Vicepresedintele CJ Bihor, trimis in judecata de DNA sub control judiciar

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2015, 10:03 Dosare Anticoruptie


Alexandru Kiss
Foto: Agerpres
DNA Oradea anunta ca l-a trimis in judecata, sub control judiciar pe Alexandru Kiss, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, pentru spalare de bani, abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta. Alaturi de Kiss au fost trimisi in judecata si alte cinci persoane, adminitratori ale unei firme.

Vicepresedintele CJ Bihor este acuzat de mai multe fapte, printre care disimularea unor plati ce totalizeaza circa 1 milion de euro, prejudicierea Consiliului Judetean, in cazul vanzarii unor terenuri, cu peste 6 mil. euro si pretinderea si primirea, alaturi de Laszlo Bojtor, a unei mite de 3,2 mil. euro pentru a-i determina pe angajatii Electrocentrale oradea sa cumpere carbune de la firma denuntatorului din acest caz.

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin lui Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin si Roatis Gheorghe Ioan.

In cazul suspectului Mudura Alexandru, fostul patron al Lotus Market, decedat intre timp, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii faptelor retinute in sarcina acestuia.

Alexandru Kiss, si omul de afaceri Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, au fost retinuti, pe 2 iunie, de procurorii DNA Oradea.

Magistratii Tribunalului Bihor au hotarat, pe 3 iunie, ca vicepresedintele Consiliului Judetean, Kiss Alexandru, lider al organizatiei judetene a UDMR, sa fie cercetat sub control judiciar, respingand cererea de arest preventiv depusa de procurorii DNA.


Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata,  

sub control judiciar, a inculpatilor: 

KISS ALEXANDRU - IOSIF - FRANCISC, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
- spalare a banilor, in forma continuata (4 infractiuni); 
- abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; 
- luare de mita si 
- trafic de influenta, in forma continuata, 

RUS BENEAMIN, administrator al grupului de societati SELINA Oradea, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
- spalare a banilor, in forma continuata (2 infractiuni), 
- instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, 

si in stare de libertate a inculpatilor: 
BOJTOR VILMOS LASZLO, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
- spalare a banilor, in forma continuata (4 infractiuni), 
- complicitate la luare de mita, 
- trafic de influenta, in forma continuata, 

MIKLOSSY FERENC LASZLO, MIKLOSSY FERENC si ROATIS GHEORGHE IOAN, administratori ai unei societati comerciale, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 

In perioada octombrie 2003 - iunie 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo si Roatis Gheorghe Ioan au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) si Ungaria (KEVIEP Kft Debretin), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 300.000 euro. 

Aceasta suma de bani a fost pretinsa si primita de inculpatii Kiss Alexandru Iosif Francisc si Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-si exercita influenta in favoarea societatii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel incat aceasta sa obtina de la Primaria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, avand ca obiect construirea si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Spalarea banilor a fost realizata sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care KEVIEP Kft Debretin le-a facut catre firma sa din Romania EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societatile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrata de inculpatul Roatis Gheorghe-Ioan.

In concret, KEVIEP Kft Debretin a livrat catre ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenta de bani, in suma de 300.000 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, in numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

In perioada octombrie 2003 - mai 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro.

Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. 

Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la preturi cu circa 50% mai mari.

Diferenta de bani, in suma de 100.000 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, in numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

Cei 100.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

In perioada 2005 - iulie 2006, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la preturi mult mai mari.

Diferenta de bani, in suma de 702.375 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC, in numerar, si apoi a fost remisa inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.
Suma de bani respectiva, spalata prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, l-a platit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta sa favorizeze societatea SELINA S.R.L. in cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea. 

In acelasi context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligentele necesare pe langa inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa intocmeasca documentatiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau sa fie realizate pe terenurile respective.

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.

In perioada 2004 - mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalandu-se de influenta avuta asupra functionarilor din cadrul societatii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicati in procedurile de achizitie publica, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, impreuna cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo, in mod repetat, au pretins si primit de la un om de afaceri (denuntator in cauza) suma de 3.210.472.21 euro, promitand ca-i vor determina pe functionarii susmentionati sa atribuie contracte de furnizare de carbune energetic catre societatea comerciala administrata de acesta din urma.

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei banilor, in mod repetat, participantii la comiterea infractiunilor au incheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au incorporat foloasele necuvenite in pretul de achizitie al carbunelui.

Sumele de bani reprezentand foloasele necuvenite au fost retrase, in numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan si au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

In cazul suspectului Mudura Alexandru, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii faptelor retinute in sarcina acestuia. 

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin si Roatis Gheorghe Ioan.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, DGA - Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor, Serviciul de Informatii si Protectie Interna Salaj, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. 

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1165 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Depanator TV si furt (Joi, 18 iunie 2015, 12:25)

    tigertiki [anonim]

    Macar astia au facut ceva sofisticat, ca circuitele dintr'un televizor defect..
    Mudura de ce scapa ? El n-a furat ?? Banii mai exista:
    Lotus Center..
  • 0 (0 voturi)    
    nagyvarodul meu (Joi, 18 iunie 2015, 16:16)

    viorel ratiu [anonim]

    Oricum chiar daca face si inchisoare, Averile acumulate ramin! Nu am vazut in 2013 in vizita la Oradea vilele lui, dar, mi sa spus ca Nu Sta Rau! Depanatorul Depilator pare sa fie foarte 'harnic' daca DNA il poate avea in vizor! La multi ani micutule![kiss]
  • 0 (0 voturi)    
    In sfarsit! (Joi, 18 iunie 2015, 21:29)

    cchris [utilizator]

    In sfarsit exista lege si pentru mafiotii astia!! Dumnezeu sa le ajute celor de la DNA.

    Pe Kiss puteti sa-l numiti nu baron local, ci imparat. Asta conduce din umbra tot ce misca in Bihor, numeste viitorii primari din comunele sub influenta, el e si mama si tata a tot ce misca.

    Asteptam cu interes si alte dosare pe numele marelui imparat Kiss, ca este de unde, iar despre acest dosar pot doar sa urez LA MULTI ANI!

    Orice ar zice orice parlamentar sau ministru imputit, DNA, noi va iubim!!! Faceti bine ce faceti.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by