DNA: Dan Sova, pus sub control judiciar pentru acuzatii similare cu cele ale lui Victor Ponta. Sova nu are voie sa comunice cu Ponta

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2015, 15:44 Dosare Anticoruptie


DNA l-a pus pe Dan Sova sub control judiciar in dosarul de coruptie care priveste contractele dintre casa de avocatura a acestuia si companiile energetice Turceni si Rovinari. DNA il acuza pe Sova, potrivit unui comunciat de presa, de infractiuni similare cu cele din dosarul lui Victor Ponta: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Dan Sova nu are voie sa comunice cu persoanele din dosar, deci nici cu Victor Ponta. Sova poate ataca in instanta decizia DNA.

 • Comunicatul integral al DNA:

În completarea comunicatului nr. 1026/VIII/3 din 5 iunie 2015 și nr. 494/VIII/3 din 13 martie 2015, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 5 iunie 2015, față de inculpatul ȘOVA DAN-COMAN, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
- evaziune fiscală în formă continuată
- spălare de bani

În aceeași cauză, față de Șova Dan-Coman se efectuează și acte de urmărire penală pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, împrejurare mediatizată anterior (comunicat nr. 494/VIII/3 din 13 martie 2015). În legătură cu aceste fapte, procurorii au solicitat Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului ȘOVA DAN-COMAN, însă cererea a fost respinsă de plenul Senatului, comunicarea oficială fiind primită de procurorii DNA la data de 4 iunie 2015.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea.
Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ponta Victor-Viorel a falsificat 17 facturi fiscale menționând în cuprinsul lor împrejurări necorespunzătoare adevărului în sensul că a prestat activități juridice în temeiul convenției de conlucrare încheiată cu SCA „Șova și Asociații”.
Fiecare factură fiscală a fost folosită, după întocmire, prin înregistrarea atât în contabilitatea cabinetului de avocat cât și în contabilitatea societăți de avocatură.
Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, a efectuat plata contravalorii celor 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, emise de Ponta Victor-Viorel.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.

În perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, societatea de avocați a transmis lui Ponta Victor-Viorel dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel. În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri.

În perioada octombrie 2007 - iunie 2009, societatea de avocați a transmis unei persoane, afin de gradul II cu Ponta Victor-Viorel, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv în scop personal (fără vreo legătură cu activitatea societății de avocați) a autoturismului marca Audi Allroad. Bunul fusese achiziționat în vederea desfășurării activității societății de avocați. Societatea de avocați a plătit avansul, ratele de leasing și toate cheltuielile aferente contractului până la sfârșitul anului 2009.
În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri. În luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat.

La data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocați continuatoare a SCA „Șova și Asociații” a semnat un contract denumit „cooperation agreement” cu valabilitate de 4 ani, având ca obiect consultanță juridică în materia dreptului european și finanțării de fonduri comunitare, cu o persoană apropiată lui Șova Dan-Coman.
În temeiul pretinsei cooperări, respectiva persoană a primit lunar suma de 3.000 euro. În realitate între cele două părți nu a existat nici un fel de cooperare, contractul fiind încheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum și pentru diminuarea obligațiile fiscale ale societății de avocați.

Astfel, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 147.724,22 lei.
Sumele de bani provenite din faptele menționate au fost dobândite de Șova Dan-Coman în perioada aprilie 2007 - decembrie 2008 și au fost la dispoziția acestuia în conturile deschise de societatea de avocați, iar o parte din aceste sume a fost folosită în același interval de timp, în interes personal.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Șova Dan-Coman trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea

Inculpatului Șova Dan-Coman i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Șova Dan-Coman i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3728 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Caragiale (Vineri, 5 iunie 2015, 15:52)

  doru001 [utilizator]

  imi place asta, nu-i scoate nimeni din functii, dar nu mai au voie sa comunice intre ei. prea tare!
 • +10 (10 voturi)    
  SE STRINGE LATUL! (Vineri, 5 iunie 2015, 15:55)

  arheopterix [utilizator]

  Acum se vede clar ,,ce-i mina pe ei in lupta pentru apararea lui Sova . Sunt doua lucruri de facut Ș 1 Manifestatii in strada , @ Domnul Presedinte ii cere oficial demisia , si daca nu vrea ...REFERENDUM .
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 iunie 2015, 16:45)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Poate da meditatii de drept fiscal la domiciliu? (Vineri, 5 iunie 2015, 19:14)

  Plagarus [utilizator]

  Fara numar vor veni dosarele.
  Sova stie foarte bine ca returnarea ilegala a celor 10 milioane de euro catre Gruia Stoica au ajuns de ceva timp in posesia procurorilor anticoruptie.
  Pe rol astazi Rovinari-Turceni in care 8 avocati, printre care Radu Cernov, Roxana Eftimie, Paula Sandulescu, Iuliana Negoita, Eugen Pop sau Alexandra Sova (sotia senatorului PSD) au adus Casei de avocatura Sova un profit de 2,52 milioane de lei.
  Pe baza unor acte aditionale, societatile energetice au prelungit timp de aproape doi ani contractele pentru asistenta juridica in procesele pe care Rovinariul si Turceniul l-au avut cu fosti angajati, cu sindicatele, dar si intr-un proces de declarare a insolventei celor doua companii de catre fostul firma de stat, SC ICM SA (Inchiderea si Conservarea Minelor), din cauza unor creante.
  Avocatii lui Sova s-au “razboit” in instanta cu liderul de sindicat Constantin Mitrescu, caruia i se taiase din venituri suma de 2.000 de lei. Rovinariul a fost aparat de “Sova” contra sumei de…20 000 de lei. In cele din urma, compania de stat a pierdut procesul in fata sindicalistului. A trebuit sa-i plateasca lui Mitrescu 2.000 de lei, iar Sova a incasat 20 000 de lei. Interesant este faptul ca doi avocati, Cezar Ghiuzdan si Giani Carasol, au mai primit de la Turceni suma de 2.240 de lei pentru ca au studiat dosarul sindicalistului Mitrescu
  In iulie 2008 procurorii DNA au trimis o solicitare conducerii Rovinariului ci Turceniului pentru a prezenta toata documentatia privind contractele de asistenta juridica cu casa Sova. Si mai interesant este faptul ca Rovinariul si Turceniul au angajat un avocat al lui Sova sa formuleze raspunsul pentru DNA si evident acesta a fost: DNA nu a are dreptul legal sa ceara aceasta documentatie.?!
  Desi dispune de 7.000 de juristi, statul a cheltuit in ultimii doi ani 317 milioane de lei pentru servicii externe de avocatura !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by