DNA i-a trimis in judecata pe deputatul Neculai Ratoi si pe senatorul Florin Constantinescu

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 26 iunie 2015, 15:15 Dosare Anticoruptie


DNA Iasi i-a trimis in judecata pe Neculai Ratoi (deputat si fost primar al Pascaniului) si Florin Constantinescu (senator), alaturi de numeroase alte persoane, printre care actuali sau fosti consilieri locali si functionari, infractiunea cea mai invocata de procurori fiind cea de abuz in serviciu.

Dosarul se refera la un contract din anul 1997 intre Consiliul local al municipiului Pascani si SC Agrocomplex Lunca Pascani SA, prin care a fost inchiriat un teren de 60 de hectare din zona barajului Sire, contract in cadrul careia s-au acumulat datorii si penalitati extrem de mari, procurorii acuzand modul cum inculpatii au incercat anularea acestor datorii.

"Suma datorata bugetului local de catre SC Agrocomplex Lunca Pascani SA este de 2.045.950 lei (echivalentul sumei de 481.887,56 euro), din care suma de 15.000 lei constituie chiria restanta iar, suma de 2.030.950 lei constituita din penalitati de intarziere) reprezentand, pe de o parte, paguba suferita de Consiliul Local al Municipiului Pascani, si, pe de alta parte, folosul obtinut de SC Agrocomplex Lunca Pascani SA" se arata intr-un comunicat DNA.

Doua inculpate si-au recunoscut vinovatia si au primit pedepse de 1 an, respectiv de opt luni de inchisoare, cu suspendare.

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor: 

RATOI NECULAI, primar al municipiului Pascani (actualmente deputat in Parlamentul Romaniei), CONSTANTINESCU FLORIN (actualmente senator in Parlamentul Romaniei), AGACHE (fosta PINZARI) NINA, BUCOVANU (fosta DUMITRIU) IRINA, DUMEA FERONIM EDUARD, HUTANU (fosta SANDU) GEORGETA, SIMION CONSTANTIN, SOFIAN (fosta LOGHIN) DORINA si TOMA VIOREL, consilieri locali in cadrul Primariei municipiului Pascani, la data faptei, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;

BODOASCA MIHAI, sef Serviciu Finante Publice Locale Pascani, DAMIAN DUMITRU, consilier in cadrul Serviciului Finante Publice Locale Pascani, POSTOLACHI (fosta NICULITE) ELENA SILVIA si PRISACARU VASILE, ingineri in cadrul Primariei municipiului Pascani, APOSTOL NICOLAE, CENTEA (fosta PARASCHIV) LILIANA, COJOCARU CONSTANTIN, IONITA IOAN, PLESCA VASILE, RAUT DANUT, RUSU LEONARD si SIRBU DANIEL, consilieri locali in cadrul Primariei municipiului Pascani, la data faptei, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave;

BABA (fosta NECHIFOR) IULIA, contabil la S.C. "AGROCOMPLEX LUNCA PASCANI" G.S.S.A. Pascani, la data faptei, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;

PANTAZI DUMITRU, viceprimar al municipiului Pascani si actionar majoritar al S.C. "AGROCOMPLEX LUNCA PASCANI" S.A. Pascani, PAVALUCA IOAN, CASANDRA (fosta MAHMOTE) ELENA si MORARU (fosta VRANCEANU) ZINA, director general, director economic, respectiv director comercial la S.C. "AGROCOMPLEX LUNCA PASCANI" S.A. Pascani, LUNGU CRISTINA si TABARCEA (fosta LUPU) IONELA-LAURA, consilieri locali in cadrul Primariei municipiului Pascani, la data faptei, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

ZUZAN MIRCEA, Secretar al Consiliului Local al municipiului Pascani, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, participatie improprie la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si instigare la fals intelectual.

NEGRESCU (fosta SPATARIU) NICOLETA, consilier in cadrul Serviciul Administratiei Publice - aparatul de specialitate al primarului municipiului Pascani, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de instigare la fals material in inscrisuri oficiale si instigare la fals intelectual.

si in stare de libertate, a inculpatilor: 

VINGA COSTINEL, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa. 

