Vasile Blaga, denuntat de Darius Valcov la DNA (rechizitoriu)/ Blaga: Nu am intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 21 mai 2015, 18:55 Dosare Anticoruptie


Vasile Blaga
Foto: Agerpres
Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov le-a declarat procurorilor DNA ca Vasile Blaga, co-presedinte PNL, a facut interventii pentru ca firma Tehnologica Radion, administrata de Theodor Berna, sa castige contracte de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din judetul Olt. Detalii despre acest caz apar in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA, prin care Darius Valcov a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, scrie Agerpres.

"Astfel, inculpatul Valcov Darius a aratat ca, in anul 2009, a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal si i-a spus, confidential, ca stie ca in Olt se va licita pentru niste lucrari de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, transmitandu-i, fara echivoc, ca alocarea in viitor a fondurilor pentru unele lucrari la Primaria Slatina se va face sub conditia ca SC Tehnologica Radion SRL sa castige licitatiile. Prin urmare, inculpatul trebuia sa intervina pentru anularea licitatiilor, scopul urmarit fiind acela ca SC Tehnologica Radion SRL, prin reprezentantul sau Berna Theodor, sa castige toate cele 3 licitatii", se arata in rechizitoriu.

"In justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Valcov Darius Bogdan a aratat ca avea cunostinta ca Berna Theodor a fost consilier personal al presedintelui Romaniei, ca Tehnologica Radion SRL era condusa 'din umbra' de catre greii PDL de la acea vreme, 'printre care se afla si domnul Vasile Blaga'. In contextul acestei intalniri, inculpatul Valcov Darius Bogdan a primit de la Vasile Blaga numarul de telefon al lui Berna Theodor, spunandu-i-se sa-l contacteze ca este asteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna Theodor si s-a intalnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion SRL, unde s-au purtat discutii despre posibilitatile tehnice si financiare ale societatii, martorul lasandu-l sa inteleaga ca stie 'cine este si din partea cui vine'. In perioada 2009-2010, in cadrul unor intalniri regulate cu Vasile Blaga, atat la partid, cat si in Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate si cu ocazia inaugurarii unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion SRL", mai spun procurorii.

Darius Valcov a mai declarat la DNA ca, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini castigarea licitatiilor, i-a relatat si administratorului public de la acea data, Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urma.

Astfel, Minel Prina a sustinut la DNA, atat cu prilejul audierii, cat si cu prilejul confruntarii cu Darius Valcov, ca in anul 2009 fostul ministru de finante i-a spus ca Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga si ca trebuie sa ajute Tehnologica Radion SRL sa castige licitatiile la SC Compania de Apa Olt SA.

"Rezulta acceptarea de catre inculpatul Valcov Darius a propunerii de a-si exercita influenta reala - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina si de presedinte al organizatiei PDL Olt - pe langa membrii comisiei de licitatie din cadrul autoritatii contractante SC Compania de Apa Olt SA, respectiv pe langa persoanele din cadrul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor in legatura cu respingerea contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, exercitarea influentei fiind justificata de conditionarea de catre Vasile Blaga - secretar general al PDL si ministru in functie in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale la data respectiva - a atribuirii fondurilor pentru Primaria Slatina, in schimbul sprijinirii SC Tehnologica Radion SRL sa castige licitatiile pentru reabilitarea si extinderea lucrarilor retelelor de apa si canalizare", se mai arata in rechizitoriu.

Motivul pentru care Vasile Blaga ar fi intervenit la Darius Valcov era ca Tehnologica Radion nu indeplinea criteriile pentru a castiga licitatiile din judetul Olt.

Un reprezentant al companiei SC BIFF International SRL, care a participat la licitatiile pentru lucrarile din Slatina, Scornicesti-Potcoava si Draganesti-Piatra Olt, a declarat ca Tehnologica Radion nu a indeplinit criteriile pentru a castiga cele 3 licitatii si ca, dupa procedura licitatiilor si epuizarea cailor de atac in instanta, a discutat personal cu Darius Valcov in biroul acestuia, iar fostul primar i-ar fi spus ca nu va putea sa execute lucrarile, intrucat licitatiile trebuiau castigate de Tehnologica Radion, "firma care este controlata de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia".

La dosar exista si o declaratie a lui Theodor Berna in legatura cu interventiile lui Vasile Blaga.

