Motivarea instantei: Directorul Operei Nationale a incercat sa influenteze martori si sa distruga probe din dosar

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 mai 2015, 20:32 Dosare Anticoruptie


Razvan Ioan Dinca, Directorul General al ONB
Foto: Arhiva personala
Directorul suspendat al Operei Nationale, Razvan Dinca, a incercat sa influenteze inculpati si martori din dosar si a vrut sa distruga probe ale anchetei, arata Judecatoria Sectorului 1, in motivarea deciziei de cercetare a sa sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, relateaza Mediafax.

Potrivit motivarii instantei, anchetatorii au strans suficiente probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca Ioan Razvan Dinca a savarsit sase infractiuni de abuz in serviciu si cinci infractiuni de fals in declaratii.

"Judecatorul de drepturi si libertati retine ca in cauza exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatul Dinca Ioan Razvan a incercat sa influenteze ceilalti participanti la savarsirea infractiunilor de care sunt acuzati, a martorilor din cauza si totodata sa sa sustraga sau sa altereze mijloace materiale de proba", se mentioneaza in motivarea instantei.

Conform sursei citate, din continutul convorbirilor telefonice, purtate in perioada 6 - 27 februarie, reiese ca inculpatii din dosar s-au intalnit de mai multe ori pentru a discuta ce declaratii urmau sa dea in fata organelor de urmarire penala.

"Madalina: (...) nu pot sa-ti spun cum e cu Parchetul General si ce declaratii o sa dam si facem terapie de grup. Bine, nu este nici o problema. Pai o sa ne cheme sa dam declaratii toti, iti dai seama.

Roxana: Da.

Madalina: Sa zica Razvan, doamna Petrescu. Nu stiu daca o sa ajunga si la mine, posibil (cu referire la inculpatii Dinca Ioan Razvan si P.G.", se arata in motivarea deciziei.

Aceasta nu este unica discutie purtata referitor la declaratiile ce urmau sa fie date in fata organelor de ancheta.

"I. M. G: Facem sedinta de grup...(cu referire la intalnirile dintre inculpati)

Roxy: Nasol de voi!

I. M. G: Ce vom face si cum vom da declaratii dupa data de 27. (cu referire la data de 27 februarie 2015 indicata ca termen de predare a documentelor, in ordonanta nr. 12613/P/2013 din data de 04 februarie 2015)", este o alta conversatie redata de procurori si de care judecatorii au tinut cont.

Referitor la aceste discutii, Dinca a recunoscut doar faptul ca aceste intaniri au fost organizate, dar nu si scopul acestora.

"Cu toate acestea, judecatorul considera ca declaratia inculpatului Dinca Ioan Razvan, potrivit careia intalnirile au avut ca unic scop discutiile cu privire la existenta si locul unde se afla inscrisurile solicitate de organele de urmarire penala este contrazisa de continutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor purtate de inculpatii si martorii din cauza, din care rezulta in esenta ca inculpatul a fost cel care a coordonat atat continutul declaratiilor ce urmau sa se dea, cat si intreaga abordare in fata organelor judiciare", se mai arata in motivarea instantei.

In cadrul documentului citat, este redata si o discutie din care reiese ca directorul suspendat al Operei a incercat sa distruga si eventual sa sustraga numite mijloace de proba.

"Razvan: Buna ziua, domnu' director. Ce faceti domnu' director?

Domn: Ce sa fac, uite iesisem in curte, in curtea curtii (cu referire la Curtea de Conturi a Romaniei).(...) Si v-am mai cautat. Ramasese ca ne vedem. Vreau neaparat sa ne vedem, ca v-am spus ca am hartia aia la mine.

Razvan: Da

Domn: Sa vedeti ce scrie nebunul ala si poate o fi si adevarat cate ceva din ce spune ala si pana in toamna cand venim mai aveti timp sa faceti ceva, sa remediati, sa... ma intelegeti?

Razvan: Am inteles.

Domn: Ca nu stiu ce spune el cu vinciuri, cu pa masii, cu amortizoare, cu draci, cu laci, cu scena, cu ma-sa-n-c*r ce spune acolo si...

Razvan: Da. Aaa, eu am de depus ceva pana maine puternic si mare si lung. Hai sa ne intalnim, ne intalnim poimaine. Puteti?

Domn: Poimaine fiind joi. (...) Da, in principiu pot. Da. Cred ca da.

Razvan: Bine domnule director. Hai sa ne auzim atunci joi si va sun eu", este o convorbirea telefonica purtata in 10 martie de catre Razvan Dinca cu o persoana cu atributii de control in cadrul Curtii de Conturi, din care reiese, sustin magistratii, ca cei doi urmau sa altereze un inscris sau act.

In ciuda acestor probe, judecatorul de drepturi si libertati de la Judecatoria Sectorului 1 a stabilit ca nu sunt intrunite conditiile ca directorul Operei sa fie arestat preventiv.

"Raportat la gravitatea infractiunilor de care este acuzat inculpatul (infractiui savarsite fara violenta sau circumstante care sa imprime un grad de pericol social generic ridicat), la persoana inculpatului (o persoana care se afla la primul conflict cu legea penala, cu studii superioare, casatorita, cu o cariera in materie artistica), dar si la caracterul exceptional al masurii arestarii preventive, judecatorul de drepturi si libertati considera ca masura arestarii preventive este excesiva, cerinta de necesaritate prevazuta de art. 202 alin(1) C.proc.pen. putand fi realizata si printr-o masura mai usoara", conchide sursa citata.

Directorul Operei Nationale, Razvan Dinca, este cercetat in libertate, incepand din 13 mai, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventiva, instanta dispunand masura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp in care acesta va fi suspendat din functie.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 1 a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Razvan Dinca, pe o durata de 60 zile, din 13 mai pana la 11 iulie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























923 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by