Cum functiona reteaua Sebastian Ghita: DNA sustine ca 54 de firme controlate direct sau prin interpusi spalau comisioanele de 10% din contractele publice sau din bani europeni. Sechestru pe 130 de milioane de lei la cele 51 de firme controlate de deputatul PSD. Vezi lista completa

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2015, 15:22 Dosare Anticoruptie


Afis electoral cu Mircea Cosma si Sebastian Ghita
Foto: Hotnews
Urmarirea penala a lui Sebastian Ghita a fost extinsa pentru noi fapte de trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014. Potrivit DNA Ploiesti, Sebastian Ghita, prin intermediul a nu mai putin de 54 de firme pe care le controleaza direct sau prin interpusi ar fi "spalat" banii europeni si de la buget pe care i-ar fi primit drept comisoane pentru sprijinul acordat unor firme sa castige contracte pe bani publici.

Odata cu extinderea urmarii penale si dispunerea unor noi masuri si interdictii in cazul lui Sebastian Ghita, procurorii DNA au instituit si un sechestru pe pe sumele existente si pe cele ce urmeaza a fi incasate in conturile unor firme controlate de Ghita.

Sechestrul dispus de DNA se aplica "pana la concurenta sumei de 129.343.768 lei, cu exceptia fondurilor alocate platii salariilor angajatilor si celor destinate achitarii datoriilor catre bugetele publice".

Ar fi vorba de societatile:

    SC Asesoft International SA
    SC Asesoft Com SRL
    SC Asesoft Distribution SA
    SC Asesoft Net SRL (actual SC Shopmania Net SRL)
    SC Asesoft Smart SRL
    SC Asesoft Service SRL
    SC Asesoft Tehnologies SRL
    SC Asesoft Web SRL
    SC Asesoft World Wide SRL
    Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft
    Asociatia Sportiva Baschet Club Ploiesti
    SC Access Net International SRL
    SC Alfa Trade SRL
    SC Alpedor SRL
    SC A&S World Travel SRL
    SC Coneco Serv SRL
    SC DNS Birotica SRL
    SC Domeniile Viticole SRL
    SC Edel Weiss SA
    SC Federal Media Partener SRL
    SC Foto Tehnologies SRL
    SC Glar Construct SRL
    SC Idilis SRL
    SC Infratel Net SRL
    SC IT Infocons Services SRL
    SC Master Software Info SRL
    SC Media Fantasy Solution SRL
    SC Mediata Consulting SRL
    SC Merconsult Team SRL
    SC Muntenia Furnizare SRL
    SC Network One Distribution SRL
    SC Nxtel Solutions SRL
    SC Ploiesti Import Export SRL
    SC Podgoriile Tohani SRL
    SC Q Net International SRL
    SC Ridzone Computers SRL
    SC Rotherfield Properties Romania SRL
    SC RTV Satellite Net SRL
    SC Senior Consulting Group SRL
    SC Sport Arena SRL
    SC Star Soft SRL
    SC Studio Harry SRL
    SC Sungard System SRL (fosta Softbit Service SRL)
    SC Sunsmart Integrare IT SRL
    SC Teamnet International SA
    SC Tohani SA
    SC TVMP SRL
    SC Viewpedia Soft SRL
    SC Xor IT Systems SRL (SC Expert One Research)
    SC 2 K Telecom SRL
    SC 360 Revolution SRL.

Procurorii DNA Ploiesti au dispus, miercuri, extinderea urmarii penale pe numele lui Sebastian Ghita, in dosarul in care acesta era deja anchetat pentru diverse fapte de courptie. "Probele administrate ulterior pe parcursul urmaririi penale au demonstrat ca inculpatul GHITA SEBASTIAN AURELIAN a derulat o activitate infractionala mult mai ampla, care este ACTUALA si PREZINTA UN GRAD DE PERICOL SOCIAL DEOSEBIT DE RIDICAT", se arata in referatul procurorilor consultat de HotNews.ro.

Potrivit DNA, in perioada 2000 - 2015, Sebastian Ghita ar fi "obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost spalati printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A".

Procucorii anticoruptie sustin in referat ca, totalul sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de spalare se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar "prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei".                          

