Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, aflat in arest la domiciliu, a fost suspendat din functie de catre prefectul judetului

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 22 mai 2015, 13:50 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Nichita
Foto: AGERPRES
Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, aflat in arest la domiciliu in dosarul in care edilul este cercetat pentru ca ar fi apelat la angajatii Politiei Locale ca sa-si urmareasca fosta iubita, a fost suspendat din functie, vineri, printr-un ordin emis de catre prefectul judetului, Dan Carlan, potrivit Mediafax.

Prefectul judetului Iasi, Dan Carlan, a anuntat, vineri, printr-un comunicat de presa, ca a emis ordinul privind suspendarea din functie a primarului municipiului, Gheorghe Nichita, pe durata cat acesta este arestat la domiciliu.

"La data de 22 mai 2015, in termenul legal prevazut de art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judetului Iasi privind constatarea suspendarii de drept a exercitarii mandatului de primar al Municipiului Iasi de catre domnul Gheorghe Nichita, pe durata existentei masurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Institutiei Prefectului judetului Iasi, analizand documentele comunicate de catre instanta (Curtea de Apel Bucuresti) precum si prevederile legale aplicabile, a constatat ca, in comunicarea adresata institutiei prefectului, instanta de judecata a inteles sa indice in mod expres aplicarea art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementeaza suspendarea de drept a mandatului de primar¬, se arata in comunicatul semnat de prefectul Iasiului Dan Carlan.

Totodata, prefectul de Iasi recomanda secretarului Consiliului Local sa convoace plenul consiliului pentru ziua de sambata, pentru desemnarea viceprimarului care va exercita temporar atributiile primarului Nichita.

De asemenea, va fi desemnat un nou viceprimar, din randul consilierilor, in locul viceprimarului care va prelua atributiile lui Nichita.

Cel mai probabil, atributiile primarului Gheorghe Nichita vor fi preluate de catre viceprimarul social-democrat Mihai Chirica.

Primarul Gheorghe Nichita este cercetat in arest la domiciliu din 8 mai, decizie luata de Curtea de Apel Bucuresti, care a inlocuit hotararea Tribunalului Bucuresti de cercetare a edilului sub control judiciar.

In acelasi dosar, sunt cercetati, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, seful Politiei Locale Iasi, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in aceeasi institutie.

Gheorghe Nichita este suspectat in acest dosar ca ii folosea pe angajatii Politiei Locale Iasi, institutie subordonata primariei, sa supravegheze anumite persoane, iar directorul Politiei Locale il tinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmarite.

Procurorii DNA au dispus, pe 1 mai, inceperea actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a primarului Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alaturi de el au fost retinuti atunci directorul general al Politiei Locale Iasi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (3 acte materiale) si abuz in serviciu, si Stefan Avirvarei, sef servicu in cadrul Politiei Locale, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, complicitate la abuz in serviciu, abuz in serviciu, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Adina Samson, sef de serviciu in Primaria Iasi, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relatie de cativa ani, l-ar fi denuntat pe acesta dupa ce el i-ar fi pus pe politistii locali sa o urmareasca.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe langa angajati ai Politiei Locale si ai altor institutii din Primarie, pentru a-si urmari iubita si a ameninta un barbat cu care s-a intalnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea ca a fost lovita de edil, care o hartuia si ameninta ca o va distruge, iar in septembrie 2014 i-a comunicat acestuia ca vrea sa incheie relatia, precizand ca in octombrie a facut o plangere la Parchet impotriva primarului, dupa ce acesta a inceput sa o urmareasca si sa o ameninte din momentul in care i-a spus ca vrea sa puna punct relatiei. Ea mai spunea ca niciodata nu a facut o plangere la DNA si ca singurul sau demers a fost cel de la Parchet, din octombrie 2014, aratand, totodata, ca ii spusese primarului ca va mai face o plangere si ca se vor vedea la tribunal.

In 7 mai, Gheorghe Nichita a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca s-a autosuspendat din functia de vicepresedinte PSD la nivel national, dar si din cea de presedinte al PSD Iasi. Nichita a precizat ca pana la clarificarea situatiei sale juridice atributiile de presedinte al PSD Iasi au fost preluate de catre Victorel Lupu, prim-vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Iasi.

Gheorghe Nichita este primar al Iasiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1155 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Barbat bine (Vineri, 22 mai 2015, 14:33)

    andreitr [utilizator]

    domnu' Nichita...Daca femeia nu vrea, hai s-o batem si s-o amenintam ca o "distrugem", ba mai mult o si filam cu politia locala si cu clanul Cordunenilor. Iata le e in capul mafiotilor care conduc de 25 de ani tara...Daca lucrul acesta s-ar intampla intr-o tara ca America cred ca domnul "barbat bine" n-ar mai iesi vreo 20 de ani de la Beciul Domnesc....
  • +5 (5 voturi)    
    Aștept (Vineri, 22 mai 2015, 14:41)

    mono61 [utilizator]

    filmul cu Nichita regizat de Corneliu Porumboiu. Blockbuster, frate!
  • +3 (3 voturi)    
    Famiglia ieseana (Vineri, 22 mai 2015, 18:06)

    Velma Kelly [utilizator]

    Dan Carlan (actualul Prefect de Iasi, si fost sef PDL Neamtz) este omul de casa al lui Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei, si pusculita pentru divizia ieseana a PSD. Pe vremea cand Marcel Popa era secretar de stat la Departamentul pentru Energie (actualul Minister al energiei), Dan Carlan figura in multe - multe - multe comitete si comitii, toate remunerate gras.

    Partea comica acum vine: Dan carlan este omul lui Maricel Popa. Care Marcel Popa (Tehnoton, delapidari de fonduri europene - dati o cautare pe Goole), este omul de casa al lui Gheorghe Nichita. Cum ar veni sluga slugii l-a suspendat pe Stapan.

    O sa fie frumos.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by