Cine este Dan Sova, omul care l-a tras pe prim ministrul in functie al Romaniei intr-o urmarire penala

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2015, 13:19 Dosare Anticoruptie


Victor Ponta si Dan Sova
Foto: Agerpres
Social-democratul Dan Sova, urmarit penal de catre DNA intr-un dosar privind contractele de consultanta juridica intre cabinetul sau de avocatura si complexele energetice Turceni si Rovinari, contracte care l-au atras acum in urmarie penala si pe premierul Victor Ponta, este unul dintre cei mai controversati oameni politici si ministri ai ultimilor ani. Jurist de profesie, Sova a fost coleg de facultate cu Victor Ponta, si, in urma cu un an, a fost pus drept purtator de cuvant al campaniei prezidentiale pentru premierul in functie. Imaginea lui Sova in ultimii ani s-a legat de doua aspecte controversate: Declaratiile sale asimilate cu negarea Holocaustului si mandatul catastrofal pe care l-a avut in fruntea autostrazilor si proiectelor de infrastructura din Romania timp de 18 luni.

Procurorii anticoruptie au inceput vineri  urmarirea penala fata de premierul Victor Ponta in dosarul Turceni-Rovinari in care este implicat Dan Sova. Victor Ponta este suspectat de 17 infractiuni de fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani ca urmare a unor contracte cu cabinetul lui Sova, precum si de trei infractiuni de conflict de interese pentru ca, dupa ce ar fi obtinut foloase prin relatia sa cu Sova, l-a numit pe acesta in mai multe randuri drept ministru in guvernul condus de el. 

Parlamentul a facut zid in jurul lui Sova si l-a scapat de arestul preventiv

In urma cu doua zile, Dan Sova a fost scapat din nou de catre coelgii sai Senator de o arestare preventiva dupa ce solicitarile justitiei de restinere si arestare prevenitva au primit 66 voturi pentru si 72 impotriva.

Dan Sova a scapat de arestarea preventiva si pe 25 martie deoarece s-a considerat ca in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru".

Votul si procedura respectata a dus cazul la Curtea Constitutionala care a decis sa  declare neconstitutionala hotararea redactata de Senat pe votul dat in 25 martie pe cererile DNA. Detalii despre scandalul voturilor din Senat fata de arestarea lui Dan Sova, aici.

Urmarirea penala a lui Sova

Pe 13 august 2014, la putin peste o luna dupa ce Sova si-a dat demisia din functia de Ministru al Transporturilor, procurorii DNA au anuntat ca au inceput urmarirea penala fata de Dan Sova, desi primele informatii aparusera in urma cu aproape trei ani. Pe atunci social-democratul s-a aflat, alaturi de Victor Ponta, in centrul unui scandal descris de o parte a presei ca fiind un dosar politic, dupa ce ANAF a verificat in 2011 contractele de asistenta juridica in vederea constituirii Companiei Nationale Energetice incheiate cu Casa de Avocatura "Sova si Asociatii". In cadrul acestei firme, activau, pe langa alti avocati, Dan Sova si Victor Ponta.

Din acel moment, carierea lui Sova a luat-o in jos si, in loc sa aseze cortul pe santierul autostrazii Comarnic - Brasov, asa cum spunea in urma cu un an, a inceput sa dea mai mult cu subsemnatul pe la DNA.

Numirea sa ca purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Victor Ponta, suspendarea sa din partid si reprimirea in sanul PSD


Dupa ce a parasit fotoliul Transporturilor, Dan Sova a ocupat postul de purtator de cuvant al PSD pentru campania prezidentiala a lui Voctor Ponta in 2014. Cu toate acestea, cariera sa de purtator de cuvant nu a tinut mult timp, pentru ca in octombrie Sova a fost suspendat din partid.

Suspendarea a venit dupa ce in presa au aparut stenograme in care Viorel Hrebenciuc ii promitea lui Dan Sova ca il sustine la presedintia PSD in fata lui Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea, totul in schimbul scaparii de puscarie.

Stenogramele au aprins partidul, iar Sova a fost suspendat si a disparut cu totul de pe radarul politic al PSD in perioada campaniei prezidentiale. Cu toate acestea, perioada de penitenta a lui Sova n-a tinut mult timp, iar in 30 ianuarie Victor Ponta anunta ca Dan Sova este reprimit in partid.