Practic, anchetatorii il acuza pe Sebastian Ghita ca  si-a folosit influenta sa obtina importante sume de bani provenite din platile efectuate in cadrul unui proiect european de circa 163 milioane euro pentru "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova".

10% comisioane pentru Ghita


Potrivit procuroprilor, banii obtinuti de Ghita erau "sub forma de comisioane platite ca procent (10%) din valoarea contractelor, de la constructori agreeati pe care, fiecare dintre persoanele aratate, urma sa-i sprijine in castigarea contractelor de lucrari prin exercitarea influentei pe care o aveau la conducerea si angajatii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor cu atributii legate de derularea proiectului".

DNA Ploiesti mai sustine ca "probele au relevat ca Ghita Sebastian Aurelian a sprijinit Asocierea S.C. Grossmann Engeneering Group SRL (administrata de inculpatul Hertanu Iulian Cristian) - SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL (administrata de Besciu Dan, un prieten apropiat al lui Ghita Sebastian Aurelian) - castigatoare a contractului de lucrari "Extindere retele de canalizare in Comarnic" - contract semnat la data de 13.01.2012" si ca "sprijinul acordat de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian pentru Asocierea S.C. GROSSMANN ENGENEERING GROUP SRL - SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL a constat, in principal, in interventii si presiuni exercitate in mod direct sau prin intermediul lui Cosma Vlad Alexandru, Cosma Mircea [n.r. seful CJ Prahova], Ghioc Ciprian s.a. asupra directorului S.C.HIDRO PRAHOVA S.A. - Pantea Dumitru si asupra sefului Unitatii de implementare a proiectelor din cadrul agentului economic aratat - Ionescu Ionut Cristian".

Pentru acest sprijin, "inculpatul Ciorba Vladimir Razvan a creat si folosit  circuite financiar - bancare care au avut la baza operatiuni fictive si prin intermediul carora a deturnat, printre altele, din suma incasata cu titlu de avans de catre liderul de proiect S.C. GROSSMANN ENGENEERING GROUP SRL, suma de 505.000 lei, reprezentand 10,2 % din avansul incasat de S.C. GROSSMAN ENGINEERING S.R.L. de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A".

"Suma de 505.000 lei, reprezentand un procent de 10,21% din valoarea avansului  incasat  de S.C. GROSSMANN ENGINEERING SRL  de la S.C. HIDRO PRAHOVA SA, scoasa numerar, a fost directionata si "spalata" intr-un "recipient" format din mai multe societati comerciale controlate, in fapt, de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian prin persoane interpuse", sustin anchetatorii.

DNA: Ghita controleaza direct sau prin interpusi 54 de firme. Cum ar fi spalat banii
                        
Procurorii arata ca, Sebastian Ghita, desi a renuntat direct la actiunile pe care le avea in diversele sale firme inca din 2012 cand a devenit deputat, acesta controleaza inca, direct sau indirect (prin interpusi - 23 persoane fizice) 54 de firme.

"Sistemul format din mai multe societati comerciale, intre care sunt tranzactionate sume importante de bani, creat si controlat de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, are ca scop disimularea originii ilicite sau a adevaratei naturi  (spalarea) a banilor (comisioanelor) proveniti din comiterea infractiunilor de trafic de influenta si a celor proveniti din fonduri publice. Acestia din urma, desi aparent sunt obtinuti in mod legal in baza unor contracte castigate in urma derularii unor proceduri de achizitie publica, dobandesc un caracter ilicit prin efectuarea de transferuri bancare care nu au la baza justificari legale, constituind, in acest context, in totalitatea lor, obiect al infractiunii de spalare de bani", sustin procurorii anticoruptie.

"Controland in fapt tot acest sistem financiar, prin persoane juridice si fizice interpuse, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian raspunde personal in calitate de autor (administrator de fapt) pentru consecintele produse constand in disimularea naturii si provenientei sumelor de bani introduse in circuitul financiar aratat si pentru sumele reprezentand impozit pe profit si T.V.A. sustras de la plata catre stat", mai sustin procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, o parte din sumele de bani obtinute ilicit "au fost folosite de catre Ghita Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Tigai pentru electorat la parlamentarele din 2012 si voturi cumparate in Republica Moldova pentru prezidentiabilul Ponta


Astfel, anchetatorii sustin ca "in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii "economisiti" in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a detemina un numar important de persoane sa il voteze".

"Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate, in concret  SC MEDIA FANTASY SOLUTION SRL Bucuresti", sustine DNA.

In plus, procurorii mai arata ca Sebastian Ghita ar fi corupt si alegatorii din Republica Moldova, "la alegerile presedintiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale fost in cuantum de 350.000 euro".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























36799 vizualizari

  • +45 (47 voturi)    
    O URARE (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:50)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    LA cit mai multi ani de puscarie, el si toti mafiotii lui din PSD. partid de hoti si corupti
  • +47 (49 voturi)    
    1-0 (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:56)

    math [utilizator]

    Macar pentru asta si este suficient ca romanii au votat presedintele. 54 de firme controlate prin interpusi ! 37,7 milioane prejudiciu.

    Si Varanu' tot asa spunea ca el nu mai are nici o treaba, se ocupa copilasii lui geniali de afaceri, de trustul de presa, de Gadea, de Ciuvica....

    Alde Ghita spera probabil ca va fi prim-ministru si ca impreuna cu Ponta si Daciana la Cotroceni vor fi un fel de Ceausescu2 stapani intangibili pe plantatia Romania.

    Urmariti Antena3 si RTV ca sa vedeti spume, spume, spume. Bine ar fi sa ii tineti minte pe recitatorii de poezii omagiale pentru Ponta si Ghita asa cum (nu) i-am tinut minte pe nemernicii care l-au elogiat pe Ceausescu cu fiecare ocazie.
  • +43 (45 voturi)    
    Incet, incet (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:58)

    veduma [utilizator]

    ..iese tot gunoiul la suprafata!
    La multi ani (la racoare)!

    Ca sa citez un "clasic"*: Ba, jigodie! nu ti-e rusine cat ai furat?
    *e vorba despre Adrian "Bombonel" Nastase (alta jigodie care a supt poporul).
  • +38 (40 voturi)    
    Ponta (Miercuri, 24 iunie 2015, 16:09)

    The Real Sasha [utilizator]

    Urmeaza Inalt Prea Accidentatul Puie Monta...
  • +36 (38 voturi)    
    Lovitura de palat (Miercuri, 24 iunie 2015, 16:54)

    Trojan.H [utilizator]

    Guiţa cica face plingere la Parchetul General pentru "lovitura de palat". Din pacate pentru Sebi se pare ca nici Tibi nu se simte prea bine cu genunchiul.
  • +32 (34 voturi)    
    deci asa (Miercuri, 24 iunie 2015, 17:00)

    moby dick [utilizator]

    Asta-i marele om de afaceri mult laudat de mass-media pana acum cativa ani si dat drept exemplu de antreprenor dinamic si inovativ. Un japcar ordinar abonat la banii statului. La fel ca multi altii, daca-l lasi pe cont propriu, fara nimic de furat, isi rupe rapid gatul (vezi cazul Patriciu). Sunt si prosti si lacomi pe deasupra, macar daca-si plateau taxele pe sumele facturate, chiar daca erau bani de furat sau facuti "suveica", sa nu bata flagrant la ochi. Asta-i printre primele lucruri verificate chiar si la un control de rutina: plata taxelor. In concluzie, la multi ani (de puscarie) !
  • +27 (29 voturi)    
    de 12 ani (Miercuri, 24 iunie 2015, 17:34)

    falcoind [utilizator]

    are pe rol un proces daca l-ar fi bagat atunci la zdup cu bani care nu reusa sa ii fure s-ar fi putut reabiliata toate scolile din romania.
  • +22 (24 voturi)    
    Furturi, evaziuni, crima organizata (Miercuri, 24 iunie 2015, 18:26)

    Csaby [utilizator]

    Propun modificarea Codului Penal pentru marile dosare de evaziune(de exemplu la fraude de peste 100.000 euro) prin condamnarea celor gasiti vinovati la inchisoarea pe viata si la consfiscarea averilor dobandite ilicit, pentru a mai tempera acest iures de devalizare a acestei tari.
  • +25 (27 voturi)    
    Astia sug ,fura si ascund de 25 de ani ! (Miercuri, 24 iunie 2015, 19:11)

    andreesanu [utilizator]

