Sorin Frunzaverde, interceptat de procurori: Suntem in relatii bune cu orice Guvern vine, dar noi dam banii pe 2015

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 mai 2015, 13:50 Dosare Anticoruptie


Sorin Frunzaverde (arhiva)
Foto: AGERPRES
Sorin Frunzaverde a fost interceptat de procurori in timp ce le spunea subalternilor sa-i convinga pe edilii din judet sa il voteze pe Klaus Iohannis, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, precizandu-le ca sunt in relatii bune cu orice Guvern, insa ei decid alocarile bugetare in 2015, relateaza Mediafax.

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Funzaverde, a fost interceptat de anchetatori in timp de ii spunea lui Ionesie Ghiorghioni, vicepresedintele CJ Caras-Severin, si lui Laurentiu Darian Ciobanu, secretarul judetulu, ca trebuie sa-si "imparta primarii" si sa-i determine pe edilii din judet sa-l sustina pe Klaus Iohannis, candidatul PNL, in alagerile prezidentiale.

"Sorin Frunzaverde: Va impartiti primarii care au plecat de la noi. Aici intra si fostii primari PDL si PNL, care au candidat sub PSD. Da? Si maine si poimaine nu va vad la Consiliu Judetean, ma ocup eu de deseuri maine, voi pe teren. Vi-i impartiti de comun acord. Da? La Sasca, acolo il trimit pe Secasan, da, ca acolo are.... (neinteligibil)...Deci ideea este urmatoarea: ... (neinteligibil)... suntem in relatii bune cu orice Guvern vine, dar noi dam banii pe 2015, 2016. Discutiile au loc intre voi intre patru ochi. Fiecare cu primaru ... (neinteligibil)...: vin din partea domnului presedinte cu rugamintea de a vota Iohannis. Vom tine cont la impartirea banilor in 2015, ... (neinteligibil)... Da? Intre patru ochi! Voi cu primaru, da? Tu de maine ... tu belesti pu... prin Consiliu Judetean...

Interlocutor: ... (neinteligibil)...

Sorin Frunzaverde: Da. Maine si poimaine esti pe teren si te intalnesti cu fiecare secretar, afara de cei de la Primariile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare... Da? Intre patru ochi! Pe Dorin (?) sa-l scoti din birou, da? Ce probleme sunt... hai... (neinteligibil)... ce probleme sunt si atuncia: domnu presedinte va roaga sa incercati sa-l ajutati, importanta e si pozitia domniei sale, ca ... (neinteligibil)... al judetului si sa determinati oamenii sa voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel national. Da? La toti secretarii, mai putin la cei care sunt... care sunt...a...din Primariile unde exista ... (neinteligibil)... Da?

(...)

Sorin Frunzaverde: PSD-ul nu mai are ... (neinteligibil)... in bani, ca nu mai are de unde. Au cheltuit tot in anu asta. Pe bugetele din... si 2015 si 2016. Ponta s-a vazut a... cu sacii in caruta, nu mai vad un ban de anu viitor. Sa nu creada ca Mocioalca va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe astia, foarte bine! Dar anunta-i (?) ca-i(?) bugetarea noastra 2015, 2016 si-i rugam acuma sa ne ajute si ei. Da?", conform interceptarilor procurorilor anticoruptie.

Potrivit sursei citate, in aceste discutii Funzaverde face referire la toti primarii care au fost la un moment in Partidul National Liberal si care au plecat din formatiunea politica.

"Sorin Frunzaverde: Da? Deci... Cum o sa vorbiti cu ei, da... Luati-i intre patru ochi. Da?... (neinteligibil)...

(posibil) Ionesie Ghiorghioni: ... (neinteligibil)... si independentii astia... (neinteligibil)...

Sorin Frunzaverde: Toti! Pai ca sa... (neinteligibil)... toti au... (neinteligibil)...

(...)

Sorin Frunzaverde: Deci ... (neinteligibil) ... ei ... ei sunt importanti, tre sa le explicati clar: mai vin doua bugete ... (neinteligibil) ... vom tine cont, ei is tot ai nostri. Domnu presedinte a inteles.... (neinteligibil) ... n-a inteles, da in fine ... Domn presedinte a inteles, da, dar acuma e timpu sa dovediti ca ramanem impreuna. Vine 2016, PSD-ul va fi in cadere, pentru ca nu poate sa... (neinteligibil) ... Ponta ... (neinteligibil)", potrivit sursei citate.