SC "AGROCOMPLEX LUNCA PASCANI" SA Pascani, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 
La data de 6 octombrie 1997, intre Consiliul Local al Municipiului Pascani (reprezentat de inculpatii Ratoi Neculai - primar si Zuzan Mircea - secretar) si SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA a fost incheiat un contract de inchiriere conform caruia:
- obiectul contractului este preluarea in chirie a suprafetei de 60 ha teren arabil, situat in cuva baraj Siret; 
- durata contractului este de 5 ani; 
- pretul de inchiriere se va calcula anual avand ca baza cantitatea de 500 kg grau la hectar inmultita cu pretul pietei libere la 1 kg de grau la momentul platii; 
- plata se va face pana la data de 1 septembrie a anului in curs; 
- intarzierile la plata a sumei necesare penaliza cu penalitati zilnice de 5 % din suma datorata, dupa data de 1 septembrie a anului in curs. 
Printr-un act aditional, incheiat ulterior, s-a stabilit ca termenul de inchiriere sa fie prelungit cu inca cinci ani, incepand cu luna octombrie 2002. 

Pe parcursul executarii contractului si a actului aditional, respectiv la nivelul lunii septembrie 2007, SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA a acumulat datorii de 15.000 lei si penalitati contractuale in valoare de 947.950 lei catre Consiliul Local al Municipiului Pascani.

Avand in vedere datoriile acumulate, aferente derularii contractului de inchiriere respectiv, in cursul anului 2007 reprezentantii legali ai SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA au solicitat, in mai multe randuri, primariei Pascani, exonerarea de la plata a redeventei si a intarzierilor aferente, motivand inregistrarea unor calamitati naturale in anii 2000, 2002, 2003 si 2005.

Ca urmare a acestor solicitari, la data de 14 septembrie 2007, inculpatii Postolachi Elena-Silvia si Prisacaru Vasile au intocmit si semnat un referat prin care au propus "scutirea de plata pentru sumele datorate de SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA, pentru suprafata de 60 ha, inchiriate conform contractului de inchiriere si a actului aditional la contract, pentru anii sus-mentionati, prelungirea contractului de inchiriere si corelarea acestuia cu legislatia in vigoare. 

Acest referat a fost prezentat primarului municipiului Pascani - Ratoi Neculai - care l-a aprobat, dupa care acest referat a fost inaintat Serviciului Finante Publice Locale din cadrul Primariei Municipiului Pascani spre a fi analizat.

La data de 18 septembrie 2007, inculpatii Bodoasca Mihai si Damian Dumitru, au intocmit si semnat un referat cu privire la acordarea de facilitati fiscale SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA prin care au propus, urmatoarele:
- scutirea la plata chiriei pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007, ani afectati de calamitati naturale; 
- scutirea de la plata tuturor majorarilor de intarziere calculate pentru neplata la termenul prevazut in contract. 
De asemenea, prin acelasi referat (ce a fost aprobat de catre inculpatul Ratoi Neculai), inculpatii Bodoasca Mihai si Damian Dumitru au solicitat Consiliului Local Municipal Pascani "sa analizeze si sa dispuna".

In acest sens, la data de 19 septembrie 2007 Comisia Economica, Buget, Finante din cadrul Consiliului Local al Municipiului Pascani s-a intrunit in sedinta la care au participat inculpatii: Dumea Eronim-Eduard, Tabarcea Ionela-Laura si Lungu Cristina, Constatinescu Florin, Hutanu Georgeta respectiv Sofian Dorina, ocazie cu care au intocmit si semnat un referat prin care au avizat materialul privind scutirea la plata pentru sumele datorate la bugetul local de catre SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA.

In aceeasi zi, membrii comisiei juridice din cadrul Consiliului Local al Municipiului Pascani, constituita din inculpatii Constantinescu Florin Bucovanu Irina si Toma Viorel, Agache Nina respectiv Simion Constantin au intocmit si semnat un referat prin care au constatat ca proiectul de hotarare privind scutirea de plata pentru sumele datorate de SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA, pentru anii afectati de calamitati naturale, prelungirea contractului de inchiriere si corelarea acestuia cu legislatia in vigoare se incadreaza in prevederile legale in vigoare. 

