Un psihiatru si o asistenta au fost retinuti in dosarul privind diagnostice fictive

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2015, 18:03 Dosare Anticoruptie


Un psihiatru si o asistenta medicala au fost retinuti in dosarul de coruptie privind eliberarea contra cost a unor documente medicale cu diagnostice fictive unor pacienti pentru incadrarea in grade de invaliditate in vederea obtinerii pensiei aferente, cei doi urmand sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), procurorul de caz al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a mai dispus punerea sub control judiciar a altor trei persoane, ca urmare a perchezitiilor si audierilor efectuate marti la domiciliile unor cadre medicale si cabinete medicale din municipiul Pitesti.

Cadrele medicale au sprijinit, contra cost, in perioada iunie 2013 - noiembrie 2014, pacienti interesati sa obtina pensie de invaliditate, desi exista indicii temeinice ca acestia nu au afectiuni care sa justifice o astfel de incadrare.

Astfel, in intervalul amintit, medicii au procedat la internarea fictiva a persoanelor interesate, carora le-au eliberat, in schimbul unor sume de bani, percepute la fiecare internare, documente medicale care confirmau incadrarea in diferite grade de invaliditate.

Aceste practici au produs prejudicii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, ca efect atat al cheltuielilor nejustificate privind internarea, insumand 104.920 de lei, cat si al incasarii pe nedrept a pensiilor de invaliditate, se precizeaza in comunicat.

Doar pe 27 aprilie la cabinetul medicului psihiatru retinut s-au prezentat 49 de pacienti, de la 24 dintre acestia doctorul primind diverse sume de bani in lei si valuta, in plicuri sau in bancnote inmanate direct. Totodata, in aceeasi zi asistenta a primit bani de la cinci pacienti. Aceeasi situatie s-a remarcat si in cazul unui alt medic psihiatru cercetat in cauza, precum si a asistentelor medicale.

Conform DGA, in sarcina medicului psihiatru retinut s-a retinut savarsirea a 289 de infractiuni de luare de mita. In perioada 27 aprilie -2 iulie, in calitate de medic in cadrul unei unitati medicale din municipiul Pitesti, cu incalcarea atributiilor de serviciu, el a procedat la diagnosticarea fictiva, respectiv internarea fictiva a persoanelor interesate, carora le-a eliberat documente medicale, unele necesare pentru incadrarea/ mentinerea in grad de invaliditate sau handicap contra unor sume de bani, desi in realitate unii beneficiari nu sufereau de afectiunile respective.

In sarcina asistentei medicale retinute s-a retinut savarsirea a 62 de infractiuni de luare de mita. In calitate de asistent medical, in perioada 27 aprilie - 2 iulie, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a procedat, contra unor sume de bani primite de la 61 de pacienti, la eliberarea unor documente medicale, unele necesare si pentru incadrarea/ mentinerea in grad de invaliditate sau handicap, desi in realitate beneficiarii nu sufera de afectiunile respective, arata sursa citata.

Opt perchezitii domiciliare si la sediul unor cabinete medicale din municipiul Pitesti, judetul Arges, au fost efectuate marti pentru probarea activitatii infractionale a sase cadre medicale care in perioada aprilie - iunie au primit bani si alte foloase de la peste 300 de pacienti pentru a le emite documente medicale cu diagnostice fictive folosite pentru obtinerea unor pensii de invaliditate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1487 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by