Mandatul controversat de la Infrastructura

Dan Sova si constructia de autostrazi in Romania
Foto: Colaj foto
Imaginea lui Dan Sova in ultimii doi ani s-a legat in principal de marile proiecte de infrastructura, dupa ce i s-a incredintat in decembrie 2012 un portofoliu de ministru in acest sens.

Timp de aproape un an si jumatate Dan Sova a detinut fraiele infrastructurii de autostrazi in Romania, iar in ultimele cinci luni a condus si intregul minister al Transporturilor.

HotNews.ro a tratat pe larg si a publicat un bilant amplu in care arata ca in urma lui Sova raman zeci de proiecte controversate, autostrazi cu probleme si termene depasite, un nivel dezastruos la absorbtia europeana in acest an si tronsoane de autostrazi si drumuri blocate sau tergiversate birocratic. In plus, a reusit sa inaugureze doar autostrazile incepute de ministrii dinaintea sa. Ca o performanta negativa amintim finalizarea a 10 km de autostrada care nu pot fi folositi nici acum pentru ca se termina brusc in camp.


Si-a dat demisia de la Transporturi in 24 iunie si a anuntat ca renunta la functia sa din Guvern pentru a se ocupa, din calitatea de purtator de cuvant, de campania prezidentiala a lui Victor Ponta.

De la Transporturi, la reprezentarea partidului pentru campania prezidentiala. Critici severe in presa din strainatate

Imediat dupa demisie, Sova si-a intrat in rolul de reprezentant al partidului si a inceput sa iasa din ce in ce mai des prin presa cu pozitii impotriva opozitiei. Tocmai pentru opiniile sale virulente dintr-o emisiune TV, publicatia Deutsche Welle a ractionat cu un articol in care se intreba daca Sova reprezinta o diversiune natanga sau doar incompetenta crasa.

Ziaristul Petre M. Iancu se intreaba "cum de e oare posibil ca acest ins, care raspandeste informatii false, cotizeaza la teorii ale conspiratiei si da dovada si de o crasa incompetenta, sa fi fost ministru? Ce fel de guvern accepta sa aiba in randurile sale asemenea ministri ai transporturilor? Ce partid democratic suporta purtatori de cuvant de o asemenea factura?".

Purtator de cuvant al PSD-ului doar zece zile. Trimis la Washington sa se documenteze, dupa o gafa legata de Holocaust


Sova, jurist de profesie, a fost coleg de facultate cu Victor Ponta, iar in 2012 a mai fost purtatorul de cuvant al PSD, insa doar timp de zece zile.

La zece zile dupa ce fusese numit purtator de cuvant al PSD, Dan Sova a facut o serie de afirmatii, intr-o emisiune televizata, acuzate ca ar nega Holocaustul.

"Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu", a spus Dan Sova, in primavara acestui an, intr-o emisiune difuzata de The Money Channel, noteaza money.ro.

"Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana, ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odesei", a continuat senatorul PSD.

Victor Ponta a reactionat rapid si l-a trimis pe Dan Sova la Muzeul Holocaustului din Washington, pentru documentare.

"A facut o mare gafa. Am exprimat punctul de vedere al PSD, care este in totala contradictie cu ceea ce a zis Dan Sova si mi-am cerut scuze in numele PSD si el si-a cerut scuze. Si cred ca trebuie sa plateasca pentru gafa pe care a facut-o. L-am anuntat de azi ca nu mai activeaza ca purtator de cuvant al PSD pana nu pleaca la Muzeul Holocaustului de la Washington, sa vada cu ochii lui ceea ce am vazut si eu si ce s-a intamplat in Romania cu evreii care au fost omorati si in Romania si in Transnistria, si mai departe. Si dupa ce se intoarce sunt convins ca putem intelege cu totii ca sunt evenimente istorice pe care trebuie sa le cunoastem si sa le recunoastem. In rest, singura scuza pe care o are este ca nu a avut niciun fel de intentie, pur si simplu a dat un raspuns stupid la o intrebare si cred ca deja plateste pentru asta", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Acuzat ca a amenintat o colega politician in pauza unei emisiuni televizate

Dan Sova a fost numit purtator de cuvant al social-democratilor in 27 februarie 2012, desemnarea sa fiind anuntata intr-o conferinta de presa de presedintele PSD Victor Ponta. Cu numai o zi inainte, Sova fusese acuzat de senatoarea PDL Mihaela Popa ca a amenintat-o in pauza unei emisiuni TV, spunandu-i  ca o va "calca in picioare". Victor Ponta a precizat atunci ca decizia numirii lui Dan Sova in functia de purtator de cuvant a fost luata dupa ce partidul a verificat acuzatiile aduse de senatoarea PDL.
 