    Capitalismul de cumetrie marca Iliescu,Nastase,Ponta si cu tot neamul lor de jigodii comuniste travestite in PDSR,PSD,USL ,UNPR,PDL,PNL.
    JIGODIILE,COIOTII,HIENELE,SACALII,in spatele usilor inchise sun neamuri prieteni,aliati,doar de ochii lumii sau a prostilor mimeaza circul zis politica.
    Daca-i scuturi bine pe aceste jigodii si-ii pui sa numere banii munciti n-au de-o piine !!!,daca-i cauti in conturi au bugetul Romaniei pe 10-15 ani !!!
    • +9 (9 voturi)    
      toti aseamana (Joi, 25 iunie 2015, 9:06)

      was [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      Ai uitat UDMR de pe lista, ei au afaceri in industria lemnului. Daca ne gandim bine, ulterior se poate extinde si reabilita o retea de canalizare care nu a fost facuta cum trebuie, dar oricat de bine si corect incerci sa reabilitezi padurea distrusa, acela nu va creste la loc intru-un an-doi si nici in zece.
  • +21 (23 voturi)    
    Este s.c.Glar ca ai intrat in "Ceata",mai Ghita ! (Miercuri, 24 iunie 2015, 20:08)

    Plagarus [utilizator]

    ”Sociopaţii [socialiştii] nu îşi cer niciodată iertare pentru că, în opinia lor, nu greşesc niciodată.
    Ei oricum nu ştiu ce înseamnă sentimentul de vină. Chiar dacă li se aduc dovezi clare asupra faptului că au greşit, ei nu îşi vor cere iertare, ba mai mult, vor sări la atac.
    Ei cred că deţin adevărul absolut.
    Te duc de nas cum vor, schimbă realitatea după bunul plac, te fac să crezi că cerul este roşu când el este, de fapt, albastru”.
  • +15 (17 voturi)    
    Asta nu ii nimic (Joi, 25 iunie 2015, 1:16)

    gheorghe12 [utilizator]

    Ar trebui procurorii sa se uite un pic si Teamnet, XOR, Beon, Bion, etc. Sa vezi acolo miscari pe TVA, impozite, PFA-uri cu salarii SF dar la norma...Nu numai el este capul rautatilor...mai sunt si altii
    • +1 (1 vot)    
      probabil.. (Joi, 25 iunie 2015, 15:40)

      luiz [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe12

      ...lor le este dedicata recenta scutire de obligatii fiscale neachitate !
  • +13 (15 voturi)    
    Unde-s guristii lui Phonta? (Joi, 25 iunie 2015, 1:35)

    Kaladin [utilizator]

    Nu e nici unul sa-l apere pe Guitza asta, pretenarul lui Phonta, al de era mai mai sa ajunga PM?
    Ha Colonele, Mazaca and company...cum e baieti?
    • +1 (1 vot)    
      Dorinta indeplinita (Luni, 27 februarie 2017, 21:27)

      Daras [utilizator] i-a raspuns lui Kaladin

      Vezi ca l-ai trezit pe xrogo . Apropo de unde i se trage numele asta ?
  • -6 (10 voturi)    
    Palavre,palavre,palavre (Joi, 25 iunie 2015, 9:07)

    xrogo [utilizator]

    cam asta este rechizitoriul procurorului,mai nou la procuratura se lucreaza precum in matematicile moderne tampite,se ia un caz particular(o tranzactie denuntata de spaga de 10%),apoi se aduna toate tranzactiile,se aplica 10% la ele si pac rezulta prejudiciul,curat mioritic coane procuror!!!
  • +8 (8 voturi)    
    O FIRMA A LUI GHITA .... (Joi, 25 iunie 2015, 12:06)

    arheopterix [utilizator]

    ridica annual 1.000.000 de euro de la casa de asigurari Calarasi , in conditiile in care salariatii nu vad nimic palpabil si casa de asigurari are (euphemistic ) mari problem cu banii . Eu nu doresc decit sa se aplece cineva asupra acestui contract .
  • +1 (1 vot)    
    Ce vremuri ! (Sâmbătă, 27 iunie 2015, 0:46)

    Alistar44 [utilizator]

    .....EEEEEE ....Dubai, baruri 5 stele , Ponta (o stea roşie de la Putin) , distracţie ....fosta-i lele cât ai fost, da' acu' e lucru prost !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by