Fostul primar Cristian Poteras, condamnat definitiv la opt ani de inchisoare cu executare in dosarul de abuz in serviciu

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 22 mai 2015, 15:48 Dosare Anticoruptie


Cristian Poteras (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Fostul primar al sectorului 6 Cristian Poteras a fost condamnat la opt ani de inchisoare, in dosarul de abuz in serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce Judecatoria Sectorului 6 l-a achitat, scrie Mediafax.

Cristian Poteras a fost condamnat, vineri, la opt ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in forma calificata si continuata.

Potrivit aceleiasi sentinte, fostului edil i-au fost interzise mai multe drepturi pe o o perioada de cinci ani, dupa executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

In acelasi dosar au mai fost condamnati si sase functionari publici. Astfel, Gheorghe Florica, Petre Boncea si Dumitru Vultur au primit cate cinci ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in forma calificata si continuata, Daniel Moise a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, iar Cristina Popescu si Dorina Piftor au primit catre trei ani, pedeapsa ce a fost suspendata pe durata unui termen de incercare de sapte ani.

Curtea de Apel Bucuresti a decis si desfiintarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil.

Aceeasi instanta a dispus si confiscarea mai multor sume de bani. Este vorba despre 20 de milioane de euro de la Marian Jean Capatina, ceea ce reprezinta pretul obtinut din vanzarea a doua terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831, respectiv 3.053 metri patrati.

De la Ion Nicolae Berendea, instanta a dispus confiscarea sumei de 810.000 de euro, ceea ce reprezinta pretul obtinut din vanzarea unui teren de peste o mie de metri patrati, amplasat in acelasi sector.

"In baza art. 404 alin. 4 lit.c raportat la art.249 C. proc. pen. dispune luarea masurii asiguratorii a sechestrului, in vederea confiscarii speciale, asupra tuturor bunurilor mobile si imobile apartinand intimatilor: - Capatina Marian Jean (Capatina Marco Jean), pana la concurenta sumei de 19.900.000 Euro; - Berendea Nicolae Ion, pana la concurenta sumei de 810.000 Euro", conform deciziei judecatorilor.

Sentinta de vineri a Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, Cristian Poteras si ceilalti functionari care au primit pedepse cu executare, urmand sa fie incarcerati.

In prima instata, fostul primar al sectorului 6 a fost achitat, in 10 aprilie 2014, de Judecatoria Sectorului 6. Alaturi de Poteras, au fost achitati si ceilalti inculpati din dosar.

In martie 2011, Cristian Poteras, pe atunci primar al sectorului 6 si presedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2006, Cristian Poteras, Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu si Dorina Piftor, in calitate de functionari publici in cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti si de membri in cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu si-au respectat atributiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a sase titluri de proprietate pentru suprafata totala de 119.647,64 mp teren intravilan situat in municipiul Bucuresti, cu o valoare de piata, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

In mod identic, a aratat DNA, in toate cele sase situatii, prin modalitatea in care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea in posesie si au eliberat titlurile de proprietate, inculpatii au incalcat dispozitii legale imperative si metodologia de solutionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991, astfel ca au fost retrocedate terenuri cu o situatie juridica incerta sau chiar prin incalcarea dreptului de proprietate al altor persoane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12372 vizualizari

  • +17 (19 voturi)    
    ce ma mai distrez (Vineri, 22 mai 2015, 15:57)

    bancher [anonim]

    Imediat ce a pierdut functia de primar al sectorului 6, Poteras se vaieta pe la televiziuni: ,,eu am facut podul de la Grozavesti-Gara Basarab, cea mai mare lucrare de infrastructura din Buc de dupa Revolutie, dar bucurestenii nu au apreciat. I-au votat pe altii care au plantat panselute si trandafiri, dar nu au turnat 1m de asfalt in viata lor. Nu meritam sa pierd functia de primar, pt ca eu am facut podul Grazavesti-Basarab".
    La o asa declaratie, nu pot decat sa felicit justitia!
    • +14 (14 voturi)    
      Ill be back (Vineri, 22 mai 2015, 16:43)

