Procurorii DNA au retinut doua persoane responsabile cu reabilitarea de scoli in Brasov si Sibiu pentru luare de mita. Acestea ar fi cerut 5% din banii decontati de Ministerul Educatiei

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2015, 14:53 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA i-au retinut pentru 24 de ore si au demarat actiunea penala pentru Valentin Chesca si Cristina Blaga, responsabili cu proiectul de reabilitare a mai multor scoli in Brasov si Sibiu, acestia fiind acuzati de luare de mita in forma continuata, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011-iulie 2012, Blaga Cristina si Chesca Daniel Valentin au conditionat semnarea situatiilor de lucrari de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrarilor decontate de Ministerul Educatiei.

In intervalul respectiv, inculpatii Blaga Cristina si Chesca Daniel au primit in mai multe transe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 39.154 lei, acuza DNA.

De asemenea, a fost pusa in miscare actiunea penala si pentru Marius Ene, specialist in cadrul Ministerului Educatiei, acuzat de abuz in serviciu, si pentru Petru Agachi, administrator al unei firme, acuzat de insigare la abuz in serviciu.

Ce scrie in comunicatul DNA:

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt: 

In primavara anului 2011, in cadrul unui proiect cofinantat din fonduri provenind de la Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul Romaniei prin Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ca structura de implementare, a organizat licitatia pentru reabilitarea si construirea mai multor scoli cu clasele I-VIII, de pe raza judetelor Sibiu si Brasov.

In conformitate cu cerintele proiectului implementat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Retelei Scolare si Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmari modul in care se executa lucrarile, ministerul a incheiat contracte de consultanta la nivelul fiecarui judet cu cate un reprezentant judetean. Acestia, printre altele, aveau si atributii privind verificarea stadiului lucrarilor efectuate de catre constructor si vizarea situatiilor de lucrari care atestau cantitatile de lucrari efectuate si in baza carora ministerului efectua platile periodice.

In urma evaluarii ofertelor depuse de societatile comerciale candidate, membrii comisiei de licitatie, din care facea parte si inculpatul Ene Marius, au atribuit lucrarile respective catre o asociere de firme, una dintre ele fiind administrata de inculpatul Agachi Petru, desi nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispozitie de catre autoritatea contractanta.

Calitatea de responsabil judetean pentru judetele Sibiu si Brasov au avut-o inculpatii Blaga Cristina si Chesca Daniel Valentin, care, in cursul anului 2011, au incheiat in acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanta si acte aditionale de prelungire a acestora.

In acest context, in perioada octombrie 2011-iulie 2012, inculpatii Blaga Cristina si Chesca Daniel Valentin au conditionat semnarea situatiilor de lucrari pentru lucrarile de constructie respective, executate de o firma subcontractanta, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrarilor decontate de Ministerul Educatiei.

Astfel, in intervalul respectiv, inculpatii Blaga Cristina si Chesca Daniel au primit in mai multe transe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 39.154 lei, pentru motivul mai sus mentionat.

In cazul a doua scoli de pe raza judetului Sibiu, in luna decembrie a anului 2012, au fost realizate receptiile lucrarilor, intocmindu-se la final cate un proces verbal in care au fost consemnate lucrarile neexecutate.

La instigarea inculpatului Agachi Petru, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului de catre reprezentantul regional, determinand astfel ministerul sa ii plateasca constructorului suma de 129.110,79 lei, reprezentand ultima transa de plata si sa ii elibereze scrisoarea de garantie pentru suma de 150.365, 15 lei, sume de bani care, in conditiile normale, nu ar fi fost decontate.

Inculpatii Chesca Daniel Valentin si Blaga Cristina urmeaza sa fie prezentati la data de 04 iunie 2015, Tribunalului Alba, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. 

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane. 

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1000 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    arest preventiv (Joi, 4 iunie 2015, 21:12)

    oricum [anonim]

    presupunem ca astia ar fi vinovati. Ce drac de pericol public reprezinta astia de trebuie arestati preventiv? Am innebunit in Romania cu arestul preventiv


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by