intoarce din drum.
  • +7 (13 voturi)    
    fura dar si face ! (Luni, 29 iunie 2015, 10:45)

    mirceacr [anonim]

    in Romania sunt 3 categorii mari, di care cetateanul trebuie sa aleaga, si nimic mai mult:

    - cinstitii: . sunt atat de fricosi incat nu fac nimic ...dar absolut nimic doar din frica de raspundere, nu cumva sa se implice , rezultatul este ca dorm intr-o saracie lucie, dar cinstita ....de-aia nu initiaza nimic, nu construiesc nimic, ocupa doar functii si un salariu ...ii voteza lumea pentru chipul angelic; in general nu au un partid in spate...normal

    - hotii: aproape tot, dau cu gura si nu fac nimic sau se alege praful de tot ce fac ...in general PSD-u', vezi Oprescu

    -- cei harnici si muncitori cu comision: alde Scripcaru, Chiliman, Negoita (ala vechi de la PDL), sunt cei plini de curaj, mai educati ...care lanseaza proiecte, de multe ori le si duc la capat, dar ...cu comision...in general PDL-ii

    ultima e de preferat pentru ca mai misca ceva, la fel e si in strainate !

    restul ...tin Romania in anarhie ! e inchipuire
  • +1 (1 vot)    
    Hoti, (Luni, 29 iunie 2015, 12:08)

    Gladiatorul [utilizator]

    hoti, da' multi. Si rasfirati prin toate partidele. Rusine, netrebnici nesatui.
  • 0 (0 voturi)    
    Dorinta de a fi la putere te face penibil !! (Marţi, 30 iunie 2015, 13:42)

    M.Dan [anonim]

    Dorinta de a-fi la putere cu orice pret te face penibil ! Pe langa cele mentionate in articol , omul asta in goana dupa putere in preajma alegirilor avea un obicei pornea campanii de asfaltare si amenaja parcari a distrus o multime de strazi, spatii verzi si trotuare din zonele istorice ale Brasovului , nu mai loc pe starda si pe trotuare de masini , doar pentru ai prostii pe unii si a mai primi voturi .Nu aceasta este directia de de zvoltare a unui oras ca Brasovul in prezent si pe viitor.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by