UPDATE Ovidiu Tender - 12 ani si sapte luni de inchisoare, Marian Iancu - 14 ani de inchisoare

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 8 iunie 2015, 16:29 Dosare Anticoruptie


Ovidiu Tender
Foto: AGERPRES
Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani si sapte luni de inchisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsa de 14 ani de inchisoare, in dosarul Carom, in care sunt acuzati de inselaciune si spalare de bani, decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) fiind definitiva, potrivit agentiei Mediafax.

Instanta a mai decis condamnarea lui Toader Gaurean la noua ani si zece luni de inchisoare cu executare.

Cei doi, alaturi de ceilalti inculpati, trebuie sa achite prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la inceputul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM, potrivit deciziei judecatorilor.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti vine cu doar o zi inainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzate persoanele implicate in acest dosar.

In prima instanta, Ovidiu Tender fusese condamnat de instanta de fond la 11 ani si patru luni inchisoare, iar Marian Iancu la 13 ani si opt luni de detentie.

Marian Iancu a mai fost condamnat definitiv la sfarsitul anului trecut la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca "RAFO", dupa un proces care a durat opt ani.

La ultimul termen al procesului, desfasurat joia trecuta, procurorul de sedinta a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender si impunerea unei masuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar.

In aceeasi cauza, au fost condamnati Toader Gaureanu si Marin Badea la cate 6 ani si 8 luni inchisoare, Cicilia Dumitrescu, la 5 ani si 8 luni inchisoare, Bogdan Salajan, la 5 ani inchisoare, Kadri Mazhar Basaran, la 6 ani inchisoare. Decizia a fost atacata cu apel.

In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.

La randul sau, Marian Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.

Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale.

Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC CAROM SA Onesti iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC RAFO SA Onesti.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt si, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

Dosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justitiei din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006.

Rechizitoriul a fost intocmit de Alina Bica, pe atunci procuror sef birou la DIICOT.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























23150 vizualizari

  • +40 (40 voturi)    
    Ok (Luni, 8 iunie 2015, 16:33)

    nano2k [utilizator]

    Dar cat executa?
    Cati bani se confisca?
    "Dreptate pana la capat", nu?
    • +33 (33 voturi)    
      conform (Luni, 8 iunie 2015, 16:55)

      nescu [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

      noului cod penal, ca sa beneficieze de reducerea substantiala a pedepsei (vezi Becali si Copos care au executat doar 1/3 din pedeapsa), acestia trebuie sa achite si prejudiciul, nu doar sa scrie carti si/sau sa aiba peste 60 ani.
      Deci, daca nu mai au bani sau nu vor sa achite prejudiciul, atunci o sa execute suficient de mult din cat li s-au dat, probabil nici nu o sa mai iasa de acolo.
      • +33 (39 voturi)    
        In sfarsit, ne rupem de fosta Securitate!!! (Luni, 8 iunie 2015, 16:59)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui nescu

        Mai avea o zi si acest securist scapa datorita prescriptiei. Pana la urma tot institutiile consolidate de Basescu au facut-o!
        • +21 (21 voturi)    
          In '06 avocat Ponta l-a aparat fraudulos pe Tender (Luni, 8 iunie 2015, 18:58)

          dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

          "pe 30 iulie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul la prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ovidiu Tender.
          ...
          Stenograma şedinţei de judecată arată că Victor Ponta, deşi a fost declarat incompatibil să îl apere pe Tender, a intrat în sala de judecată. Din derularea procesului rezultă că judecătorul Curţii de Apel a cerut forţelor de ordine să-l scoată pe Ponta din sala de judecată. În raportul CSM se reţine că Ponta şi ceilalţi avocaţi au făcut tot posibilul să amâne şedinţa de judecată pentru câteva ore din simplul motiv că dacă prelungirea arestării lui Tender nu se judeca până la ora 24 acesta ar fi fost eliberat din oficiu."