Astfel, asa cum rezulta din discutiile interceptate de anchetatori, Frunzaverde, folosindu-se de autoritatea sa in cadrul partidului, precum si cea de presedinte al Consiliului Judetean, cere celor cu care discuta si in special lui Ionesie Ghiorghioni sa poarte discutii in particular cu primarii localitatilor de pe raza judetului, care fac parte din alte partide, in vederea determinarii electoratului sa voteze cu Klaus Iohannis. Motivul invocat de Frunzaverde este acela ca la acordarea bugetelor pe anii 2015 si 2016 "se va tine cont de procentele obtinute in urma scrutinului".

"Se subintelege faptul ca Frunzaverde Sorin urmareste prin aceasta modalitate si consolidarea pozitiei sale in ierarhia partidului, dar si in plan administrativ", noteaza procurorii in ordonanta de inceperea urmaririi penale pe numele sefului CJ Caras-Severin.

____

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, vineri, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand din 15 mai pana in 13 iulie, fata de inculpatul Sorin Frunzaverde, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

"In perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzaverde Sorin si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si de vicepresedinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean si membru in acelasi partid, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite - respectiv sa obtina, in al doilea tur de scrutin, un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care facea parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, dar si in plan administrativ, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului", potrivit procurorilor anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca Frunzaverde l-a determinat pe vicepresedinte al Consiliului Judetean, Ionesie Gheorghioni, sa ii santajeze pe primarii care au parasit PNL, amenintandu-i ca, daca nu vor il vor sustine pe candidatul Partidului National Liberal, in turul doi al alegerilor prezidentiale, nu vor primi alocari bugetare de la Consiliul Judetean in anii 2015-2016.

Sorin Frunzaverde este obligat sa se prezinte in fata organului de urmarire penala ori de cate ori este chemat, sa mearga la Politia Municipiului Resita, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat, el nu are voie sa plece din Romania decat cu incuviintarea prealabila a procurorului, are interdictia de a se apropia de martorii din dosar si sa comunice cu acestia direct sau indirect.

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin a fost, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie, unde a fost audiat de procurori aproximativ patru ore.

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin nu a vrut sa faca nicio declaratie referitor la audierea sa de catre procurorii anticoruptie.

In acest dosar, anchetatorii au facut, joi, perchezitii la biroul lui Frunzaverde de la CJ si la locuinta acestuia din municipiul Resita.

Perchezitiile de joi au avut loc la doar doua zile dupa ce procurorii DNA au verificat si biroul vicepresedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin, Ionesie Gheorghioni, un apropiat al lui Sorin Frunzaverde. Ionesie Gheorghioni, acuzat de trafic de influenta, a fost arestat pentru 29 de zile, in urma unei decizii luate miercuri de judecatorii Tribunalului Timis, decizia putand fi contestata la Curtea de Apel Timisoara.

Potrivit anchetatorilor, Ionesie Ghiorghioni a cerut 10% din valoarea unor contracte de intretinere de drumuri de la CamandImpex Resita, firma cu care CJ avea contracte din 2013, transele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de catre reprezentantii societatii.

Sorin Frunzaverde s-a nascut in 26 aprilie in 1960 in orasul Bocsa, judetul Caras-Severin. El a intrat in politica imediat dupa Revolutia din 1989, ajungand in anul 1993 presedintele Partidului Democrat, functie pe care a detinut-o pana in anul 2012, cand a ales sa paraseasca acest partid pentru a se inscrie in PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzaverde ocupa functia de vicepresedinte al PNL la nivel national.

Sorin Frunzaverde este inginer de meserie si a obtinut doua doctorate: in anul 2000 un doctorat in Management la Universitatea de Vest din Timisoara si altul in anul 2004 in Stiinte Militare obtinut la Universitatea Nationala de Aparare.

In perioada 1985 - 1991 a fost inginer la Combinatul Siderurgic din Resita, judetul Caras-Severin, iar din anul 1992 pana in 1996 a fost ales consilier judetean al judetului Caras-Severin. In perioada 1991- 1996 a mai ocupat si functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie Caras-Severin.

In urmatorul mandat, timp de un an, in perioada 1996-1997 a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, iar din 1997 pana in anul 1998 a fost ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, in perioada aprilie-decembrie 1998 fiind ministrul Turismului. In ultimii doi ani de mandat, intre anii 1998 - 2000, Frunzaverde s-a intors pe functia de presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, iar in perioada martie - decembrie 2000 a fost din nou ministru, de data aceasta al Apararii Nationale.

In mandatul 2000-2004 a fost ales deputat de Caras-Severin, iar din 2004 pana in 2006 a ocupat din nou fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean Caras- Severin. S-a intors apoi la Ministerul Apararii pentru mai putin de un an, in perioada octombrie 2006 - aprilie 2007.