      UglyKidJoe [anonim] i-a raspuns lui bancher

      saracu de el, cum imi trimitea el carte postala de Paste, cum ca s-ar intoarce la primarie...
      si legat de actualul, sa se apuce de asfaltat ca e jale
      • 0 (4 voturi)    
        Capatina e acelas cu cel din dosarul Basescu? (Vineri, 22 mai 2015, 17:34)

        dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui UglyKidJoe

        Marian Jean Capatina, cel despre care scrieti ca ii vor fi confiscate 20 milioane Euro, este acelasi cu individul implicat in mita primita de la Bercea Mondial de catre Mircea Basescu, fratele fostului presedinte?

        Citat: "Aceeasi instanta a dispus si confiscarea mai multor sume de bani. Este vorba despre 20 de milioane de euro de la Marian Jean Capatina, ceea ce reprezinta pretul obtinut din vanzarea a doua terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831, respectiv 3.053 metri patrati. ..."
    • +7 (7 voturi)    
      Eh, nu te mai distra atata (Vineri, 22 mai 2015, 17:12)

      sile [anonim] i-a raspuns lui bancher

      N-am mai votat cu Poteras ca avea dosar si m-am pricopsit cu Manescu care-mi trimite scrisorele cu ce-a facut el prin sector in plicuri venite de la administratia financiara.
      Parca vad ca la anul PNL il pune tot pe Manescu pe lista si eu iar n-am ce vota.
      • +4 (4 voturi)    
        o idee buna ar fi (Vineri, 22 mai 2015, 21:58)

        CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui sile

        sa ii tina un loc linga el si lui manescu!

        La Multi Ani!
      • 0 (0 voturi)    
        Viata este dreapta! (Sâmbătă, 23 mai 2015, 20:05)

        Cetatzeanu' fara tzara [anonim] i-a raspuns lui sile

        Mamica, ce sa-ti fac, daca vrei sa votezi cu forta... Bunul simt te invata ca daca nu poti ceva, nu faci si gata! Intelegi ce vreau sa esplic: daca n-avem cu cine vota, asta e ceea ce NU trebuie sa facem: sa votam. Dar frica si necredinta in Dumnezeu ii face pe cei multi sa mearga si sa ii legitimeze pe hotii acestei tari. Asa s-a intamplat si cand hiena Ion Iliescu i-a pacalit pe toti oponentii lui sa-l voteze manipulandu-i prin frica de bufonul acela numit Vadim.
  • +23 (23 voturi)    
    //// (Vineri, 22 mai 2015, 16:01)

    hmara [utilizator]

    Pe cand Oprescu ?
  • +13 (13 voturi)    
    Retrocedari ilegale (Vineri, 22 mai 2015, 16:12)

    Merlin [anonim]

    Se poate cerceta si sectorul 4 unde a fost retrocedata o parte din strada Lanariei cu toate ca are o vechime de sute de ani, si mai nou domnul piedone a autorizat constructie unor magazine pe spatiul verde se la intersectia de la Sincai...Poate cineva competent va studia aceste aspecte sau poate organele abilitate se vor sesiza din oficiu...Se fac prea multe abuzuri care trec neobservate...
    • +2 (2 voturi)    
      Sesizare DNA ? (Vineri, 22 mai 2015, 19:39)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui Merlin

      Sesizeaza DNA, o poti face si anonim.

      Crede-ma, cineva va urmari sesizarea.
  • +9 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 mai 2015, 16:16)

    [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
    . (Vineri, 22 mai 2015, 16:16)

    I [utilizator]

    toti cei care l-au votat sa se intrebe ce a fost in mintea lor cand au facut asta...
    • +3 (5 voturi)    
      Usor cu pianul pe scari (Vineri, 22 mai 2015, 17:16)

      sile [anonim] i-a raspuns lui I

      Cand l-am votat nu avea dosar penal. Cand a avut, nu l-am mai votat.
      Si de facut, a facut cate ceva: noua piata Crangasi, a mai taiat prin trotuare pe unde s-a putut sa mai faca locuri de parcare (ma rog, solutia e sa se apuce odata sa faca parcari sub/supraterane si sa se lase de solutii din astea partiale). Si da, pe vremea lui au inceput lucrarile la pasajul Basarab (desi nu sunt asa sigur ca lucrarea tine de primaria sector 6 si nu de primaria capitalei).
      • -3 (3 voturi)    
        :)) (Vineri, 22 mai 2015, 21:33)