          Sursa: http://www.gandul.info/stiri/amintiri-din-vremurile-de-aur-cum-a-fost-dat-victor-ponta-afara-din-sala-de-judecata-cand-era-avocat-stenograme-din-sedinta-10697913
      • +14 (14 voturi)    
        Va trebui să spună cu cine a furat. (Luni, 8 iunie 2015, 19:27)

        vali47 [utilizator] i-a raspuns lui nescu

        La devalizarea RAFO au contribuit mai mulți.Ovidiu Tender trebuie să spună cu cine a împărțit banii și la ordinul cui a devalizat RAFO.
  • +23 (23 voturi)    
    ultima raza de soare (Luni, 8 iunie 2015, 16:35)

    sucaa [utilizator]

    sper sa ramana colo justitia ca altfel avem un ceausescu v2.0
  • +38 (38 voturi)    
    superb inceput de (Luni, 8 iunie 2015, 16:37)

    __alex__ [utilizator]

    saptamana!
    Ponta ar trebui sa se gandeasca ca si astia doi erau aparent intangibili.
  • +35 (35 voturi)    
    Literatură (Luni, 8 iunie 2015, 16:38)

    Tescovin [utilizator]

    Literatura română cunoaște o perioadă de maxim avânt, de când băieții ăștia au fost trimiși la casa de creație. Spor la scris, domnilor, Caliope să vă inspire !
    • +23 (23 voturi)    
      Si totusi... (Luni, 8 iunie 2015, 16:56)

      transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

      sper ca aberatia asta cu reducerea pedepselor daca te faci scriior la parnaie sa fie urgent scoasa sau amendata astfel incat sa fie un control riguros al "operelor" literare. Altfel riscam sa ajungem de rasul curcilor si in curand Jabba the hutt sa ne arate din nou degetul in libertate! De fapt ce conteaza in toate aceste cazuri de coruptie este recuperarea prejudiciului, ma lasa rece ca-i platesc cu Jabba arpacashul pentru urmatorii 13 ani, de fapt e inca o palma la adresa romanilor ca trebuie sa le mai dam si de mancare!!
      • +23 (23 voturi)    
        Gresit (Luni, 8 iunie 2015, 17:11)

        Irizat [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

        Vezi ce zice "nescu" mai sus. Pana nu achiti tot prejudiciul nu se discuta despre nicio reducere a pedepsei.
        Mai nou baietii achita totul INAINTE de a fi trimisi in judecata (v. cazul SIVECO, 13 mil prejudiciu).
        Incepe sa semene si la noi cu statele civilizate (Germania, USA) unde intrebarea "Cum pledati?" are un inteles adanc. Daca spui "nevinovat" dar probele sunt dure, ti-o iei grav pe cocoasa - pt. ca se considera abuz de justitie. Asa ca mai bine zici "vinovat", colaborezi cu justitia (torni amicii de hotii, returnezi banii) si beneficiezi de o pedeapsa mai blanda.
      • +11 (11 voturi)    
        chiar, da' de ce (Luni, 8 iunie 2015, 17:14)

        Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

        nu auzim si de mici gainari care din motive de buna purtare sunt iertati de niste ani pe-acolo? Pentru ca nu se mediatizeaza asa ceva, sau pentru ca chestia asta e numa' pentru umflati?
      • +18 (18 voturi)    
        Varanul cică a publicat (Luni, 8 iunie 2015, 17:39)

        marii cai albastri [anonim] i-a raspuns lui transalpinarum

        deja 10 volume tot la celebra editură Niculescu.

        Balzac a fost toată viața lui urmărit de creditori și se trezea la miezul nopții și lucra șaisprezece ore în șir.

        Varanul cred că lucrează 25 de ore în șir din 24!
  • +37 (37 voturi)    
    ha ha (Luni, 8 iunie 2015, 16:39)

    omezu [utilizator]

    A fost la mai putin de 8 ore de prescrierea faptelor! :)) O sa se dea cu capul de peretii celulei, cred. Cat mai multa sanatate ii urez incat sa-si poata ispasi pedeapsa integral! Si sa nu uitam: banii inapoi!
  • +33 (33 voturi)    
    Doamne-ajuta ! (Luni, 8 iunie 2015, 16:39)

    grongobar [utilizator]

    asta e singura cale spre diminuarea coruptiei : condamnarea marilor banditi care ii va speria si pe cei mici si neinsemnati.go DNA,go !
    • +10 (10 voturi)    
      dosarul a fost instrumentat de DIICOT. (Luni, 8 iunie 2015, 17:47)

      hor [anonim] i-a raspuns lui grongobar

      DNA a acceptat denuntul colomnios legat de Alina Bica si a sperat sa fie adevarat.
  • +35 (35 voturi)    
    Wow!!! (Luni, 8 iunie 2015, 16:45)

    Ion B [utilizator]

    Are we talking business here, or what?!?!
    Way to go DNA!!!