Sorin Frunzaverde a fost si parlamentar european in perioada decembrie 2007 - iunie 2008. In 20 iunie 2008, pana la final de mandat, in 2012 a ocupat din nou fotoliul de presedinte al CJ Caras-Severin. In iunie 2012, a fost reales pe aceeasi functie pe care o ocupa si in prezent, cea de presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6611 vizualizari

  • +16 (18 voturi)    
    Pursuit of Happiness (Sâmbătă, 16 mai 2015, 14:28)

    Trojan.H [utilizator]

    Romania este o zona geografica din estul Europei care, la fel ca si in Africa, America de Sud, etc, este controlata de clanuri de banditi. Pentru ca populatia sa slujeasca in liniste si pace clanurile de banditi, acestia au pus capturat un numar de cladiri somptuoase in mijlocul tirgului carora le-au atasat diverse panouri si inscriptii cum ar fi:
    Parlament, Presedentie, Politie, Jandarmerie, Tribunal, Procuratura, Agentie Nationala, Primarie, Consiliu Judetean, etc...
    Cu o astfel de organizare si intr-o asemenea armonie fiecare e liber sa-si traiasca viata si sa faca copii. Multi, daca s-ar putea.
    • +2 (4 voturi)    
      eu ma bucur (Sâmbătă, 16 mai 2015, 23:09)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      ca acum stiu de ce a castigat alagerile johannis.
  • -16 (18 voturi)    
    Sunt convins ca procurorii (Sâmbătă, 16 mai 2015, 14:34)

    andreitr [utilizator]

    au dreptate dar mie D-l Frunzaverde mi-a devenit simpatic din moment ce a votat cu Johannis...
  • -10 (16 voturi)    
    Intrebare... (Sâmbătă, 16 mai 2015, 14:37)

    Tati [anonim]

    Am citit selectia stenogramelor; care e problema ?
    Nu fac nici un parti-pris, insa intro campanie electorala , cand vrei sa sprijini pe cineva , nu discuti, nu faci propaganda, interventii verbale, contacte om la om pentru eventuala lamurire ca sa voteze un anumit candidat, adunari conduse de sefi locali ca sa lamureasca oamenii ce avantaje ar fi daca sprijina un anume candidat, etc,etc ???
    Ar fi ilegal daca s-ar avansa avantaje materiale, propuneri de fraudare,etc.
    Avand in vedere ultimele intamplari legate de campaniile electorale, care ar fi ,totusi, metodele sefilor locali sau nationali de a face campanie eletorala, bineinteles ,legala ?
    • +16 (18 voturi)    
      Cum care e problema???? (Sâmbătă, 16 mai 2015, 14:55)

      Rntmpx [utilizator] i-a raspuns lui Tati

      "...rugamintea de a vota Iohannis. Vom tine cont la impartirea banilor in 2015" << ASTA E PROBLEMA! Mita electorală pentru primari! Ți se pare normal ca un oraș să rămână fără bani doar pentru că primarul n-a votat cu cine vrea șeful de la CJ?

      Mama lor de hoți, ăștia ne-au sărăcit până acum. La pușcărie cu voi!
      • -6 (8 voturi)    
        Dar... (Sâmbătă, 16 mai 2015, 17:51)

        Tati [anonim] i-a raspuns lui Rntmpx

        Dar cand ni se promit in campanii, autostrazi,deci bani, irigatii,deci bani, diguri si poduri, deci bani,pensii marite, deci bani, canalizari rurale, deci bani,etc,etc, asta nu e mita electorala ?
        Pe gura se spun multe !
        • +5 (7 voturi)    
          NU, alea-s de datoria lor sa le faca (Sâmbătă, 16 mai 2015, 20:42)

          Haskal [utilizator] i-a raspuns lui Tati

          Ca pt asta iau un salar din banul public, is slujbajii tai de fapt. Nu o fac? OOOPPPSSS, tzeapa si tu le mai si iei apararea.
    • -6 (18 voturi)    
      n-ai înțeles (Sâmbătă, 16 mai 2015, 15:29)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Tati

      Instanța a decis: este ilegal să chemi oamenii la vot, dar este perfect legal să ceri oamenilor să nu voteze.
      • +5 (11 voturi)    
        instanta a decis (Sâmbătă, 16 mai 2015, 17:21)

        ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        ca este ilegal SA ADUCI oamenii la vot.
        • 0 (8 voturi)    
          Au fost adusi cu forta ? (Sâmbătă, 16 mai 2015, 21:24)

          Velma Kelly [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

          ...
          • -2 (10 voturi)    
            cand (Sâmbătă, 16 mai 2015, 21:55)

            ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

            te aduce cineva, inseamna ca nu aveai de gand sa te duci.
            • +1 (1 vot)    
              Doar daca adusul e retardat (Duminică, 17 mai 2015, 15:37)

              Velma Kelly [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

              caz in care oricum nu ar fi avut drept de vot.
              Dar revenind la discutie, nu am retinut nici un caz de sechestru de persoana care sa fie adusa cu forta la vot.

