UPDATE Sorin Frunzaverde, cercetat sub control judiciar/ DNA: Frunzaverde si-a folosit influenta in scopul obtinerii mai multor voturi la prezidentialele din 2014

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2015, 11:22 Dosare Anticoruptie


Sorin Frunzaverde (arhiva)
Foto: AGERPRES
Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, este cercetat de procurorii DNA sub control judiciar, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit acestora, el este urmarit penal pentru instigare la santaj si folosirea influentei. Frunzaverde a fost vineri la DNA pentru a fi audiat si pentru a i se comunica acuzatiile.

UPDATE:
Intr-un comunicat difuzat vineri, DNA informeaza ca procurorii anticoruptie "au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 15 mai 2015 pana la data de 13 iulie 2015, fata de inculpatul FRUNZAVERDE SORIN, presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si de vicepresedinte al unui partid, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in vederea obtinerii unui folos necuvenit, prev. de art. 13 din Legea 78/2000
- instigare la santaj"

Potrivit DNA, in ordonanta de dispunere a controlului judiciar se arata ca "exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzaverde Sorin si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si de vicepresedinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean si membru in acelasi partid, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite - respectiv sa obtina, in al doilea tur de scrutin, un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care facea parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, dar si in plan administrativ, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului.

De asemenea, inculpatul Frunzaverde Sorin a determinat aceeasi persoana, vicepresedinte al Consiliului Judetean, sa ii santajeze pe primarii care au parasit partidul politic din care fac parte cei doi, amenintandu-i ca, daca nu vor face demersuri in vederea obtinerii unor rezultate favorabile candidatului formatiunii din care faceau parte, la turul doi al alegerilor prezidentiale, nu vor primi alocari bugetare de la Consiliul Judetean in anii 2015-2016.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a)sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat;
b)sa informeze de indata organul de urmarire penala cu privire la schimbarea locuintei;
c)sa se prezinte la Politia Mun. Resita, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
d)sa nu depaseasca teritoriul Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
e)sa nu se apropie de martorii din cauza si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;
f)sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
g)sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;"

DNA mai precizeaza ca inculpatului Sorin Frunzaverde "i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive".

________

Presedintele CJ Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, s-a prezentat la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiat in dosarul in care procurorii au facut joi perchezitii, informeaza Agerpres.

La intrare in sediul DNA, Sorin Frunzaverde nu a facut declaratii.  

Procurorii DNA au efectuat joi perchezitii la biroul lui Frunzaverde, ca urmare a continuarii cercetarilor in cauza in care a fost arestat preventiv vicepresedintele CJ Ionesie Ghiorghioni pentru trafic de influenta.  

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in anul 2014. In cursul zilei de 14 mai, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 3 locatii situate in judetul Caras-Severin, din care una este sediul unei institutii publice", se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi.  

Perchezitiile au avut legatura cu turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2014, conform purtatorului de cuvant al CJ Caras-Severin, Camelia Susco.  

Frunzaverde declara joi, la finalizarea perchezitiilor care au avut loc la sediul CJ, ca nu se poate vorbi de presiuni pe care le-ar fi exercitat asupra primarilor in timpul campaniei prezidentiale.  

"Nu inteleg ce puteam face penal la alegeri. Cum puteam eu sa influentez voturi? Cat despre presiuni asupra primarilor, despre ce presiuni vorbim? Cum puteam eu sa ii presez? Dandu-le fonduri? Ce fonduri, din moment ce Consiliul Judetean nu mai imparte bani la primarii? La primul tur am fost suspectat ca nu am facut campanie, acum se spune ca am facut campanie nu stiu cum... Au plecat de la PNL la PSD 20 de primari. Deci, ce presiuni puteam face eu? Am facut o campanie normala, la fel ca intotdeauna", a afirmat Sorin Frunzaverde.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1867 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Nu cred ca despre alegeri este vorba ! (Vineri, 15 mai 2015, 11:30)

    NicolaeA [utilizator]

    Foaie verde are alte bube pe cap, mult mai mari ! Sa dea Dumnezeu sa fie adaugat la coloana din dreapta comentariilor !
  • +2 (2 voturi)    
    Se muta iar (Vineri, 15 mai 2015, 16:07)

    Cipi [anonim]

    Se muta imediat la PSD, revine la matca la fel ca mai toti bravii barbati politici 55+ ...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by