Directorul Operei Nationale, Razvan Dinca, va fi cercetat in libertate, sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2015, 17:55 Dosare Anticoruptie


Razvan Ioan Dinca
Foto: onb.operanb.ro
Directorul Operei Nationale, Razvan Dinca, este cercetat in libertate, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventiva, instanta dispunand masura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp in care acesta va fi suspendat din functie. Judecatorul de drepturi si libertati a respins ca neintemeiata propunerea de arestare a lui Ioan Razvan Dinca, formulata de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, anunta Mediafax. Magistratul de la Judecatoria Sectorului 1 a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Razvan Dinca, pe o durata de 60 zile, din 13 mai pana la 11 iulie.

"Dispune punerea de indata in libertate a inculpatului de sub puterea ordonantei de retinere, daca nu este retinut sau arestat in alta cauza", se arata in decizia instantei.

In perioada controlului judiciar, directorul Operei Nationale trebuie sa mearga la sectia de politie in a carei circumscriptie isi are domiciliul, in zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanta, ori de cate ori este chemat si sa anunte daca isi schimba locuinta.

De asemenea, in perioada controlului judiciar, Razvan Dinca nu poate sa ocupe functia de director al Operei Nationale si are interdictie sa mearga la sediul Operei. "In baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa nu depaseasca raza teritoriala a municipiului Bucuresti, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar; b) sa nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauza, cu exceptia numitei Dinca Violeta, in eventualitatea in care aceasta dobandeste calitatea de martor, si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale. c) sa nu se deplaseze la Opera Nationala Bucuresti; d) sa nu exercite functia de Director general al Operei Nationale Bucuresti", arata instanta, in decizia luata miercuri, care poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Cinci persoane cu functii de conducere in cadrul Operei Nationale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care pazea institutia este anchetat pentru ca presta servicii fara licenta, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

In acest dosar, Ioan Razvan Dinca si un alt angajat al institutiei au fost retinuti, miercuri, ulterior procurorii cerand emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si fals in declaratii.

"Cinci functionari din cadrul Operei Nationale din Bucuresti, respectiv Dinca Ioan Razvan - director general, Moldovan Alina Ofelia - director general adjunct, Petrescu Georgeta - director economic, Iacob Madalina Gabriela - sef birou achizitii publice, Grigore Sebastian-Eduard - coordonator echipa tehnica si administrativa, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de abuz in serviciu", a aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Procurorii au deschis un dosar si pe numele administratorului firmei angajate sa pazeasca Opera Nationala. Dan Mircea este acuzat ca societatea pe care o adminstreaza a pazit Opera Nationala fara sa detina atestat sau licenta de functionare, asa cum cere legea care reglementeaza paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Potrivit anchetatorilor, Razvan Dinca ar fi comis primele infractiuni inca din iarna anului 2008, perioada in care conducea Teatrul National de Opereta. Astfel, in perioada februarie 2008 - 3 februarie 2011, in calitate de director general al Teatrului National de Opereta, nu a incasat mai multe datorii ale institutiei de la o firma care functiona in sediul institutiei si a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, in perioada 12 martie 2012 - 19 decembrie 2012, Dinca ar fi platit ilegal si nejustificat o firma cu 130.000 lei, iar in 27 octombrie, el a platit ilegal din bugetul Teatrului de Opereta, catre o alta societate, 44.000 de lei. Tot in 2012, impreuna cu doi subalterni, Dinca ar fi facut alte plati ilegale, cauzand un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Procurorii il mai acuza pe Razvan Dinca de faptul ca, in perioada 18 martie 2013 - 31 decembrie 2014, in calitate de director general al Operei Nationale Bucuresti, a incheiat mai multe conventii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei.

De asemenea, in perioada 4 octombrie 2013 - 1 aprilie 2014, Dinca ar fi achitat, tot in mod ilegal, 150.000 de lei catre o societate care a presat servicii pentru Opera Nationala, a mai aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Razvan Dinca este acuzat si de faptul ca, din pozitia de director general al Teatrului National de Opereta, iar ulterior al Operei Nationale din Bucuresti, ar fi omis, cu intentie, sa inscrie in declaratia de interese din anul 2013 calitatile de unic asociat si administrator al unei societati comerciale. In plus, acesta nu a trecut in declaratiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 si 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar si, totodata, ar fi trecut in mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marti, procurorii au facut perchezitii la sediul Operei Nationale din Bucuresti si la domiciliile unor angajati ai institutiei, iar directorul Operei, Razvan Ioan Dinca, a fost dus pentru audieri la Politia Sector 1.

Razvan Dinca este directorul Operei Nationale Bucuresti din decembrie 2012, cand a castigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. In august 2006, el a fost numit director general al Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti, iar in 2007 a devenit director si manager de proiect al Festivalului International de Artele Spectacolului Muzical "Viata e Frumoasa!". A regizat mai multe spectacole de teatru in tara si in Bucuresti. In perioada 2010-2012, Dinca a fost consilier al presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

823 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by