Sotia fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu, cercetata pentru influentarea declaratiilor

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2015, 4:36 Dosare Anticoruptie


Sotia lui Iulian Badescu, fostul primar al Ploiestiului, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, este cercetata pentru influentarea declaratiilor, fiind acuzata ca a incercat sa il determine pe un fin de cununie, prin care fostul edil isi derula afacerile, sa dea declaratii mincinoase, potrivit Mediafax.

Procurorii DNA, care marti au dispus trimiterea in judecata a fostului primar al municipiului Ploiesti Iulian Badescu, pentru comiterea mai multor infractiuni de coruptie, au disjuns o noua cauza din dosarul fostului edil.

Astfel, in rechizitoriul intocmit de DNA in dosarul in care Iulian Badescu a fost trimis in judecata se arata ca la DNA Ploiesti urmeaza sa fie instrumentata o noua cauza, care are in vedere noi fapte de coruptie comise de fostul primar, dar si de sotia acestuia, Elena Raluca Badescu.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au inceput deja urmarirea penala in cazul sotiei fostului edil sub acuzatia de influentare a declaratiilor.

Concret, Elena Raluca Badescu este acuzata ca, in luna martie, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala a sotului sau, a incercat sa il determine sa dea declaratii false pe Iulian Tanase
, fin al cuplului Badescu, prin care fostul primar a derulat afaceri in perioada in care a detinut functia de primar, dar si anterior, pe cand era senator.

Iulian Tanase este, conform procurorilor DNA, persoana pe numele careia Iulian Badescu a trecut actiunile firmelor sale si prin intermediul careia a continuat sa deruleze afaceri.

Potrivit anchetatorilor, Elena Raluca Badescu ar fi incercat sa-l determine pe finul sau sa ascunda anchetatorilor provenienta unor sume de bani primite de la fostul edil si introduse in circuitul financiar al uneia dintre firmele pe care le detinea in acte.

De asemenea, in aceeasi cauza sunt urmarite penal si firmele pe care fostul edil Iulian Badescu le-a detinut, respectiv SC Bipress SRL si SC Bloom Press SRL, acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani, fiind cercetate "pentru efectuarea unor operatiuni comerciale fictive, prin care a fost disimulata originea ilicita aunor sume de bani".

In rechizitoriul DNA se precizeaza ca procurorii vor face cercetari si in cazul lui Iulian Badescu, suspectat ca a cumparat pe una dintre firmele pe care le controla, dar la care nu mai era actionar, bunuri si materiale de constructii ce nu au legatura cu obiectul de activitate al firmei si care au fost folosite pentru a amenaja casa in care locuieste familia sa, situata intr-un cartier rezidential de la marginea Ploiestiului.

Potrivit datelor obtinute de anchetatori, Badescu ar ficumparat, prin acea firma, intr-o singura zi, in luna septembrie 2013, electrocasnice in valoare de peste 24.000 de lei, iar o zi mai tarziu a achizitionat cu aproape 2.000 de lei o vitrina pentru vinuri.

Edilul ar fi platit, prin firma pe care o controla, peste 75.000 de lei pentru mobilier, aproape 4.500 de lei pentru amenajarea curtii vilei sale si peste 6.400 de lei pentru un televizor.

Toate aceste fapte, dintre care unele au fost cercetate deja de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, vor fi cercetate intr-un nou dosar la DNA Ploiesti.

Procurorii DNA Ploiesti au dispus, marti, trimiterea in judecata a lui Iulian Badescu,
fost primar al municipiului Ploiesti, arestat preventiv de la inceputul lunii martie, intr-un dosar in care este acuzat de finantarea ilegala a clubului de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local.

Badescu este acuzat de fapte de coruptie comise atat in mandatul de primar cat si anterior alegerii sale in fruntea Primariei Ploiesti, in mandatul de senator pe care l-a detinut in perioada 2008-2012.

Astfel, Iulian Badescu a fost inculpat pentru doua fapte de abuz in serviciu, doua infractiuni de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (6 acte materiale) si doua infractiuni de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata doua angajate ale Primariei Ploiesti, respectiv secretara municipiului Ploiesti, Oana Cristian Iacob, si sefa Directiei juridice din primarie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz in serviciu in forma continuata.