La aceeasi data, Consiliul Local al Municipiului Pascani s-a intrunit in sedinta extraordinara, la lucrari participand: inculpatii Ratoi Neculai, Pantazi Dumitru (la momentul respectiv era asociat al SC ￯Agrocomplex Lunca Pascani￯ SA), Zuzan Mircea, Agache Nina, Apostol Nicolae, Centea Liliana, Cojocaru Constantin, Constantinescu Florin, Doroaga Corneliu, Dumea Eronim-Eduard, Bucovanu Irina, Ionita Ioan, Lungu Cristina, Plesca Vasile, Raut Danut, Rusu Leonard, Sandu Georgeta, Sirbu Daniel, Simion Constantin, Sofian Dorina, Tabarcea Ionela-Laura si Toma Viorel.

Cu ocazia discutarii proiectului de hotarare privind scutirea la plata a datoriilor pe care societatea respectiva le avea fata de bugetul local (15.000 lei chirie si 947.050 lei reprezentand majorari de intarziere), inculpatul Pantazi Dumitru a adus clarificari privind motivele neplatii majorarilor de intarziere, pentru a crea aparenta legalitatii acestui demers, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite firmei respective.

La finalul acestei sedinte s-a votat in sensul adoptarii unui proiect de hotarare prin care a fost aprobata ￯scutirea la plata pentru sumele datorate de SC "Agrocomplex Lunca Pascani"SA bugetului local al municipiului Pascani reprezentand chiria datorata pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007 si a tuturor majorarilor de intarziere datorate pentru neplata in termen a obligatiilor din contractul de inchiriere￯.
Dupa emiterea hotararii Consiliului Local, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finante Publice Locale Pascani a procedat la stergerea datoriilor respectivei persoane juridice in suma totala de 962.950 lei (15.000 lei reprezentand debit curent si 947.950 lei reprezentand penalitati contractuale).

La data de 29 octombrie 2007, Institutia Prefectului Judetului Iasi a formulat o actiune in contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iasi anularea ca nelegala a hotararii respective, despre formularea acestei actiuni fiind informat Consiliului Local al Municipiului Pascani si Primarul Municipiului Pascani.

La data de 31 octombrie 2007, inculpatul Zuzan Mircea, in calitate de Secretar al Consiliului Local al Municipiului Pascani, in sedinta Consiliul Local, cu intentie, a indus in eroare pe inculpatul Ratoi Neculai (ordonator principal de credite si functionar insarcinat cu urmarirea veniturilor unitatii administrativ teritoriale pe care o reprezenta), informandu-l ca a notificat Serviciul Finante Publice Locale (dar si Serviciul Financiar, Buget, Contabilitate) cu privire la suspendarea de drept a dispozitiilor cuprinse in hotararea din data de 19.09.2007, desi nu a facut acest lucru.

In acest mod, l-a determinat pe inculpatul Ratoi Neculai sa nu dispuna masuri de urmarire a veniturilor pe care bugetul local al Municipiului Pascani trebuia sa le realizeze in baza contractului incheiat cu SC Agrocomplex Lunca Pascani SA. 

Urmare a faptului ca inculpatul Zuzan Mircea nu a notificat Serviciul Finante Publice Locale cu privire la aceasta situatie de fapt, nu au fost dispuse masuri de repunere pe rol si de urmarire a debitului respectiv, iar la data de 08.09.2011 s-a implinit termenul de prescriptie a dreptului la actiune pe care il avea Consiliul Local al Municipiului Pascani fata de debitorul SC Agrocomplex Lunca Pascani SA.
Cu toate ca pana la solutionarea cauzei, actul administrativ atacat de prefect era suspendat de drept, debitele SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA nu a fost reinscrise in evidentele Serviciului Finante Publice Locale Pascani.

Prin decizia civila din 08.09.2008, Curtea de Apel Iasi a respins recursurile formulate de Consiliul Local al Municipiului Pascani si SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA, mentinand solutia instantei de fond, de admitere a cererii Prefectului Judetului Iasi in sensul anularii hotararii respective.