        I [utilizator] i-a raspuns lui sile

        "a mai taiat din trotuare" merita dosar penal doar pentru asta :))
  • +12 (12 voturi)    
    pe cand si rares manescu (Vineri, 22 mai 2015, 16:34)

    manarescu [anonim]

    ca si asta a distrus la mare arta sectorul 6, pe orice coltisor verde a turnat o constructie, sa murim asfixiati in sectorul asta nenorocit
    • +5 (5 voturi)    
      buna idee (Vineri, 22 mai 2015, 17:32)

      manarila [anonim] i-a raspuns lui manarescu

      Ati vazut parcul din Pacii, langa Agip? I-au plantat, cu mare arta, un ciment gros si-o cruce-n varf. Probabil ca sa se mai vada ceva din mormanele de tigari si seminte. Cine-o fi semnat autorizatia aia? Dar pe cea pentru frizeria de pe trotuar?
  • +16 (16 voturi)    
    hai ca merge asa (Vineri, 22 mai 2015, 16:36)

    Marcel Ionita [utilizator]

    8 ani e o suma frumusica!! Dar totusi, completul de la Judecatoria Sector 6 nu ar trebui putin luat la intrebari in CSM pentru sentinta de achitare?
  • +14 (14 voturi)    
    Bravo judecatori ! (Vineri, 22 mai 2015, 16:37)

    Lim Vasy [utilizator]

    Felicitari judecatorilor pentru curaj. Vrem sa ii vedem condamnati si pe cei care au retrocedat ilegal padurea Trivale rechinilor imobiliari din Pitesti. Si vrem padurea sa fie restituita orasului careia i-a apartinut dintotdeauna !
  • +12 (12 voturi)    
    Kudos DNA! (Vineri, 22 mai 2015, 16:45)

    bigbrother [utilizator]

    De-ar fi luati la puricat toti primarii si ex primarii Bucurestiului (da, inclusiv Base, daca a gresit sa plateasca) poate ca orasul asta n-ar arata ca o groapa de gunoi plina de cladiri anapoda, fara spatii verzi si plin de masini pe toate trotuarele.

    Partea proasta la toata povestea este ca raul este facut si va dura la fel de mult pana va fi reparat, daca va fi facut vreodata. Cumva lucrurile trebuie sa se desfasoare cu mult mai multa rapiditate in cazul functionarilor publici, cand e vorba de bugetul de stat trebuie actionat rapid si fara mila.

    Evident, trebuie sa existe si oameni sa faca asta, si uite cum ajungem la modul cum primarul a ajuns sa faca asta, ajutat de romani de bine care au vrut si ei partea lor. Stiu ca pestele de la cap se impute, dar nici nu restul nu mi-e rusine, nu s-au aruncat la cateva mii de lei ci zeci de milioane de euro.

    Pacat ca toata coruptia asta e ca o hidra cu multe capete, taie intr-o parte si cresc alte doua in alta parte.
    • +3 (3 voturi)    
      Nu-i chiar aşa. (Vineri, 22 mai 2015, 17:26)

      biggigi [anonim] i-a raspuns lui bigbrother

      Fii şi tu mai optimist. :)
      Puşcăria e ca focul: dai cu puşcărie unde ai tăiat şi nu mai cresc alte capete.
      • +2 (2 voturi)    
        Ca bine ar fi (Vineri, 22 mai 2015, 18:35)

        bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui biggigi

        Dar la noi puscariile devin centre de lux si relaxare pentru alte astia marii care au furat. Stau un an doi la racoare apoi o viata intreaga huzuresc din banii furati. Legea este atat de dreapta incat unul care a furat de a rupt este egal cu unul care a furat o gaina. Tot furt se numeste, dar motivatia este alta.

