Comisarul sef Lucian Dinita a primit spaga la birou, prin intermediul soferului sau (stenograme)

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 12 iunie 2015, 19:41 Dosare Anticoruptie


Comisarul sef Lucian Dinita, fost sef al Politiei Rutiere, a primit la birou, prin intermediul soferului sau, produsele alimentare pe care i le-a oferit omul de afaceri valcean Gheorghe Deaconeasa, in schimbul sprijinului pentru recuperarea permisului de conducere, conform informatiilor din rechizitoriul intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, relateaza Agerpres.

Gheorghe Deaconeasa a fost ajutat sa ia legatura cu Dinita de Maricel Ilie, la acel moment vicepresedinte si membru in Comitetul Executiv Regional al Asociatiei Internationale a Politistilor.

"Inculpatul Deaconeasa Gheorghe, cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, a concretizat demersurile pentru remiterea efectiva a foloaselor inculpatului Dinita Lucian, care, la randul sau, le-a primit, printr-un intermediar. Astfel, inculpatul Deaconeasa a discutat cu inculpatul Ilie, stabilind sa il contacteze pe inculpatul Dinita, fapt pe care inculpatul Deaconeasa l-a si realizat imediat. In paralel, si inculpatul Ilie Maricel l-a apelat pe inculpatul Dinita Lucian, comunicandu-i inculpatului Deaconeasa Gheorghe sa se deplaseze la locul de munca al inculpatului Dinita Lucian intr-o jumatate de ora", se arata in rechizitoriu.

Modul in care s-au derulat evenimentele reiese din mai multe convorbiri telefonice dintre cei trei, interceptate de anchetatori:

"Dinita: Sa traiti!

Deaconeasa: Din partea lui nea Maricel!

Dinita: Da.

Deaconeasa: A.... Vin acolo sus sau... trimiteti pe cineva?

Dinita: Aoleu! Aoleu! Stai sa ma gandesc, ca nu stiu cum sa fac...

Deaconeasa: Cum ziceti...

Dinita: Ai... Ai cum sa ajungi la mine?

Deaconeasa: Da, da. Pai, acum sunt in drum. Urc.

Dinita: Bine. (n.n. vorbesc simultan) Hai... ca vin si eu acum, in 10 minute.

Deaconeasa: La Cosbuc acolo, Piata Cosbuc...

Dinita: Da, da, da. Da. Da.

Deaconeasa: Bine. Sa traiti!

Dinita: Sanatate!

(...)

Deaconeasa: Sa traiti!

Dinita: Da.

Deaconeasa: Ati ajuns?

Dinita: Da.

Deaconeasa: Sunt si eu, jos.

Dinita: A... unde? Unde? Unde anume?

Deaconeasa: In fata, la intrare. Am parcat pe colt.

Dinita: Aha. Bine. Hai ca vine imediat baiatu' asta al meu.

Deaconeasa: Bine. Sa traiti!

(...)

Ilie: Ai fost?

Deaconeasa: Am fost. Acum ma duc, deja, la curte. Mai am...

Ilie: Ai vorbit cu el?

Deaconeasa: Nu, nu, nu!

Ilie: Da??!

Deaconeasa: A coborat... soferu'.

Ilie: Aha. Da?... era acolo, da?

Deaconeasa: Da, da.

Ilie: Ok. Bine tati".

Fostul sef al Politiei Rutiere Lucian Dinita a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenta, dupa ce a primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani si 5 kg de pastrav), pentru a interveni in favoarea acestuia in vederea redobandirii unui permis de conducere.

Potrivit unui comunicat al DNA, alaturi de Lucian Dinita (comisar sef de politie, director al Directiei Politiei Rutiere din cadrul IGPR, la data comiterii faptelor), au fost trimisi in judecata omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa si Maricel Ilie, vicepresedinte si membru in Comitetul Executiv Regional al Asociatiei Internationale a Politistilor - Sectia Romana - Regiunea 1 Bucuresti, la data comiterii faptei.

Procurorii sustin ca la data de 22 septembrie 2011, urmare a savarsirii unei contraventii la regimul circulatiei, fata de Gheorghe Deaconeasa s-a dispus sanctionarea, precum si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile. Ulterior, in conditiile respingerii in mod irevocabil a plangerii contraventionale, la data de 21 martie 2012, Gheorghe Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Valcea, fiindu-i eliberata o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Din acest moment, potrivit dispozitiilor legale, a inceput sa curga termenul de 90 de zile pentru care initial s-a dispus masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce.

In aceste imprejurari, Gheorghe Deaconeasa a initiat demersuri in vederea redobandirii dreptului de a conduce autovehicule si, implicit, a permisului de conducere, intr-un termen mai scurt decat termenul de 90 de zile.

Astfel, prin intermediul si cu sprijinul lui Maricel Ilie, omul de afaceri a luat legatura si s-a intalnit la sediul Directiei Politiei Rutiere din municipiul Bucuresti cu Lucian Dinita.

DNA arata ca, in urma intalnirii si a discutiilor purtate intre cei trei, atat la acel moment cat si in perioada urmatoare au fost initiate demersuri concrete pentru realizarea scopului urmarit, respectiv redobandirea dreptului de a conduce autovehicule mai inainte de perioada de 90 de zile stabilita ca masura complementara initial.

In acest sens, urmau sa fie valorificate dispozitiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile in urma promovarii testului pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie.

Concret, Lucian Dinita, prevalandu-se de influenta pe care, din perspectiva functiei detinute, o avea asupra conducatorilor serviciilor rutiere din tara, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Valcea, serviciu implicat in procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule.

Ulterior, in data de 19 aprilie 2012, Deaconeasa s-a prezentat la Serviciul Rutier Valcea, unde a sustinut testul pentru verificarea cunostintelor in vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat.

In consecinta, la data de 21 aprilie 2012, Serviciul Rutier Valcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere.

Pentru "ajutorul" acordat, Lucian Dinita a primit de la omul de afaceri produse alimentare in valoare de 672,5 lei: un miel, doi curcani si 5 kg de pastrav.

DNA precizeaza ca, la data de 15 mai 2015, Gheorghe Deaconeasa a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru fapte similare.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Valcea.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1728 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Pur și simplu, te crucești. (Vineri, 12 iunie 2015, 21:34)

    Ion B [utilizator]

    Ăștia nu sunt hoti, oameni buni!
    Ăștia sunt găinari.
    ... ba aș merge mai departe și aș zice:
    "- Onorată instanță, iertații ca e proști și n'are minte! Au dat cinstea pe rușine ca ca niste borfași ordinari"
    Este clar: mica ciupeala o avem în DNA.
  • +1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 12 iunie 2015, 22:26)

    uncetateansimplu [utilizator]

    Dar adjunctii care au promovat pe urma nu erau/sunt implicati si ei???


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by