    Bravo procurorilor pentru dosarele întocmite acestor borfași.
    Bravo judecătorilor care își fac datoria, indiferent de persoana pe care o judeca.
    Bravo celor care puși în slujba poporului și tari, își fac datoria.
    ...
    Unde's NUP-urile de pe vremea lui Zambilici si Nascase?
    • +11 (11 voturi)    
      .... ALINA BICA .... (Luni, 8 iunie 2015, 17:10)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

      ..... era competenta profesional ......
  • +38 (38 voturi)    
    ia te uită cine îl apăra pe Ovidiu Tender (Luni, 8 iunie 2015, 16:52)

    marii cai albastri [anonim]

    în dosarul ăsta în 2006:

    http://www.gandul.info/stiri/amintiri-din-vremurile-de-aur-cum-a-fost-dat-victor-ponta-afara-din-sala-de-judecata-cand-era-avocat-stenograme-din-sedinta-10697913

    Cine se aseamănă se adună!

    Tender era afaceristul de casă al aripii PSD a "nostalgicilor" din epoca Bombo iar Ponta era vicleanul copil de casă de la Corpul de control al Primului Ministru.

    Obraznic a fost obraznic e și acum...dacă atunci președintele completului chema jandarmii să-l scoată afară din sală acum trebuie să pichetăm palatul Victoria să-l facem să-și dea demisia!

    Cum tandemul Tender-Iancu a luat un sfert de veac sper din tot sufletul ca și tandemul Șova-Ponta să ia măcar 10 ani cu executare!
  • +14 (14 voturi)    
    Stati linistiti (Luni, 8 iunie 2015, 16:57)

    Wildschwein_007 [utilizator]

    ca nici unul dintre astia nu suporta regimul de detentie, ca de obicei. Se imbolnavesc ei repede de ceva, mai ales tender.
    • +14 (14 voturi)    
      De fapt (Luni, 8 iunie 2015, 18:12)

      RoFa [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      important este ca acesti hoti au fost condamnati definitiv si foarte important este ca ei sa returneze la bugetul statului tot ceea ce au furat plus penalitatile aferente acestora pentru ca populatia platitoare de taxe nu a putut beneficia de aceste sume atatia ani e zile. Sistemul de sanatate si cel al educatiei sunt la pamant in Romania din cauza hotiei!
  • +17 (17 voturi)    
    o zi... (Luni, 8 iunie 2015, 17:44)

    rocknum [utilizator]

    o zi inainte de prescriere...
    cred ca special au asteptat atat sa le-o dea grav la temeile :))
  • +13 (13 voturi)    
    love me tender (Luni, 8 iunie 2015, 18:29)

    spectator curios [anonim]

    Ponta :
    '' Love me tender, DNAaa...
    Eu iubesc Justitiaaa ! ''

    Ponta vrea condamnare la locul de munca, PM forever :))
  • +14 (14 voturi)    
    Bai asa nu se mai poate (Luni, 8 iunie 2015, 18:47)

    EXEs [utilizator]

    Ce naiba bah justitia asta nu se mai calmeaza odata. Vrea sa ne bage in inchisoare toata elita politica si economica. Trebuie opriti bah bezmeticii astia si sunt sigur ca vom avea si sustinerea prietinilor din vest. Daca o tine tot asa Romania risca sa devina supercompetitiva si sa depaseasca chiar si Germania daca nu se mai fura deloc. Nimeni nu va putea traii intr-o tara atat de curata si urata pentru eficienta si lipsa unui nivel sanatos de coruptie.
    Pentru cei mai lenti /s.
  • +18 (18 voturi)    
    Felicitari judecatorilor (Luni, 8 iunie 2015, 19:31)

    MPopa [utilizator]