Suma datorata bugetului local de catre SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA este de 2.045.950 lei (echivalentul sumei de 481.887,56 euro), din care suma de 15.000 lei constituie chiria restanta iar, suma de 2.030.950 lei constituita din penalitati de intarziere) reprezentand, pe de o parte, paguba suferita de Consiliul Local al Municipiului Pascani, si, pe de alta parte, folosul obtinut de SC "Agrocomplex Lunca Pascani" SA.

In perioada aprilie - mai 2012, inculpatii Zuzan Mircea si Negrescu Nicoleta, cu intentie, au determinat-o pe inculpata Oneata Monica, functionar din cadrul Primariei Municipiului Pascani - Biroul Administratie Publica - compartiment registratura, sa falsifice condica de evidenta a corespondentei Serviciului Finante Publice Locale Pascani pentru a crea aparenta comunicarii catre acest serviciu a unei adrese din data de 31.10.2007.

In aceeasi perioada, inculpata Negrescu Nicoleta, cu stiinta, in scopul crearii aparentei comunicarii catre Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate a adresei mentionate mai sus, a determinat-o pe inculpata Marcovschi-Mahu Daniela, angajata a acestui serviciu, sa mentioneze in fals faptul ca a primit acest document la data de 05.11.2007.

Un alt exemplar al acestei adrese ce continea o simpla semnatura olografa a fost ￯trimis￯ in aceleasi conditii si Serviciului Finante Publice Locale Pascani 
Pe timpul cercetarilor s-a stabilit ca semnatura de primire apartine inculpatului Vinga Costinel, care isi desfasura activitatea in cadrul acelui serviciu. 

La data de 25 martie 2015, inculpatul Vinga Costinel, fiind audiat in prezenta cauza in calitate de martor, a facut declaratii mincinoase referitoare la persoana care a executat semnatura olografa pe adresa respectiva.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii sechestrului asigurator si poprire asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor: Agache Nina, Apostol Nicolae, Baba Iulia, Bodoasca Mihai, Bucovanu Irina, Casandra Elena, Centea Liliana, Cojocaru Constantin, Constantinescu Florin, Damian Dumitru, Dumea Eronim-Eduard, Hutanu Georgeta, Ionita Ioan, Lungu Cristina, Moraru Zina, Pantazi Dumitru, Pavaluca Ioan, Plesca Vasile, Postolachi Elena-Silvia, Prisacaru Vasile, Ratoi Neculai, Raut Danut, Rusu Leonard, Simion Constantin, Sirbu Daniel, Sofian Dorina, Tabarcea Ionela-Laura, Sc "Agrocomplex Lunca Pascani" SA Pascani, Judetul Iasi, Zuzan Mircea si Toma Viorel.

In cauza, procurorii anticoruptie au dispus sesizarea Tribunalului Iasi, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordurile de recunoastere a vinovatiei inculpatelor:

- ONEATA MONICA, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de fals intelectual,  
- MARCOVSCHI-MAHU DANIELA, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale. 

In prezenta aparatorilor alesi, inculpatele Oneata Monica si Marcovschi-Mahu Daniela au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 1 (un) an inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, in cazul inculpatei Oneata Monica, 
- 8 luni inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, in cazul inculpatei Marcovschi-Mahu Daniela. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. 

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2081 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    //// (Vineri, 26 iunie 2015, 15:42)

    hmara [utilizator]

    DNA spor la treaba.
    Cu 2-3 potlogari de acest gen din parlament saltati pe saptamana, pana la alegerile din 2016 ramane sala goala.
  • +3 (3 voturi)    
    Ghici de la ce partid sunt... (Vineri, 26 iunie 2015, 15:46)

    triciupa [utilizator]

    ... cei doi penali?
    Bravo, ati ghicit, de la psd.
    • +1 (1 vot)    
      xxxxxxxxxxxxxxxxx (Vineri, 26 iunie 2015, 17:24)

      Centurion [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

      Neculai Ratoi....pai cu un asemenea nume desigur ca este pesedist si-i put picioarele....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by