Nepotul lui Traian Basescu, plasat sub control judiciar pe cautiune. El a fost obligat sa achite 10.000 de lei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2015, 16:01 Dosare Anticoruptie


Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte Traian Basescu, va fi cercetat sub control judiciar pe cautiune in dosarul in care este suspectat ca i-a cerut un milion de euro omului de afaceri Sandu Staicu, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului acestuia. Avocatul lui Dragos Basescu, Cristian Ene, a declarat, miercuri, la iesirea din sediul DNA ca nepotul lui Traian Basescu este suspectat de "posibile fapte de trafic de influenta", potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Dragos Basescu a dat o declaratie prin care a incercat sa ii convinga pe anchetatorii DNA cu privire la nevinovatia sa. In urma declaratiilor date, anchetatorii au decis ca el sa fie cercetat sub control judiciar pe cautiune.

Avocatul a mentionat ca suma pe care Dragos Basescu trebuie sa o plateasca statului este de 10.000 de lei si ca acesta urmeaza in continuare sa se prezinte in fata anchetatorilor ori de cate ori va fi chemat.
Dragos Basescu nu a dorit sa faca nicio declaratie.

Nepotul fostului presedinte Traian Basescu, Dragos Basescu, a fost adus miercuri la DNA.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obtinute de Mediafax, Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este suspectat de trafic de influenta.

In acelasi dosar este vizat, pentru complicitate la trafic de influenta, si omul de afaceri Ciprian Nistor.
Conform anchetatorilor, in 20 aprilie cei doi au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la S.C. Activ Invest Construct S.R.L., un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT.

Pe 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri.

Procurorii mai spun ca pe 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, pe 13 martie Sandu Staicu a stabilit o intalnire cu Dragos Basescu in jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna.

Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz.

"Discutia a continuat pe fondul pretinderii de catre Dragos Basescu a sumei de 500.000 euro pentru o solutie de nearestare in contestatia formulata de catre DIICOT si inca 500.000 euro pentru o solutie favorabila in dosarul respectiv si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu. Staicu le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen. Drept urmare, Dragos Basescu i-a spus ca are o solutie, respectiv incheierea unui contract fictiv de consultanta, prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 de euro printr-o esalonare in functie de evolutia din dosar pe o perioada de pana la doi ani", mai noteaza anchetatorii, precizand ca acel contract trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni.

Anchetatorii mai spun ca aspectele sustinute de Sandu Staicu au fost confirmate integral de Ciprian Nistor, acesta confirmand atat discutiile purtate cu Dragao Basescu, cat si propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscand persoane din domeniul justitiei.

Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat in dosarul de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, in care Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, si alti trei oameni de afaceri, intre care Alexandru Horpos, au fost arestati la domiciliu, in decembrie 2014.

La randul sau, omul de afaceri Ciprian Nistor a fost arestat preventiv, in luna aprilie, in dosarul in care presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Dorina Gont, este suspectata de evaziune fiscala cu prejudiciu de trei milioane de euro. Conform anchetatorilor, Ciprian Nistor ar fi controlat firme offshore in conturile carora ar fi fost virati bani din evaziune fiscala.

Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost si intermediarul mitei in dosarul in care sunt cercetati Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu.

In acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de santaj si trafic de influenta, Constantin Comaneanu, ofiter de politie la DIICOT, de luare de mita, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, de complicitate la santaj.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop si de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri ca va face demersurile necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de "gestiune frauduloasa", pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus ca are influenta, direct si indirect, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care il priveau pe omul de afaceri.

Omul de afaceri care ar fi fost santajat de Sergiu Lucinschi este Alexandru Horpos, asociat la SC Straco Group SRL, caruia i-au fost ceruti bani de catre Sergiu Lucinschi printr-un intermediar, respectiv Ciprian Nistor, pentru a-i fi solutionate favorabil dosarele penale pe care le are la DIICOT.

In documente ale anchetatorilor obtinute de Mediafax se arata ca Horpos i-a dat, la un moment dat, intermediarului Ciprian Nistor 25.000 de euro din 50.000 de euro ceruti.

"De asemenea, probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale au relevat ca, in urma solicitarii din data de 23.01.2015, denuntatorul Alexandru Horpos i-a remis numitului Ciprian Nistor suma de 25.000 de euro la data de 28 ianuarie, cel din urma reiterand promisiunile, in sensul ca suma de bani va fi predata unor persoane ce activeaza in institutii cu atributii in domeniul judiciar, in scopul rezolvarii favorabile a situatiei judiciare a denuntatorului in ambele dosare penale aflate in lucru la DIICOT, la procurorul Remus Tudoran Jurj", se arata in documentele procurorilor.

La o saptamana dupa aceasta discutie, noteaza anchetatorii, Ciprian Nistor i-ar fi cerut lui Horpos o noua intalnire,"prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizand ca, pentru o perioada de una-doua saptamani, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme aparute la nivelul institutiei in care activeaza acestia, facand aluzie la probleme aparute in spatiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea".

In documentele anchetatorilor se mai arata ca Nistor l-a asigurat pe Horpos ca persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: "Nu ma, dar sa o facem cu totul, e ok, ti-am zis ca e ok, doar ca in momentul de fata asta este situatia, n-are legatura cu tine, uita-te si tu la televizor....Ca eu am apucat sa ... mi s-a zis, deci eu am apucat sa merg inainte de a aparea acele probleme. Deocamdata mi i-a dat inapoi (banii). Nu, a zis ca de ajutat ne ajuta, dar deocamdata n-o sa mai faca nimic o saptamana, doua, pana se rezolva alte probleme pe care le au ei".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























811 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Mama, ce imbarligatura! (Miercuri, 17 iunie 2015, 16:11)

    -dorian- [utilizator]

    In ce tara ne-a fost dat sa traim


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by