 


"L-am numit astazi [n.r. pe Dan Sova] in functia de purtator de cuvant, dupa ce am verificat acuzatiile care au fost aduse ieri de catre o colega de la PDL. Probabil ca stiau ca urmeaza sa fie anuntat purtator de cuvant si s-a inscenat asa o mica poveste de presa. Sunt convins ca domnul Sova va putea sa reprezinte punctul de vedere al PSD foarte bine", a declarat atunci Victor Ponta.

Senatorea PDL Mihaela Popa l-a acuzat pe colegul ei social-democrat Dan Sova ca a amenintat-o in studiourile Realitatii TV, in pauza unei emisuni, ca o va "calca in picioare". Senatorul PSD a negat insa acuzatiile si a precizat ca i-a spus acesteia doar ca este "ridicola" si ca vine "in emisiune ca o floare blonda". Dupa emisiunea "Test de stres" moderata de Ionel Danca, Mihaela Popa a postat pe blogul ei un text in care spune ca Dan Sova s-a enervat in momentul in care l-a intrebat, in direct, cand a fost ultima oara in colegiul pe care il reprezinta.


Biografie (Agerpres)

Dan Sova s-a nascut la 9 aprilie 1973, in Bucuresti.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1995 si Facultatea de Istorie din cadrul aceleiasi universitati in 2001.

In 1996 a urmat cursurile 'Ecole de Formation du Barreau' din Paris.

Din 2005 este doctor 'cum laudae' in Drept al Universitatii Bucuresti cu lucrarea 'Fiscalitatea aplicabila societatilor comerciale'.

A lucrat ca preparator universitar in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, in perioada 1996-1998, si ca asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii intre 1998-2000. Titular al seminarului Proceduri Fiscale, Institutul National al Magistraturii, intre 2002 si 2004.

Este avocat in cadrul Baroului Bucuresti incepand cu 1995 si detine casa de avocatura 'Sova si Asociatii'. Este clasat anual, incepand cu 2004, de catre publicatia britanica European Legal Expert intre cei mai valorosi 30 de avocati ai Romaniei.

Totodata, este practician certificat in reorganizare judiciara si faliment in cadrul Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare din Romania, incepand cu 2001.

Pe plan politic, Dan Sova este membru al PSD din februarie 2003, membru al Organizatiei Judetene Olt.

In perioada februarie 2008 - februarie 2009 a fost vicepresedinte al Departamentului de Justitie al PSD, preluand presedintia acestui departament intre martie 2009 si aprilie 2010. Incepand cu iunie 2010 este presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.

Din iulie 2010 este prim-vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PSD Olt.

La alegerile legislative din 30 noiembrie 2008, a fost ales senator din partea Aliantei PSD+PC in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala nr. 30 Olt. Din decembrie 2008 este vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei si membru al Comisiei Juridice a Senatului Romani






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10130 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    :) (Vineri, 5 iunie 2015, 14:18)

    Xorciser [utilizator]

    Pai Ponta nu a vrut sa il lase din brate pe Sova asa ca acum merg amandoi de manuta.

    In viata trebuie sa faci si niste alegeri.
  • +3 (3 voturi)    
    Dan (Vineri, 5 iunie 2015, 17:34)

    Manes [utilizator]

    Sova s-a nascut la 9 aprilie 1973, in Bucuresti.
    Nu cred. Eu stiam de 1 Aprilie....
  • +4 (4 voturi)    
    Cine este Dan Sova? (Vineri, 5 iunie 2015, 20:35)

    Maica Reteza [utilizator]

    Cum adică cine este? Este un alt penal.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by