        Si mai rau este ca furturile astea sunt cu bataie lunga si cu efecte perverse, mai ales cand e vorba de astfel de oameni (ca pozitie sociala) si de atatia bani. Sper ca DNA sa dea in ei pana fiecare functionar din tara asta sufla si in iaurt cand e vorba de magarii de acest fel.
  • +4 (6 voturi)    
    vetting (Vineri, 22 mai 2015, 16:58)

    Kpriciu [anonim]

    A se verifica strâmbii judecători de la Tribunalul rect. 6!
  • +8 (8 voturi)    
    Mai, ce tara! (Vineri, 22 mai 2015, 17:17)

    mcv [utilizator]

    Care dintre magistrati ar trebui, obligatoriu, scosi din magistratura? Primii sau urmatorii?
    Cum e posibil ca pentru aceleasi fapte, judecat dupa aceleasi legi, de catre persoane care au toti calitatea de judecator, sa fie verdicte de genul: ii tai capu' - nu-i tai capu'?
  • +1 (1 vot)    
    YES! (Vineri, 22 mai 2015, 18:39)

    Cetateanu [utilizator]

    Nu-i bine nici crestineste sa te bucuri de raul altuia. Dar cand animalul te calca in picioare si-si bate joc de tine, nu cred ca e placere mai mare - politico-sociala vorbesc. Cum exista o legatura directa intre Poteras, faptele lui si continuarea ticalosiilor de catre Manescu, astept cu nerabdare sa-i vad "fratiori" la Jilava. Oricum ii atrag atentia prefectului de Bucuresti ca este foarte dubioasa rezidenta lui Manescu. Ca despre ticalosiile in plus fata de Poteras, nu cred ca poti sa arunci o piatra in sus in sector, si sa nu nimereasca in cadere pe una din ele. Le atrag atentia politistilor de toate culorile ca sunt primii obligati, conform legii, sa sesizeze incalcarea legilor catre organele competente, chiar atunci cand exista "autorizatii" de la primarie. Daca se uita la ciubucruile care le-au primit de la primarie s-ar putea sa vada gratiile si de pe partea cealalta, caci chiar daca banii vin oficial - tot spaga se cheama.
  • -3 (5 voturi)    
    au furat PDLeii... (Vineri, 22 mai 2015, 20:55)

    lili [anonim]

    Cat au vrut, in timp ce noua ne impunea T Basescu cele mai dure masuri de austeritate din Europa, ca deh, era criza mare!
    La puscarie cu hotii astia, cu TOTI!
  • 0 (0 voturi)    
    Parcator pe tarlaua lu' Poteras (sectorul 6) (Sâmbătă, 23 mai 2015, 20:10)

    Vasile Crisan [anonim]

    In Orientul Mijlociu, daca furi un cal, nu scapi fara vreo mana lipsa, iar spatele te va durea tot restul vietii. Imi era frica rau ca

    Dumnezeu il va atinge cu o nuia blanda pe acest hot de masini, terenuri si alte drepturi, dandu-i astfel o sansa sa se pocaiasca

    si sa scape de adevarata mare pedeapsa pe care o merita. As fi preferat sa-i mearga din plin, ca acelei canalii numite Ion Iliescu

    (marele criminal al Romaniei in viata), in asa fel incat sa scape aici si sa fie pe veci condamnat dincolo, dar cine stie... poate

    totusi nu se pocaieste! Dati-i, mai baieti si fete din "justitia" romaneasca o scurtare a pedepsei la sfert pentru merite culturale si

    apoi o mutare la domiciliu pentru buna purtare (dupa 60 de zile), ca poate nu-i vine mintea la cap acestui satanizat politic si-l

    vedem dupa adevarata Judecata (la care voi o sa luati notite, fireste) intrat la Cazanele de Foc, Grătărelul cu Carbuni Vesnici sau

    Cuptorul cu Plasma Fara Numar.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by