Fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin si fost director Hidroelectrica, condamnati la inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2015, 18:08 Dosare Anticoruptie


Opt persoane, intre care fostul sef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu si fostul viceprimar din Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu au fost condamnati la inchisoare de Curtea de Apel Craiova pentru trecerea ilegala a unui teren din proprietatea statului in circuitul civil, decizia nefiind definitiva.

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu, in prezent consilier local PNL (fost PDL), a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, transmite Mediafax.

In acelasi dosar, fostul director general al Hidroelectrica SA - Sucursala Portile de Fier Teodor Pavelescu a primit o pedeapsa trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Totodata, Marta Ilinca, notar si soacra europarlamentarului PNL Cristian Busoi, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, in timp ce fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Mehedinti Eugen Nelu Spataru a primit patru ani de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

Trei ani de inchisoare cu executare a primit si Delia Tudoroniu, judecata in dosar ca persoana fizica.

Alti trei inculpati in dosarul instrumentat de DNA au primit pedepse de inchisoare cu suspendare: Ion Marian Stoichescu, persoana fizica autorizata sa intocmeasca documentatii cadastrale - trei ani, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Raducu Laciu, sef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA - Sucursala Portile de Fier la data faptelor - doi ani, si Nicolae Iancu, registrator sef la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Mehedinti la data faptelor - trei ani pentru abuz in serviciu.

Decizia Curtii de Apel Craiova, publicata joi pe portalul instantelor de judecata, poate fi atacata cu apel, in termen de zece zile de la comunicare.

Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis in judecata in martie 2014.

Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumparat de la o persoana fizica, in iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri patrati, situat in comuna Hinova. Suprafata de teren era invecinata la nord si la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate in administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunarii, Tudoroniu voia sa construiasca o pensiune turistica. Intrucat suprafata nu era suficienta realizarii pensiunii si nici nu avea iesire la fluviu, femeia a incercat sa intre in proprietatea unei suprafete de teren mult mai mari, sustineau anchetatorii.

In acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianta - viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la randul sau, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Mehedinti Nelu Eugen Spataru.

"Profitand de imprejurarea ca terenul, proprietate publica a statului, nu era inscris in Cartea Funciara, inculpatul Nelu Eugen Spataru ar fi identificat solutia formularii, de catre inculpata Delia Tudoroniu, a unei cereri de modificare a suprafetei. Tot de la inculpat ar fi venit si sugestia ca documentatia cadastrala ce urma sa fie atasata cererii sa fie intocmita de persoana fizica autorizata Ion Marian Stoichescu din orasul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoana care s-ar abate usor de la dispozitiile legii in efectuarea lucrarilor cadastrale, arata DNA.

Documentatia respectiva ar fi fost intocmita, spuneau anchetatorii, fara ca Nelu Spataru sa fi identificat si materializat limitele imobilului a carui suprafata, de 34.121 de metri patrati, trebuia inscrisa in Cartea Funciara.

Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la seful de atunci al Hidroelectrica SA - Sucursala Portile de Fier. Acesta, in prezenta lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat in biroul sau pe seful Serviciului Patrimoniu, Raducu George Laciu, caruia i-ar fi prezentat documentatia si i-ar fi cerut sa faca in asa fel incat procesul-verbal de vecinatate sa fie semnat, desi coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafetei proprietate a statului administrate de SC Hidroelectrica SA - Sucursala Portile de Fier.

"Dupa ce a reintrat in posesia documentatiei, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul-verbal sa fie semnat si de ceilalti "vecini". La data de 19 noiembrie 2010, documentatia cadastrala intocmita de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusa la OCPI Mehedinti impreuna cu cererea de receptie si inscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat receptia modificarii suprafetei imobilului de la 300 de metri patrati la 34.121 de metri patrati si intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia", mai arata DNA.

In aceasta etapa, la rugamintea lui Nelu Eugen Spataru, registratorul sef Nicolae Iancu ar fi ignorat faptul ca persoana desemnata cu solutionarea lucrarii avea dubii asupra admisibilitatii cererii, fiind astfel incerta solutia ce urma a fi adoptata.

"La data de 22 noiemnrie 2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat in locul registratorului respectiv incheierea de carte funciara. In scopul ascunderii originii ilicite a terenului, in primavara anului 2011, inculpatii Grosu Mircea Sevastian, Spataru Nelu Eugen si Tudoroniu Delia ar fi hotarat sa dezmembreze terenul in suprafata de 34.121 de metri patrati si sa transfere loturile rezultate din dezmembrare catre alte persoane, introducandu-le astfel in circuitul civil cu aparenta de legalitate", se mai arata in rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecina cu parintii lui Nelu Eugen Spataru, care ar fi acceptat sa autentifice inscrisurile in lipsa unui titlu valabil de proprietate.

In urma trecerii suprafetei de teren din proprietatea statului in circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, suma cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civila in cauza.

In acest sens, instanta a desfiintat inscrisurile intocmite ilegal si a restabilit posesia la situatia anterioara savarsirii infractiunilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























931 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by