              As zice ca decent ar fi sa nu se erijeze unii in arhanghelii sechetratilor.
      • +3 (11 voturi)    
        Proaspat intors si prost cu logica (Sâmbătă, 16 mai 2015, 20:43)

        Haskal [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        Mai Mazeto...erai mai rasarit inainte.
  • +5 (9 voturi)    
    Vanzatorii (Sâmbătă, 16 mai 2015, 17:35)

    cobra [anonim]

    Frunzaverde un tradator organizator de puciuri ...prietenul de nenorociri a lui Blaga ambii cumparati de PSD
    • 0 (4 voturi)    
      cumparati de PSD (Sâmbătă, 16 mai 2015, 23:05)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui cobra

      ca sa ameninte primarii ca nu le dau fonduri daca nu voteaza cu Johannis. Esti intreg la minte ?
  • -6 (10 voturi)    
    Revenire... (Sâmbătă, 16 mai 2015, 18:01)

    Tati [anonim]

    Doresc sa mai fac o completare, cu scuzele de rigoare.
    Intrebare : pe ce baza se fac aceste interceptari, exista un cadru legal asa de lax, incat ORICE persoana poate fi ascultata ? Nu ma refer la cazul din articol, ci in general; am senzatia , dupa cate stenograme am tot citit in ultimele luni, ca ceva anormal se intampla cu acest fenomen al asculatarii telefoanelor.... Cred ca ar trebui tras un semnal puternic de alarma asupra acestui fenomen care nu pare a fi legal in totalitatea lui.
    Parca miroase a stat politienesc...
    • 0 (8 voturi)    
      Statul borfashesc = stat militenesc (Sâmbătă, 16 mai 2015, 20:44)

      Haskal [utilizator] i-a raspuns lui Tati

      Elementary dr Tati.
    • 0 (4 voturi)    
      miroase tare (Sâmbătă, 16 mai 2015, 23:06)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui Tati

      Mai ales cand astfel de stenograme din partea PSD apareau in saptamana de dinainte de alegeri, iar despre astia, desi exista, nu.
  • 0 (4 voturi)    
    Frunzaverde si stenogramele (Duminică, 17 mai 2015, 4:28)

    newlook [utilizator]

    Personal, cred ca acest Frunzaverde, mason sau nu, e o secatura....
    ...dar cum se face ca "stenogramele" astea ajung in presa INAINTE ca omul sa fie macar judecat?

    Nu cumva Procurescu (ala imaculat, dupa cum sustin imbecilii basisti) le da presei cu intentie...si chiar pe bani? In cazul asta, nu incepe sa devina clar de ce Procurescu NU VREA cu nici un motiv ca un ochi exterior sa-l evalueze din cand in cand? Nu devine evident de ce Procurescu - ori de cate ori vine vorba despre raspunderea sa personala - incepe sa urle "atac la Justitie"?

    Intreb si eu, ca, din cate inteleg, numai clubul sfintilor, DNA STS si SRI pot ajunge legal in posesia acestor stenograme.
  • +2 (4 voturi)    
    JUDECIND DUPA ASPECT ... (Duminică, 17 mai 2015, 8:50)

    arheopterix [utilizator]

    Acest ciudat pare facut din petece luate din Pinochio si Mefisto . Daca ne uitam la actiuni pare Dinu Paturica care se rupe in machiavelicuri . Ma tot uit la cei din Caras (ii credeam oameni seriosi , dar vad ca m-am inselat ) . Apelativul ''Stapine "", pupatul miinii acestei caricature penale .!.?.!...Nu am prea multe cunostinte in Caras , dar inclin sa cred ca nici ei nu sunt soi
    • 0 (2 voturi)    
      N-AM ÎNȚELES ? (Duminică, 17 mai 2015, 11:40)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

      CE informații v-au făcut să credeți că în Caraș-Severin trăiesc ALT soi de români decît în restul țării ?

      Un caraș-severinean.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 mai 2015, 12:16)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    DRAGA POINTLESS (Joi, 21 mai 2015, 11:36)

    arheopterix [utilizator]

    Eu n-am mai auzit (or mai fi si alti lingai , prin alte parti ), dar va repet eu n-am mai auzit asa ceva . m-i se face greata numai cind citesc . Daca vreti sa va spalati obrazul , goniti-l pe Pinocchio si atunci ne schimbam si noi parerile . Pina atunci nu prea sunt multe de discutat .S-ar putea sa fiti oameni normali , dar de la departare , va judecam dupa conducatorul caruia ii pupati mina .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by