Potrivit procurorilor DNA, in ianuarie 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului, a semnat un contract de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar in 28 iunie acelasi an a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei, in trei transe catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

"Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior mentionata, precum si obtinerea de catre Asociatia Comunitara 'Lupii Galbeni 2012' Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare", sustinea DNA.

Conform anchetatorilor, Badescu i-a cerut unui reprezentant al Asociatiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor catre Asociatie, un comision de zece la suta din valoarea totala a sumelor ce urmau sa fie acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal "F.C. Petrolul" Ploiesti, respectiv 300.000 de euro.

Totodata, fostul edil a pretins si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde a insotit echipa in desfasurarea cantonamentului.

Platile facute din bugetul local al municipiului Ploiesti catre Asociatia "Lupii Galbeni", care reprezenta interesele clubului de fotbal ploiestean, au fost facute cu sprijinul secretarului municipiului Ploiesti, Oana Iacob, care a avizat pentru legalitate Hotararile Consiliului Local Ploiesti prin care s-au aprobat incheierea contractului de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti si Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotarari adoptate cu incalcarea dispozitiile legale.

Alocarea banilor s-a facut prin vot al Consiliului Local Ploiesti, in conditiile in care rapoartele de specialitate prin care au fost propuse CL au fost semnate de sefa Directiei Juridice, Iulia Alexandru, desi nu erau indeplinite conditiile prevazute de lege.

Ulterior Iulia Alexandru "a semnat si documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 de lei, reprezentand suma platita de municipiul Ploiesti Asociatiei Comunitare, precum si la obtinerea de catre aceasta din urma a unui folos necuvenit in acelasi cuantum", arata DNA intr-un comunicat transmis marti.

Denuntatorul lui Iulian Badescu in acest caz este patronul clubului de fotbal Petrolul Ploiesti, Daniel Capra, iar dosarul a pornit de la o sesizare facuta la DNA de catre o fosta directoare din primarie, care a fost concediata pe motiv ca a refuzat sa semneze unele documente pe care ea le-a considerat ilegale, sustin surse judiciare.

In acelasi dosar, Iulian Badescu este acuzat si de fapte de coruptie comise in perioada in care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, in perioada 2012 - 2013, Iulian Badescu in calitate de senator si ulterior primar "in mod repetat, a desfasurat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv".

Concret, procurorii il acuza pe Badescu de faptul ca a incheiat contracte de servicii publicitare, a achizitionat prin intermediul unui executor judecatoresc doua imobile situate in municipiul Ploiesti si a achizitionat in mod direct produse alimentare si de propaganda destinate distribuirii catre alegatori, in scop electoral, in campania din primavara - vara anului 2012 pentru alegerile locale in Ploiesti.

Anchetatorii spun, de asemenea, ca pentru campania electorala pentru alegerile locale din 2012 Iulian Badescu, care era presedinte al organizatiei municipale PSD Ploiesti, a pretins si primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii catre alegatori.

"In schimbul acestor bunuri si servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri ca, dupa castigarea portofoliului de primar, va incredinta societatii comerciale administrata de acesta din urma lucrari de constructii pe raza municipiului Ploiesti, finantate din bugetul primariei, lucru care, in fapt, s-a si realizat", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii mai spuneau ca pentru campania electorala din vara lui 2012 Badescu a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze 10.000 de tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucati in valoare de 7.432 lei, iar dupa ce a fost ales primar, in anul 2013, Iulian Badescu a pretins si primit de la acelasi om de afaceri, foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 de lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta pe care primarul o avea in Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei.

In acest dosar anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin celor trei inculpati, in conditiile in care Primaria Ploiesti si Consiliul Local s-au constituit parte civila in cauza cu suma de 8.000.000 de lei.

Dosarul va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iulian Badescu a fost senator in mandatul 2008-2012. El a fost ales in Parlament dupa ce a candidat din partea PDL, formatiune politica in care s-a inscris cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2008.

La jumatatea mandatului de parlamentar, Badescu a demisionat din PDL si s-a inscris in PSD, formatiune din partea careia a candidat si a castigat mandatul de primar al Ploiestiului la alegerile locale din vara anului 2012.

In 3 martie, Iulian Badescu a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. In 10 martie, Badescu si-a dat demisia din functia de primar al Ploiestiului si din functiile detinute in PSD, renuntand si la calitatea de membru al acestei formatiuni politice. Iulian Badescu era presedintele organizatiei municipale a PSD Ploiesti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























591 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by