"La momentul intelegerii cu Valcov Darius eu il cunosteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune ca in anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza daca acesta detinea si vreo functie in vreun minister. Cert este ca imi amintesc ca am discutat cu un membru din esalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre acestia sa fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca acestia sa fi discutat cu Vasile Blaga, dar dupa ce eu am luat legatura cu Valcov Darius nu am mai intrebat prin cine s-a discutat cu Valcov Darius, aceasta in situatia in care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am facut referire le-am intrebat daca pot sa ia legatura cu primarul din Slatina pentru ca stiam ca urmeaza sa fie efectuate niste lucrari de canalizare sau chiar se publicase anuntul de participare pe SEAP", a spus Theodor Berna.

Procurorii noteaza ca declaratia lui Darius Valcov cu privire la interventiile lui Vasile Blaga este credibila, avand in vedere ca la testul poligraf, la intrebarea "Minti atunci cand sustii ca Vasile Blaga este cel care te-a pus in legatura cu Theordor Berna?", la care Valcov a raspuns "Nu", s-a constatat ca raspunsul acestuia "nu a provocat modificari specifice comportamentului simulat".

UPDATE Vasile Blaga: Nu am intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania


Co-presedintele PNL Vasile Blaga a reactionat, joi, printr-un comunicat, la "informatiile aparute in spatiul public privind mentionarea numelui meu in rechizitorul din dosarul Darius Valcov", el afirmand ca nu a "intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania, nici din pozitia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului".

"Nu am facut niciodata vreo recomandare domnului Darius Valcov cu privire la modul de a conduce primaria Slatina si nici vreuna referitoare la procedura de achizcitii derulate de primaria pe care o conducea la momentul respectiv.

Nu am intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania, nici din pozitia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului.

Nu am fost chemat de nicio institutie pentru a da explicatii in legatura cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. In eventualitatea in care acest lucru se va intampla, voi raspunde intrebarilor autoritatilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost si sunt la dispozitia institutiilor statului pentru a da orice fel de explicatii.

Regret ca numele meu este folosit in declaratii pe care persoane aflate intr-o situatie difica le dau in fata anchetatorilor", a transmis Blaga in comunicatul remis redactiei.

Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Vasile Blaga a afirmat ca Darius Valcov minte si ca va discuta cu un avocat, pentru o "plangere in acest sens".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6744 vizualizari

  • +28 (30 voturi)    
    Paradox (Joi, 21 mai 2015, 19:21)

    Hohey [utilizator]

    Desi in tara aste se fura pe rupte, la toate nivelurile, nimeni nu recunoaste, nici inainte, nici in timpul, nici dupa condamnare. Toti sunt nevinovati...
    • +3 (7 voturi)    
      Aha (Joi, 21 mai 2015, 23:54)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

      Deci PDL-ul isi face guvern din umbra? ... din umbra puscariei? O sa aiba si un presedinte?!

      Boc prim-ministru!!

      http://www.gandul.info/stiri/parchetul-general-ancheteaza-cum-a-fost-angajat-soferul-lui-boc-la-romatsa-12446233
      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16928656-corpul-control-guvernului-romatsa-angajat-experti-2011-doi-consilieri-lui-boc.htm
    • +1 (1 vot)    
      si la toti (Vineri, 22 mai 2015, 20:58)

      Ellias [anonim] i-a raspuns lui Hohey

      s-au facut dosare politice de catre "nelipsitul Basescu" :)) Asta le-a dat insomnii la multi...si pentru multi ani de acum inainte :) Bravo DNA. Culege-i pe tot cei care fura. Nu lasa urma de corupt si infractor.
  • +7 (29 voturi)    
    Blaga e cu morcoveanu... (Joi, 21 mai 2015, 19:28)

    Hyerophant [anonim]

    ... cine-si inchipuie ca un bullfrog de talia baboiului alunecos Blaga nici usturoi n-a mancat, si nici gura nu-i miroase - ori e venetic pe taramurile mioritice, ori e orb. Urmeaza saltimbancul basescian de serviciu, Boc. Cand fostul ministru oranj al comunicatiilor spune negru pe alb in dosarelul Micromoale ca pt un post acolo sus trebuie sa cotizezi cu niscaiva milioane bune pe care ti le recuperezi ulterior, n-ai cum sa pretinzi, Blaga fiind, ca in calitate de tartor suprem n-ai stiut si n-ai vazut... vorba aia, zodia fecioarei e pe cale de disparitie, si daca si pe impielitatul de Hrebe l-au gabjit, e clar ca nici Bleaga nu mai are zile multe. Dixi!
  • +15 (25 voturi)    
    Vrea să scape cu turnătorii. (Joi, 21 mai 2015, 19:42)

    vali47 [utilizator]