    9 ani de procese. Sentinta s-a dat cu o zi inainte sa fie prescrise faptele. E mai ceva ca in filme.
    Felicitari judecatorilor de la Curtea de Apel care nu s-au lasat nici intimidati, nici mituiti. Ar fi fost atat de simplu sa mai piarda o saptamana si sa intervina prescriptia. Iata ca in Romania mai sunt oameni cinstiti.
    Si fara a fi mare fan al lui Traian Basescu, trebuie spus ca fara sustinerea pe care a aratat-o el justitiei (si pe care in ultima vreme a tradat-o in mod regretabil) verdictul de astazi nu ar fi fost posibil.
  • +4 (4 voturi)    
    baniiiiiii!!! (Luni, 8 iunie 2015, 23:52)

    Mihai [anonim]

    vrem baniii inapoi!!!!! puscaria este bonus!!!!
    • +2 (2 voturi)    
      mda (Marţi, 9 iunie 2015, 8:28)

      mda [anonim] i-a raspuns lui Mihai

      banii ca banii.... dar cat de mult rau s-a facut la oamenii care munceau si traiau de pe urma RAFO si a firmelor care activau pe langa... aia e adevarata tragedie... ca hotii astia au devalizat tara, iar oamenii au saracit pentru ca au ramas fara loc de munca..

      o parte au plecat in afara, o parte s-au resemnat si au asteptat fiecare campanie electorala sa primeasca un mic, o sarma, o galeata, ca sa voteze cu PSD-ul....

      toate sunt legate intre ele, si toate sunt atent planificate..

      e mai usor sa conduci/convingi un popor sarac si infometat... asta a zis-o chiar conu nastase prin 2000
  • +6 (6 voturi)    
    Onestiul multumeste justitiei (Marţi, 9 iunie 2015, 0:14)

    Onestean [anonim]

    Nemernicii astia au inchis o rafinarie si un combinat...asta e atentat la siguranta nationala, nu furt !!! Sper sa le crape oasele la mititica.
  • 0 (0 voturi)    
    In prima instanta..... (Marţi, 9 iunie 2015, 7:15)

    8736 [utilizator]

    ...... au uitat sa le puna TVA-ul la sentinta. S-a remediat acum.
  • 0 (0 voturi)    
    atenţie! (Marţi, 9 iunie 2015, 8:41)

    barbu007 [utilizator]

    împreună (la bine şi la rău:)), peste 25 de ani!

    cât vor face? depinde de câte cărţi vor scrie...

    aviz cuplului Ponta-Şova: nu vă pierdeşi speranţa, vă vine şi domniilor voastre rândul. lumina vine de la... Rovinari şi Turceni
  • +1 (1 vot)    
    Probabil fara executare ... (Marţi, 9 iunie 2015, 9:20)

    ipsilon [anonim]

    pentru ca, din ce-mi amintesc eu, d-l Tender are niscaiva tari proprii si personale prin Africa, unde e rege :), asa ca nu cred ca va sta ca fraieru' prin Romania sa-l aresteze astia ... acolo e zeu, aici e condamnat penal.
  • +1 (1 vot)    
    Derbedeii care au distrus 20000 locuri de munca (Marţi, 9 iunie 2015, 9:41)

    andreesanu [utilizator]

    Cel putin 20000 de locuri de munca distruse de gastile de mafioti ale lui Tender,Iancu,Iacubov ,Hrebenciuc,
    Restul au fost cozi de topor in dezastrul de la Rafo+Carom si Uton.
    Pentru Tender sa se ia si urma arhivelor cu hartile geologice si resurselor minerale vandute si atunci nu mai iese de la racoare decit cu picioarele inainte.
  • 0 (0 voturi)    
    inchisoare ? (Sâmbătă, 27 iunie 2015, 22:00)

    IOAN [anonim]

    Cui foloseste sa stea Tender in inchisoare? Nici mie si nici unui roman serios nu ne foloseste sa stea cineva inchis pentru care se duc lunar cam 2000 lei.
    mai bine sa platesca.
    Sa fie liber, dar pus sa platesca.
    Sa se recupereze prejudiciul, evident si sa contribuie la inzestrarea armatei ca si compensatie; de exemplu sa achite din averea personala un avion de vanatoare ! Dati acesta varianta si va accepta!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by