Inalta Curtea: Andrei Chiliman si Vlad Moisescu, cercetati sub control judiciar

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2015, 14:16 Dosare Anticoruptie


Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, va fi cercetat in continuare in libertate sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata, a decis definitiv joi Inalta Curte de Casatie si Justitie, transmite Agerpres. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) si Ion Brad (consilier local), pusi sub acuzare in acelasi dosar.

Curtea Suprema a respins joi contestatia DNA, dupa ce un alt complet nu a fost de acord pe 20 iunie cu propunerea procurorilor de arestare preventiva a primarului Chiliman, acesta fiind pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit DNA, incepand cu anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infractional organizat, din care mai faceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu si Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita si incasa comisioanele si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu si Ion Brad derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si, ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale au fost impartiti in urmatoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL - filiala Sector 1.

DNA arata ca diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Gruparea ar fi obtinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentata de Traian Horpos si Alexandru Horpos, suma ce reprezenta 10% din platile efectuate de catre Primaria sectorului 1 catre firma, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica. De asemenea, grupul a obtinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentata de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Acest dosar a fost constituit in urma investigatiilor derulate de DNA Ploiesti intr-un alt dosar, in care sunt cercetati Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghita si Vlad Cosma, presedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Dragan, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, si directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru.

Luni, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pana la concurenta sumei de trei miliarde lei, echivalent a 670 de milioane euro, pe bunurile primarului Andrei Chiliman, si ale celor trei apropiati ai sai implicati in dosar - Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad.

Sechestrul a fost pus pe bunurile mobile si imobile, actiunile si partile sociale detinute de cei patru, precum si asupra sumelor existente in conturile bancare ale acestora.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























810 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by