    Vâlcov nu a observat că cei care au scăpat pe bază de turnătorii(Truică,Pescariu,etc.)sunt cercetați pentru alte furturi(credite BRD)care par mai grele decât cele de care au scăpat.Concluzia ar fi că,dacă ai furat nu scapi.
    • +7 (7 voturi)    
      Adica (Vineri, 22 mai 2015, 7:57)

      naica [utilizator] i-a raspuns lui vali47

      Blaga a intervenit pt.aceasta firma,iar spaga a luat-o in totalitate Darius Valcov.Interesant nu-i asa?
  • +18 (26 voturi)    
    Si daca ar fi adevarat (Joi, 21 mai 2015, 19:43)

    sile [anonim]

    Valcov in loc sa se duca la DNA, a ales sa trucheze o licitatie. Cand a vazut asa ceva, partidul s-a facut foc si para si l-a pus ministru.
  • +8 (8 voturi)    
    DIN MOTIVE DE GENUL ASTA NU FACE PNL (Joi, 21 mai 2015, 19:57)

    deval [utilizator]

    adica nici pdl nici pnl OPOZITIE ?! Din acest motiv au diti scosi si 1+1=0?!
    Nici un cetatean onest care simpatizeaza cu stanga nu va putea vota psd&haita si similar pnl ! Nu vor putea vota nici o persoana din cele din parlamentul existent !
    "Buldogul", blaga e dintodeauna stirb ! Cand ataca pdl psd-ul nu o facea niciodata prin el ! Palcile turnante pdl-psd functionau prin Valcov, Blaga si Dragnea care nu finantau partidele ci isi infundau grobian buzunarele de la buget in timp ce se acuzau reciproc de furt !
  • +11 (11 voturi)    
    Vamesului paru-i cade......, (Joi, 21 mai 2015, 20:15)

    gica43 [utilizator]

    ...dar naravul ba !!!!
    • +3 (3 voturi)    
      corect dar, (Vineri, 22 mai 2015, 8:06)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui gica43

      nici cu procurorii astia nu mi-e rusine.
      cam slabute motivatiile de genu : valcov e credibil pt. ca supus detectorului de minciuni, "s-a constatat ca raspunsul acestuia "nu a provocat modificari specifice comportamentului simulat" ". ce se vor face procurorii daca si la bleaga, supus aceluiasi test poligraf, raspunsul lui nu va provoca modificari specifice?
      la fel de interesanta este si declaratia lui theodor berna, luata si ea in consideratie de procurori. conform acestuia, la momentul interventiei in favoarea sa stia ca bleaga conduce pdl-ul dar ca sa vezi, nu stia ca era ministrul dezvoltarii. cam penibil.
      parerea mea e ca, bleaga trebuie prins cu lucruri mai concrete decat simple declaratii. ar fi, altfel, vorba lui impotriva vorbei celuilalt, iar testul poligraf nu e acceptat ca proba in instanta.
  • +4 (6 voturi)    
    Aha (Joi, 21 mai 2015, 20:54)

    mad0nion [utilizator]

    si marmota...
  • +10 (10 voturi)    
    orice penal spune niciodata (Joi, 21 mai 2015, 21:25)

    anaerobik [anonim]

    La puscarie eterna, vames cioflingar, cu tot neamul tau!
  • +9 (9 voturi)    
    Un vames cinstit, ce a ales " munca" politica ? (Joi, 21 mai 2015, 21:47)

    Plagarus [utilizator]

    "Acoperit " in politica & afaceri,evident este cristal !
  • +10 (10 voturi)    
    582 buni de spanzurat (Joi, 21 mai 2015, 22:04)

    falcoind [utilizator]

    gunoaie unul si unul , de lasi ce is se si toarna, gunoiul , gunoi ramane.
    • +6 (6 voturi)    
      Bagati-i (Vineri, 22 mai 2015, 3:15)

      trilulilu [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

      intr-un sac pe toti cei 582.

      apoi dati cu bata cat timp va tin plaselele, o pauza de bere, apoi continuare.

      n-aveti teama ca nu nimeriti vreunul nevinovat :-))

      asa, ca pe unde apuci, poti sa dai linistit.

      intre timp nu trebuie sa faci altceva decat sa te gandesti la:
      - vila la mare, munte, la tzara + cele 3 din strainatate
      - pana la trei generatii si verisori + neamuri, toata gashka o duce bine, pamant + case + jeepane etc.
      - conturi in strainatate + offshore
      - plimbari degeaba pe banii contribuabilior, gen Dubai, SUA etc etce
      - ciupite la achizitii si contracte
      - si cate si mai cate nu am loc sa le exemplific aici.

      si ce e mai dureros:

      - pe langa toate cele de sus in 25 de ani, intre timp nu se gandesc sa dea cate ceva legi si ordonante care sa faca un bine si poporului. macar ar fi mai scuzabile/iertabile greshalele pamentesti pe care le-au comis gen "eu doar am semnat"

      semneaza: SUBSEMNATUL
  • +5 (5 voturi)    
    Nu aveti comportament de om nevinovat (Joi, 21 mai 2015, 23:10)

    EllenaS [anonim]

    Si daca exista dovezi irefutabile? Ce te faci atunci, domnule Blaga? Pentru mine singura dovada ca ati furat, este ca vreti sa stati si va bateti in continuare pentru functii publice! Un om corect ar fi fugit mancand pamantul dupa atatea scatoalce pe care le-ati luat, ba de la Basescu, ba de la noii colegi de partid! Dar pe voi nu va atinge nimic! Stati moț in frunte ca sa va stergeti urmele faradelegilor facute! N-o sa va iasa! Gasca de hoti a devenit prea mare si n-ati mai putut-o controla!
  • +2 (2 voturi)    
    Va dati seama cat de protejat se simtea (Vineri, 22 mai 2015, 3:49)

    deval [utilizator]

    ratatul cu asa un socru si cu asa o sora (secretara lui Fonta) !!!! Dupa ce ca smantanea licitatiile in cateva judete mai facea si evaziune ! Aici avem una din explicatiile BLATULUI pdl-psd-pnl ! Urmatoarele confirmari nu vor intarzia !
    Marele politician Blaga zice ca s-a suparat pe el, ce putea sa faca ?!
    Puteai sa te retragi din politica nulitate ca in 20 de ani nu am auzit de la tine o idee, o teorie, o lege, nu ai castigat nici un fel de alegeri !Cel neatacat nicicand de psd&haita si hantene e atacat acum de DNA-filiera Valcov ! Sper ca cu spor !!!!!!!!!
  • +4 (4 voturi)    
    dupa 25 de ani... (Vineri, 22 mai 2015, 8:24)

    lili [anonim]

    Vedem in sfarsit dimensiunile hotiei politice!
    La puscarie cu toti hotii astia, cand vom scapa oare de coruptia asta generalizata din Romania?!
    Cand?!
    Niciodata, ca o caracatita astia au acaparat toata Romania....
    Asta inseamna o tara condamnata la saracie.
  • +4 (4 voturi)    
    Taia frunza la caini si de aia a intrat in politic (Vineri, 22 mai 2015, 9:49)

    andreesanu [utilizator]

    Cum toti ca Blaga taiau frunza la caini inainte sa intre in politica !!!,s-au trezit peste noapte mari DREGATORI peste natia debusolata .
    Si uite asa mai un os ,mai o palma de pamint ,mai o maslina s-au trezit si boieri neaosi peste plebea ce traieste de azi pe miine.
    Ca si porumbelul cat e jos iti ciuguleste din palma iar cand isi ia zborul ti se caca in cap !,asa si imbogatitii
    de ieri si de azi.
    Preacinstite si preafericite Vasile daca esti asa curat !!!ce cauti tu in politica ???.
  • +4 (4 voturi)    
    a mai ramas vreun fost/actual besist fara dosar? (Vineri, 22 mai 2015, 10:39)

    jackalphonse [utilizator]

    in timp ce bese fugarea pesedeul cu justitia reformata, besistii furau de unde apucau.
    • +3 (3 voturi)    
      nu cred! (Vineri, 22 mai 2015, 13:21)

      lili [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

      Pentru ca au furat TOTI!!!
      Mafia basista e pe drum spre puscariile patriei in frunte cu E Udrea!
      Deocamdata, pentru ca este asteptat sa-i urmeze si mai marele lor, T Basescu!
      Succes DNA, la puscarie cu hotii din politica romaneasca!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by